Picture of Frank van den Berg
Frank van den Berg

Review: Creed (DVD/Blu-ray)

Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Nostalgie.
  • Scherp gefilmd.
  • De makers plaatsen je als kijker echt in het gevecht.

THE BAD

  • Iets minder geacteerd.
  • Voorspelbaar verhaal.

Regie: Ryan Coogler met in de hoofdrollen: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone en Tessa Thompson. Creed is het verhaal van Adonis Johnson die in de voetsporen treed van zijn legendarische vader Apollo Creed. Heel kort aan het begin van de film zien we een nog heel jonge Adonis die van opvang naar opvang gaat en daar uiteindelijk uit gehaald wordt door zijn surrogaat moeder. Als buitenechtelijk kind kan zij hem nooit haar echte zoon noemen.

Adonis heeft zijn vader Apollo nooit gekend omdat die voor zijn geboorte is overleden maar boksen kan hij zeker. Als hij besluit vol voor het boksen te gaan besluit mama Creed dat ze dan ook niets meer met hem te maken wil hebben. Apollo is uiteindelijk aan het boksen ten onder gegaan en ze wil het niet meemaken dat met Adonis hetzelfde gebeurt. De jonge Creed verhuist naar Philadelphia om daar op dezelfde plek als zijn vader te kunnen trainen. Hij vraagt rond naar een geschikte trainer maar vindt uiteindelijk de man die samen met Apollo geschiedenis in de film bokswereld heeft geschreven, Rocky Balboa. Na een beetje aandringen besluit de ouwe knorrepot hem te helpen en verhip, het jochie kan aardig boksen. Als hij in het appartementen gebouw waar hij woont ook nog een hip leuk vriendinnetje tegen het lijf loopt lijkt alles waar Adonis van gedroomd heeft uit te komen. Maar dan krijgt de manager van de nummer 1 van de wereld hem in het oog. Misschien weet hij Creed te strikken voor een gevecht met zijn protegé om zo zijn gehavende blazoen op te poetsen.

creed scene 3 Creed05720.dng

Mening

Creed doet in sfeer heel erg denken aan zijn illustere voorgangers in beeld en in muziek. Regelmatig zien we herkenbare scenes in een modern jasje. Sylvester Stallone lijkt met het verstrijken der jaren steeds beter te gaan acteren en ik durf hier te beweren dat ik dit zijn allerbeste rol tot nu toe vind. Hij krijgt voldoende tegenspel van de jonge Creed gespeeld door Michael B. Jordan die er in deze film ontzettend afgetraind uitziet. Het doet de film goed dat er serieus met de sport wordt omgegaan, als toeschouwer zit je regelmatig op de eerste rij en verder. Het zweet spat met enige regelmaat je huiskamer in. In de extra’s wordt ingegaan op de geschiedenis van de Rocky films en laten ze werkopnames zien van het maakproces van de film. Het is dan ook dat je kan zien hoe bewonderenswaardig veel moeite Jordan heeft moeten doen om de rol werkelijkheid te laten worden. Wat deze film echter geen goed doet is het toch wel sterke Southpaw met Jake Gyllenhaal dat een aantal maanden eerder de bioscopen haalde. Daarin werd toch een stuk sterker geacteerd dan nu het geval is en de gevechten in Southpaw oogden net even realistischer. Ondanks dat blijft er een hele aardige trip down memory lane over en zal deze nieuwe Rocky de kans krijgen om een nieuw en jonger publiek aan zich te binden. Overigens zal de regisseur van Creed over een poosje beginnen aan de opnames van Black Panther, een stand alone film van één van de Marvel helden.

Extra’s

*Becoming Adonis (05:27) *Deleted Scenes (20:05) *Know the Past, own the Future (14:44)

Creed is vanaf 18 Mei verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en Wehkamp. Met dank aan Media Tornado voor het recensie exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.