Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nissin Di700A Kit Set (Radiografische flitser)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer betrouwbare communicatie
  • Di700A ook bruikbaar met oudere flitssystemen
  • Zeer duidelijk display
  • Snel
  • Goed instelbaar

THE BAD

Ik ben altijd een merkpurist geweest. Op mijn Canon camera’s zaten altijd Canon flitsers. Met Nissin maakte ik dit jaar een spannende uitstap. Een uitstap die ik niet snel zal vergeten en die mijn purisme sterk onder druk zet. Deze Nissin Di700A Kit Set is dan ook een must voor de ‘strobist’.

Unboxing

De Nissin Di700A Kit Set is een combinatie van de Nissin Air 1 Commander en de Di700A flitser. Bij het uitpakken krijgen we meteen een tasje voor de flitser. In tegenstelling tot het standaard tasje van mijn Canon 430, kan deze wel aan de riem. In tegenstelling tot Canon is er alleen niet gedacht aan een plekje voor de standaard die bij de Di700A flister zit. Evenmin is er een tasje (of ruimte in de tas van de flitser) om de Air 1 Commander in op te ruimten. Voor een outdoor fotograaf toch een beetje een incomplete beleving. Gelukkig blijft het hierbij.

Design

Het zal je niet verbazen dat de Nissin Di700A flitser qua design niet heel erg afwijkt van andere flitsers in de markt. Het meest opvallende is het display achterop. Dit is gemaakt van een serie LED’s die door een plastic vlies schijnt om zo icoontjes en markeringen te belichten. Heel wat simpeler dan bij mijn dure Canon, maar meteen ook heel wat duidelijker.

Je krijgt een setje batterijen bij de Nissin Di700A. Deze gaan in de batterijhouder die Nissin voor meerdere modelleng gebruikt. Deze batterijhouders zijn op diverse plekken verkrijgbaar voor twee tientjes. Vlak na ontvangst bestelde ik er meteen twee bij om op die manier snel batterijen te wisselen. Tijdens een bruiloft wil je niet met de batterijen prutsen terwijl de bruidegom met de ring prutst ;-). Hoe dan ook, een hele fijne optie die ik altijd heb gemist bij mijn Canon.

De flitskop kan alle kanten op draaien en in verschillende hoeken worden geplaatst. Hierdoor krijg je veel vrijheid in jouw shot. Bovendien zit er een difuser en reflectieplaatje op. Dat laatste mistte ik ook op mijn Canon.

Ook het design van de voet van de Di700A is niet ‘zomaar’ een plaatje waar de flitser op wordt gezet. Eronder zit nog een schroefdraad waardoor je de flitser gemakkelijk op een statief kunt plaatsen. Handig!

De Air a Commander gaat op de hotshoe van de camera en maakt op die manier moeiteloos verbinding met mij Canon EOS 70D.

Air 1 Commander

Er zijn diverse manieren om flitsers aan te sturen. De meest precieze was altijd infrarood, maar dan had je wel altijd een directe zichtverbinding tussen camera en flitser nodig. Een alternatief was om de flitser mee te laten flitsen op basis van het flitslicht van de camera. Ook niet altijd even betrouwbaar en een ramp wanneer de twee net niet lekker synchroon lopen. De Air 1 Commander pakt het anders aan en gebruikt een radiografische verbinding met de flitser.

De Air 1 Commander is letterlijk het zenuwcentrum van het flitssysteem en laat je zonder moeite ook verschillende groepen flitsers maken die op andere momenten reageren. Hierdoor zijn effecten te maken waarbij dezelfde persoon op verschillende plekken in een foto komt te staan zonder dat je meerdere foto’s over elkaar hoeft te leggen. Helaas kon ik dit met één Di700A flitser niet in de praktijk brengen. De Air 1 Commander kan gelijktijdig met maximaal 24 flitsers overweg. Dit zijn drie groepen van acht kanalen. Wel is het van belang dat alle flitsers ondersteuning bieden voor het Nissin NAS protocol. Het aansturen van niet-Nissin flitsers blijkt vrijwel onmogelijk.

Di700A Flitser

De Di700A blijkt een snelle en toch redelijk energiezuinige flitser. Op een nieuw setje batterijen kan deze met iets meer dan een seconde paraat staan. Na zo’n 100 flitsen heeft hij rond de drie seconden nodig. Rond de 200 flitsen zit hij op 5 seconden voordat hij klaar is voor gebruik. Op vol vermogen stopt het rond de 275 flitsen, maar dat is erg afhankelijk van de batterij die je hebt. Flits je op een lager vermogen, kom je vele malen verder. Bovendien is de flitstijd te verkorten tot 1/30.000ste seconde. Voldoende om snelle bewegingen bij slecht licht toch goed vast te leggen.

Gebruikservaring

Met maar één flitser de strobist uithangen is op zijn zachtst gezegd een beetje lastig. Je kan wel goed vanuit andere hoeken fotograferen, maar echt bijzondere dingen doen zit er niet echt in. Toch biedt de Nissin Di700A Kit Set ook bij één flitser al enorme voordelen.

De 2,4GHz verbinding tussen de Air 1 Commander en de Di700A Flitser is gedurende de weken van testen foutloos gebleken. Wanneer ik mijn Canon ergens in de kamer opstel komt het nog veel te vaak voor dat deze een flitsopdracht mist.

Conclusie

Wanneer je ‘compatible’ flitsers bouwt, ga je als fabrikant in veel gevallen concurreren op prijs. Bij Nissin is dit duidelijk anders. Nissin probeert niet alleen op prijs te concurreren, maar vooral ook op functie en draadloze betrouwbaarheid. Hierdoor ga ik in de praktijk sneller met deze kit op stap dan met mijn oude Canon.

Beschikbaarheid

De Nissin Di700A Kit Set is voor rond de €249 te vinden. Onze testset komt bij DeGreef & Partner vandaan. Je krijgt standaard 2 jaar garantie op de set.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.