Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Minix Neo U1 (Android Mediaplayer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • 60Hz op 4K
 • 10-bit kleuren ondersteuning
 • Zeer stabiele Kodi ervaring
 • Vlotte en constante prestaties

THE BAD

Van iedere TV een Android TV maken, dat is het doel van Minix. Nu de X-series qua nummering aardig op haar einde is gekomen, is Minix gestart met de nieuwe U-series. Met de Neo U1 als opvolger van de Minix Neo Z8-H, maakt de serie meteen een krachtige start.

Unboxing

Minix levert (als altijd) haar Neo U1 mediaplayer lekker compleet. We vinden een basisafstandsbediening, een HDMI kabel, netstroom voeding en een USB OTG kabel. Hoewel we altijd het advies blijven geven om een Airmouse bij deze kastjes te kopen, kan je er wel meteen mee aan de slag.

Design

Het design van de U1 series is op een aantal punten aangepast. Zo zitten alle USB poorten nu netjes naast elkaar aan de rechter kant. Zeker wanneer je een Airmouse of Logitech Unifying dongle in een Android mediaplayer wil prikken, heb je die liever niet aan de achterkant. Prima initiatief dus. Verder zijn er weinig bijzonderheden en is het gewoon weer een strak kastje.

Aansluitingen

Aan de linkerzijkant zit de Wi-Fi antenneaansluiting. Minix biedt ondersteuning voor Dual-Band Wi-Fi met ondersteuning voor het snelle 802.11ac.

Minix Neo U1 IMG_7954

Wil je toch gebruik maken van een LAN kabel (blijft altijd de beste oplossing), dan zit deze aansluiting aan de achterkant net als de HDMI aansluiting. De Minix Neo U1 biedt ondersteuning voor HDMI-CEC (controle van de Minix via de TV afstandsbediening). Verder vinden we aan de achterkant de power aansluiting, een optische audio aansluiting, microfoon ingang en hoofdtelefoon uitgang.

Minix Neo U1 IMG_7953

Aan de rechterkant vinden we de power knop, drie USB 2.0 poorten, een USB OTG poort (is een volwaardige USB poort van te maken met de OTG kabel), een microSD kaartslotje en een opening voor een Kensington Lock.

Minix Neo U1 IMG_7952

Verder beschikt de Minix Neo U1 natuurlijk over Bluetooth en wel Bluetooth versie 4.1. In de behuizing zit verder nog een interne antenne verstopt om het signaal van de externe verder te verbeteren.

Minix Neo U1 IMG_7951

Specs

De Minix Neo U1 is opgebouwd op een Amlogic S905 chipset. Minix is lang niet de eerste die een box met deze chipset uitbrengt. Ondanks dat Minix wat laat is, kiest Minix er ook niet voor om de positie van prijsvechter in te nemen. In plaats daarvan kiest Minix ervoor om de chipset te voorzien van 2GB aan vlot DDR3 werkgeheugen. Je krijgt standaard 16GB aan eMMC opslaggeheugen (ook lekker snel) en natuurlijk dual-band Wi-Fi met een externe antenne. Tenslotte voorziet Minix de chipset van een forse heatsink en ook dat kost natuurlijk geld. Met deze setup probeert Minix het beste resultaat uit de chipset te trekken.

De chipset zelf bestaat uit een quad-core Cortex A5 processor met een maximale kloksnelheid van 2.02GHz. Voor gamers heeft deze chipset een penta-core Mali-450 GPU aan boord. Kijken we naar de benchmarks dan zien we dat de Minix Neo U1 ook prima inzetbaar is als mini console. Bluetooth controller eraan en knallen maar.

Android

Minix heeft de Neo U1 voorzien van Android 5.1.1. Deze versie is uitgerust met de eigen grafische schil van Minix welke goed met de bijgeleverde afstandsbediening te bedienen is. Daarnaast is er HDMI CEC ondersteuning en ook met de afstandsbediening van mijn Philips TV kan ik goed door de menu’s heen. Ook op Kodi.

Minix heeft inmiddels ook een goed werkende app op de Neo U1 gezet die het gemakkelijk maakt om firmware updates te installeren. Bij het openen van de box was in ons geval de eerste update al klaar om te downloaden en te installeren. Het downloaden ging vlot en de installatie was foutloos.

Beeldkwaliteit

Dat de Minix Neo U1 4K beelden kan weergeven zal je vast niet verbazen. Sterker nog, hij werkt echt prima op een 4K resolutie zolang je maar geen dikke games wil spelen. De hoge resolutie maakt de Neo U1 namelijk wel iets trager. Bij het kijken naar media is 60 frames per seconde haalbaar voor de Neo U1. Daarnaast biedt de Minix Neo U1 ondersteuning voor 10-bit kleuren.

