KitchenAid Spiraalsnijder
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: KitchenAid Spiraalsnijder

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi, gelijk snijresultaat
  • Schillen, ontkernen en snijden in één handeling
  • Werkt mooi schoon

THE BAD

  • De 'handige' opbergdoos is niet zo handig als we van KitchenAid gewend zijn

Spiraaltjes, sliertjes, ontkernen en zelfs de aardappels schillen. Met de nieuwe KitchenAid Spiraalsnijder voeg je in één klap al deze functies toe aan jouw de foodprocessor. Daarnaast blijkt de Spiraalsnijder ook een prachtig precisie instrument te zijn.

Unboxing

De unboxing is niet helemaal zoals we die van KitchenAid kennen. KitchenAid gaf keurig aan dat je de Spiraalsnijder in een ‘handige opbergdoos’. Bij de foodprocessor betekende dit een prachtige en handige plastic doos om de accessoires stofvrij in te bewaren. Daarbij werd alles lekker compact verpakt.

Hoe anders is dit bij de Spiraalsnijder. De ‘handige opbergdoos’ is gewoon de verpakking waar deze in komt. Oké, de verpakking is van hoogwaardiger materiaal. Toch is het piepschuim dik en heeft KitchenAid bedacht dat je de handleidingen bovenop de onderdelen zou willen bewaren. Nee, dit kost toch echt wel een punt.

Verder bevat het setje naast de basis van de Spiraalsnijder vier messen en een dunschiller. Meer heb je niet nodig.

Design

De Spiraalsnijder lijkt een beetje op een lijmklem met als grote uitzondering dat er een lange wormschroef op zit. Deze draait op de motor van de Artisan mixer en zorgt ervoor dat de messen met een constant tempo, gelijkmatig door groenten en fruit snijden. Niet alleen om de dikte consistent te houden, maar ook de textuur. Hier merk je echt de kwaliteit van het merk KitchenAid.

Messen

In totaal krijg je vier messen. Het begint met de twee spiraalmessen. Deze maken spiralen met een doorsnede van 4x4mm of 6x6mm. Dit kan ik met een koksmes niet nadoen. Zeker niet op deze snelheid.

Daarnaast krijg je twee krulmessen welke linten maken. Beiden leveren een lint van 4mm dikte op. Het ene mes heeft een ontkerner van 12mm (goed voor bijvoorbeeld komkommer), het andere 23mm (bijvoorbeeld voor appels).

Ook de spiraalmessen beschikken over een kleine ontkerner. Deze is belangrijk omdat het groente en fruit zo beter in bedwang te houden is. Hierdoor is het eindresultaat ook een stuk strakker. Het mes voor dikkere schijfjes is bovendien van een extra brede ontkernfunctie voor appels voorzien. Hierdoor is het mogelijk om in één actie appels te schillen, te snijden en te ontkernen. Op standje twee heeft de machine hier gemiddeld 7 seconden voor nodig. Kom maar op moet die appeltaart en appelmoes. Deze jonge fixt het wel even… 🙂

Gebruikservaring

Precies, constant en snel. Dit zijn de drie kernwoorden die de KitchenAid Spiraalsnijder het best beschrijven. Toch kent de luxe ook een keerzijde. Je zal merken dat je iets meer snijafval hebt. De machine kan simpelweg niet ‘tot het kontje’ snijden. Afhankelijk van het gerecht snij ik de laatste restjes soms nog met de hand fijn om ze aan het gerecht toe te voegen. Daarnaast had de Spiraalsnijder wat mij betreft nog iets langer mogen zijn zodat er ook hele courgettes op zouden passen. Maar misschien heeft KitchenAid ook wel een hele sterke reden om dat juist niet te doen.

Schoonmaak

Qua schoonmaak is de Spiraalsnijder van KitchenAid echt ideaal. Hoewel de houder niet ondergedompeld mag worden, zijn de messen en de schiller gewoon vaatwasserbestendig. Dit zijn ook de enige onderdelen die echt vuil worden. Ideaal. Na diverse vaatwasbeurten zien we geen slijtage en voedselresten komen goed los uit de hoeken. Kwaliteitswerk dus.

KitchenAid Spiraalsnijder vs. GEFU Spirelli

De lokale kookwinkel hier in het dorp verkoopt sinds deze zomer Spirelli spiraalsnijders van GEFU. Grappige trechtertjes waar je handmatig groten en fruit door moet draaien. Waar de KitchenAid Spiraalsnijder €139 kost, betaal je voor die dingen (uit mijn hoofd) €20. Ben je dan gek als je de spiraalsnijder van KitchenAid koopt?

Misschien wel. Maar alleen als je heel incidenteel eens een paar sliertjes zou willen draaien. Afhankelijk van de soort groente moet je bovendien veel kracht zetten en de hoeveelheid kracht heeft ook weer effect op het eindresultaat. Dus ja, bij heel incidenteel gebruik ben je zeker beter af met één van deze populaire spiraalsnijders.

Toch ben ik gedurende het gebruik van de KitchenAid Spiraalsnijder de precisie van het machientje enorm gaan waarderen. Daarnaast kost het natuurlijk ook geen kracht en qua snijafval komt de KitchenAid vaak ook gunstiger uit. Schillen en ontkernen is er bij de GEFU’s ook niet bij.

Conclusie

Spiraalsnijdertjes zijn er al voor een paar euro en het gros doet dan precies wat het moet doen. De naam Spiraalsnijder doet het apparaat van KitchenAid dan ook helemaal geen eer aan. De Spiraalsnijder van KitchenAid is namelijk een multipurpose snijinstrument. Een instrument dat je helpt om even snel kilo’s aardappelen te schillen. Een instrument dat helpt om kilo’s appels te verwerken tot heerlijke appeltaarten en keer op keer met hetzelfde resultaat.

Beschikbaarheid

De KitchenAid Spiraalsnijder is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com. Deze accessoire past op vrijwel alle KitchenAid Artisan mixers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.