Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Self-Less (Blu-Ray)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Aardig verhaal
  • Goede actiescènes

THE BAD

  • Matige keuze voor de cast

Is jouw lichaam oud en versleten? Koop je toch gewoon een nieuwe? In grove lijnen heeft Self-Less wel iets weg van Repoman, maar verwacht geen 1-op-1 kopie. Self/Less heeft wel degelijk een originele verhaallijn.

Ons verhaal start bij de oude start bij de oude Damian (Ben Kingsley). Damian is een steenrijke zakenman in New York. Zijn lichaam is bezaaid met kanker en artsen kunnen het lichaam hier nier meer van ontdoen. Damian heeft nog enkele maanden op deze planeet, maar is te verslaafd aan het leven om los te laten. Het kost hem een half miljard, maar voor dat geld koopt hij een lichaam van midden dertig. Gezond, sterk en leeg. Leeg van herinneringen. Om te zorgen dat hij echt een nieuwe start kan maken, wordt voor zijn familie en vrienden de dood in scene gezet.

Hierna is de nieuwe Damian (Ryan Reynolds) klaar om een nieuw leven te starten. De nieuwe Damian leeft zijn leven in New Orleans en dat lijkt goed te gaan. Tot de vreemde nachtmerries starten. Het lijken oude herinneringen van het nieuwe lichaam en dat staat Damian niet aan. De geschiedenis van zijn lichaam lijkt toch net even anders te zijn dan de artsen hebben voorgesteld. Wanneer Damian op onderzoek gaat, doet het bedrijf dat deze zielsverwisselingen regelt haar uiterste best Damian tot zwijgen te brengen.

Self/Less bestaat duidelijk uit twee delen. Het eerste deel van de film gaat vooral om de transformatie van de oude Damian naar de nieuwe en het ontdekken van de nachtmerries. Zodra deze verhaallijn is neergezet, verandert Self/Less in een vlotte actiefilm die je er lekker bij weet te houden. Daar staat tegenover dat veel van het verhaal naar de achtergrond verschuift. Hierdoor missen we een stukje balans in Self/Less.

Een andere probleem zit hem in de cast. De rol van Ben Kingsley als de oude Damian is zeer belangrijk om het originele karakter neer te zetten waarvandaan de nieuwe Damian zich vormt. Hoewel ervaren, is Ben Kingsley misschien niet de beste acteur voor deze rol. Zeker niet in de beperkte tijd die hij krijgt. Hierdoor mist een stukje binding met Damian en vlakt de film qua diepgang wat af. Het talent van Ryan Reynolds is groot, maar kan het gat van Ben Kingsley helaas niet helemaal opvullen.

Conclusie

De keuze voor Ben Kingsley als de oude Damian is niet geniaal en de overgang van het verhalende deel van de film naar het actiedeel is is fors. Sterker nog, het actiedeel van Self/Less voelt gewoon heel anders aan en zou maar zo een andere film kunnen zijn. Is het geheel vermakelijk? Dat zeker en de beperkte diepgang zorgt dat iedereen Self/Less goed kan volgen. Geen topper dus, maar zeker wel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.