Reguliere Android boxen (en vele andere beeldbronnen) werken met 8-bit kleuren. Deze leveren per primaire kleur 256 tinten op. Met 10-bit kan de Minix Neo U1 1024 tinten per kleur uitsturen. Wanneer jouw TV daarmee overweg kan (en je de juiste content hebt) is het beeld dus een stuk realistischer. Dit is echt een functie voor de early adopters.

Er is volledige ondersteuning voor HDMI 2.0 en HDCP 2.2. Dat laatste heeft te maken met het beveiligen van streams tegen kopiëren en is voor een aantal apps een verplichting.

Apps

Minix installeert de nodige apps mee. We nemen je even mee door de highlights.

Miracast

Met de Miracast app is het mogelijk om het scherm van jouw smartphone te spiegelen op TV. De app van Minix zit goed in elkaar en kan in mijn geval overweg met de Xperia Z5, Huawei P8, Huawei Mate S en Yezz Andy 5EL LTE.

Netflix

Netflix staat standaard op de box, maar gaat niet in Full HD. Dit ligt niet aan Minix, maar aan het feit dat Netflix dit simpelweg niet wil.

Kodi

Natuurlijk staat XBMC opvolger Kodi ook op de Minix Neo U1. Minix is enige tijd geleden toegetreden tot de sponsoren van Kodi en is daarmee verantwoordelijk voor een groot deel van de ontwikkeling van de Android versie van de populaire mediaplayer. De snelheid en stabiliteit van Kodi op de Minix Neo U1 is dan ook zeer goed.

Minix-Kodi

Conclusie

Met de U1 zet Minix een nieuwe, sterke Android mediaplayer neer die zich positioneert tussen de Minix Neo Z8-H en de Minix Neo Z64 series. Het kastje gaat zeer goed overweg met 4K TV’s en kan zelfs 10-bit kleuren uitsturen. Daarmee is de Minix Neo U1 futureproof. Tel er de snelheid bij op en je hebt ook een prima mini gameconsole.

24 reacties

 1. Dat de U1 een prima tv box is, dat kan je wel aan Minix overlaten.

  Maar is het ook beter dan zijn voorganger de Neo X8-H Plus is de grote vraag??

  1. Prima ding alleen Horizon app van zingt werkt niet op de U1 ,en de hardware guru shell is erg teleurstellend,maar ja you get what you paid for.

   1. Ik heb zelf de Horizon app niet getest, maar het klinkt alsof jouw verkoper je een aangepaste versie heeft verkocht. De standaard, fabrieksversie zoals wij die testen bevat geen Hardware Guru. Dit ‘kan’ een reden zijn waarom de Horizon app niet werkt. Zelf kan ik dit helaas niet voor je testen. Ik wil hiermee niet beweren dat de Hardware Guru software slecht is. Alleen dat het een rol kan spelen.

 2. Goed duidelijk stuk, mis alleen een stukje over de prijs van het device?

  Zit er zelf aan te denken als vervanging voor mijn X7 die inmiddels wat veroudert is.

 3. Ik heb de U1 inmiddels een week of drie in huis (gekocht bij ###.nl inclusief A2 Lite flymouse voor €178 totaal) en ben er zeer over te spreken! Uitstekende snelle weergave, prachtige beeldkwaliteit, zeer responsive. Kortom, echt een aanrader!

 4. Vandaag Minix Neo U1 Media Hub ontvangen van Conrad (art. 1414629). Minix Neo A2 Lite Airmouse + toetsenbord gratis erbij (actie) voor € 139. Te goedkoop? Misschien wel, want de speler werkt niet. Geen beeld – blauw scherm, en geen geluid. Niets. Wel via systeemherstelknopje het ‘herstel’menu te benaderen, maar er is niets meegeleverd om te gebruiken. Daarom maar ‘standaard boot’ gekozen, waarna het scherm weer blauw wordt. Ik hang ‘m wel aan het net tot morgen. Misschien haalt-ie wel e.e.a. op?

   1. De Minix Neo U1 werkt blijkt nu… maar niet op mijn Philips Cineos (32PF9531/10) met software van 2007 na een update vandaag: ook dat mocht niet baten. In geen van beide hdmi-ingangen van de tv overigens. Op een nieuwer TV-tje in de slaapkamer werkt het wel. Maar ja, daar was-ie niet voor bedoeld. Veroudert alles zo snel dan? (Afgezien van mezelf). Iemand nog een idee?

    1. Mijn gevoel zegt dat jouw Philips een veel te lage maximale resolutie heeft voor de 720p die de U1 standaard zal uitsturen. Op de andere TV de resolutie zo laag mogelijk zetten en dan aan jouw oude Philips hangen. Heb je dan beeld, dan zet je de resolutie iedere keer een stapje hoger. Heb je geen beeld meer, wacht je een halve minuut en schakelt hij terug naar de laatste resolutie waarop je nog wel beeld had.

