Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de Everest met 4 sterren.

The Good
  • Top Cast en Enthousiaste Regisseur.
  • Waargebeurd verhaal.
  • Fantastische locaties.
The Bad
  • Nèt iets teveel Bombastische muziek.


Moderne rampenfilm met een top cast zorgt voor angstige momenten bij het vertalen van een bergramp naar het grote scherm. Hou je goed vast aan de rand van je bank want voor je het weet glijd je mee, de afgrond in.

Regie: Baltasar Komákur. Cast: Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin en Keira Knightley.

Het verhaal

Deze film verteld over de mensen die in 1996 betrokken waren bij één van de ergste bergsport rampen in de geschiedenis. Op 10 en 11 Mei van dat jaar vonden 8 bergbeklimmers de dood toen er plotseling een heftige storm opstak terwijl ze zich op de flanken van de Everest bevonden. De ramp riep wereldwijd vragen op over het vercommercialiseren van de beklimming van deze berg. Want werden er onder druk van geld niet teveel risico’s genomen? Rob Hall is zo iemand die met zijn eigen bedrijfje Mount Everest opgaat als er genoeg gegadigden zijn. Deze keer zijn zijn belangrijkste klanten een postbode die maar net aan de trip kan bekostigen, een ervaren en beroemde bergbeklimmer en een journalist. Garanderen dat je de top haalt doet hij niet. Wèl dat je een hele gave tijd zult hebben als je het probeert. Inmiddels zijn er andere bedrijfjes actief op de berg, onder andere die van Scott Fisher. Hij houdt er een wat lossere manier van klimmen op na en ziet meer de feeststemming dan het serieuze klimwerk. Omdat het allemaal wat te druk wordt op Mount Everest besluit Rob om samen te gaan werken met Scott om zo een wat gereguleerde klim te krijgen. Klimmen is maatwerk en op de bewuste dag mag er geklommen worden tot uiterlijk 14.00 uur, daarna moeten de klimmers, top bereikt of niet terug. Het thuisfront kijkt van een afstandje toe, maar kan niets doen als dingen volledig uit de hand dreigen te lopen.

regisseur everest onset setfotoeverest1

Mening

Everest is een onderhoudende, moderne rampenfilm met een sterrencast en een goede behendige regisseur. De locaties zijn meer dan goed en leveren een spectaculair en realistisch beeld. In de extra’s op de DVD/Blu-Ray is te zien hoeveel cast en crew hebben moeten afzien om dit allemaal mogelijk te maken. Baltasar Kormákur (de regisseur) is een man afkomstig uit IJsland en zal van daar uit bekend zijn met een beetje sneeuw en ijs. Hij laveert deze gigantische klus vakkundig over de berg maar kon waarschijnlijk ook niet verhinderen dat de Hollywood bazen er persé een bombastische ondertoon aan wilden geven. Hier en daar vliegt Everest een beetje uit de bocht als geprobeerd wordt heldenmoed en dood met een dikke rode stift te onderstrepen. Dat is jammer want als dat achterwege was gebleven hadden we een nòg authentieker beeld van deze tragische dag gehad. Naar verluid heeft Everest 55 miljoen dollar gekost om te maken, wereldwijd heeft hij ongeveer 200 miljoen opgebracht. Maar door het unieke karakter van dit verhaal zal het hoogstwaarschijnlijk niet tot een vervolg komen. Stiekum wel jammer. Alleen voor je scherm geeft Everest al angstige hoogtes weg.

De film is vanaf 27 Januari verkrijgbaar op DVD/Blu-ray bij onder andere Bol.com, Wehkamp en Cosmox. Met dank aan TripleP Entertainment voor het recensie exemplaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.