     1. volgens de handleiding: 2 HDMI-aansluitingen, en ondersteunen
      bovendien HDCP. Ze kunnen 720p- en 1080i-signalen van 50 en 60 Hz weergeven. http://download.p4c.philips.com/files/3/32pf9531_10/32pf9531_10_pss_nldnl.pdf. Er zit een of andere Active Control op, die heb ik net uitgezet – zonder resultaat. De truc met switchen van tv1 naar tv2 ga ik (hopelijk) morgen proberen. DE tv’s staan niet dicht bij elkaar; misschien gaat het ook met een pc monitor. Afijn, klusje voor een andere keer. In ieder geval veel dank Arjan voor de tips!

 5. Philips FAQ’s over deze TV lost het mede op!
  PHILIPS Vraag
  Kan ik afbeeldingen met een resolutie van 1080p van een extern apparaat op mijn TV weergegeven?
  PHILIPS Antwoord
  Nee, de TV is niet ontworpen voor weergave van 1080p van een extern apparaat, ook al heeft de TV een schermresolutie van 1920 x 1080p en wordt deze omschreven als Full HD. Dit wordt veroorzaakt door hardware en kan dus niet worden opgelost met een software-upgrade.
  Stel de uitvoerresolutie van het externe apparaat in op de HD-resolutie 1080i of 720p.
  Dus 1080i ingesteld via de werkende 2e tv en nu doet ook tv1 het met de minix. Dank Arjan voor het goede spoor!

 6. Heren,
  Is het gelukt Horizon werkend op de U1 te krijgen ,
  wil hem centraal als media speler in huis zetten maar krijg naar 3 maanden horizon nog steeds niet werkend .

  cheers j

 7. Wat ik wel teleurstellend vind is dat de Scandisk 64GB 3.0 niet wordt herkent.
  Jammer!!!!
  Ik weet ook niet wat ermee bedoeld wordt met afspelen van UHD.
  De opnames van mijn Samsung S6 (UHD) speelt hij niet echt soepel af.
  Ik weet ook niet of e.a ingesteld moet worden, maar voor de rest een hele goede speler.

 8. Goede review!!

  Weet er iemand of je de App van Hikvision iVMS 4500 HD (camerabeelden) kan downloaden en instaleren op de Minix Neo U1?

  Alvast bedankt voor eventuele reacties.

 9. Zit te denken om deze box aan te schaffen. Ben die lag in m’n Rapsberry zo beu.

  Heb maar 1 vraagje en dat is of de Kodi app automatisch op te starten is als het systeem wordt opgestart of uit sleep modus komt.

 10. Heb de NEO U1 sinds gisteren als vervanger van mijn helaas ter zielen gegane Dune hd. Loopt als een trein, heb ‘m aangesloten op mijn Marantz SR 7001 maar krijg vooralsnog alleen maar 2.0 geluid. Volgens mij heb ik alles goed staan maar tot nu toe alleen 2.0. Heb ik een bepaalde instelling gemist?

 11. We hebben hem hier helaas niet meer aangesloten staan. Ik raadt je aan om het forum van Minix te gebruiken voor deze vraag. De hulp van de fans daar is echt geweldig.

 12. pff, net een weekje gekocht. Werkt langs geen kanten. Toch niet waarvoor ik het heb gekocht. Het enige dat werkt is You tube. Chrome kan ik selecteren, en vervolgens in google ingeven wat ik zoek. Maar de gevonden pagina kan ik dan weer niet selecteren. Onmogeijk om de apps in play store te selecteren of nieuwe te zoeken. Wat voor zin heeft die afstandbediening???!!! Zeer ontevreden over de mogelijkheden van dit toestel.

 13. @Stephanie, gebruik even de mogelijkheden voor support bij Minix. Officieel is het toestel end of life, maar ik weer dat ze je doorgaans toch proberen op weg te helpen.

 14. ik begin me steeds meer aan dit ding te ergeren! Het volume van verschillende apps is behoorlijk verschillend, de ene keer trillen je ramen, en bij de andere app moet er bij wijze van spreken een extra versterker tussen. Je schrikt je soms kapot bij overschakelen naar iets anders. Als je een filmpje kijkt, of het nu iets op youtube of iets in een of andere app is, steeds word het beeld een paar seconden donker. Zoiets heb ik nog nooit op mijn telefoon meegemaakt. Bijzonder irritant aan het worden. Wil je het volume zachter zetten voordat je een andere app start? soms druk je op de volumetoets, en kun je alleen het volume van een of ander alarm bedienen (belletje) en niet het hoofdvolume (speakertje) Bijzonder irritand. Het gevolg is dat je ramen weer trillen als je naar iets anders overschakeld. Erg fijn als je midden in de nacht na de avonddienst nog even wilt kijken. Leuk voor de buren. Ik heb het kodi pakket er op zitten, dit werkt ook steeds slechter. Deze vind films soms niet, gaat dan eerst aan het updaten of zoiets. Nou interesseert me dat niet zo, ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.