Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Jabra Solemate MAX met 5 sterren.

The Good
  • Grote accu
  • Handig handvat
  • Kan tegen een stootje
  • Enorm goede audioweergave
  • Flink volume
  • Gemakkelijk in gebruik
The Bad
  • Geen


Jabra is al lang geen onbekende meer als het om mobiele speakers gaat. Het eerste experiment, de originele Solemate, wist mij al enorm te verbazen als het gaat om geluidskwaliteit. Dat het nog veel beter kan blijkt bij de Solemate MAX. Bij deze speaker draait het niet enkel om maar vooral ook om geluidskwaliteit.

Unboxing

De unboxing van de Solemate was een ware ervaring. Een prachtige plastic doos met duidelijke indeling. Prachtig! Bij de Solemate MAX kiest Jabra helaas voor een kartonnen doos. Het zal ongetwijfeld iets met gewichten en formaten te maken hebben. Enfin, ik heb natuurlijk een unboxing voor je gefilmd.

In de doos treffen we naast de speaker ook nog een adapter met netstroomkabels voor hier en in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast vinden we de nodige boekjes met daarbij ook een licentiecode voor de Dolby app van Jabra. Deze is gratis van Google Play en iTunes te downloaden.

De Solemate komt ook met een 3.5mm audiokabel voor een analoge verbinding met het apparaat. Zoals gebruikelijk bij de Solemate speakers, zit deze in de zool van de speaker weggewerkt.

Design

Hoewel de Solemate nog steeds op een enorme voetzool staat, zijn er de nodige veranderingen in het design van de speaker opgenomen. Zo is de voetzool niet meer recht, maar kantelt hij de speaker licht naar achter. Dit om het geluid beter naar buiten te laten komen. Een prima keuze.

Solemate-MAX

Ook het handvat is een stuk serieuzer geworden. De stoffen lip maakt plaats voor een rubber beugel die heerlijk in de hand ligt. Fijn, want de MAX is natuurlijk ook een stukje zwaarder. Door gebruik te maken van polycarbonaat en rubber is de speaker toch echt tegen een stootje bestand. Ik heb hem al naar behoorlijk wat locaties meegenomen en onderweg zat hij echt niet netjes ingepakt. Allemaal geen probleem voor de MAX.

Solemate-MAX-Jabra-Logo

Ook het Jabra merk komt mooier terug op de speaker. Zowel voor op de grill als op de bass radiator op de achterkant. Een mooi stukje styling.

Bediening

Bovenop vinden we de directe bediening. Zoals we gewend zijn. Hier zijn alle knoppen aanwezig om het volume aan te passen, om tracks te skippen en telefoongesprekken aan te nemen.

Solemate-MAX-Bediening

Het aanzetten van de speaker en de bluetooth verbinding verloopt via de knoppen op de rechterkant van de Solemate MAX. Ook hier zijn weinig afwijkingen te bespeuren.

Solemate-MAX-Bluetooth

Powerbank

Jabra heeft de Solemate MAX niet alleen met de bekende micro-USB poort om hem te laden uitgerust. Er zit ook een volwaardige USB poort op. Hiermee is de Solemate MAX als powerbank te gebruiken. Je kunt er je smartphone of tablet mee laden. Hoeveel capaciteit de accu precies heeft is onduidelijk, maar hij kan de speaker 14 uur van stroom voorzien. We mogen stellen dat er dus een flinke accu in zit.

Solemate-MAX-Power

Hoewel je de MAX via micro-USB op zou kunnen laden, is dat een beetje zinloos. Het duurt behoorlijk lang. Vandaar dat Jabra de adapter heeft meegeleverd. Daarmee is de MAX in enkele uren weer volledig geladen.

Speakerphone

Naast de aanwezigheid van speakers, bevat de Solemate MAX, net als haar kleinere zusjes, een microfoon. Deze kun je gebruiken om de Solemate MAX in te zetten als speakerphone. Hier zien we meteen de oorsprong van Jabra als producent van handsfree producten terug. Zowel de spraak van mij als van mijn beller is kraakhelder.

Wanneer je de Solemate MAX via micro-USB met een PC verbindt, zal deze als speaker en microfoon worden herkend. Het is dan onder anderen mogelijk om Skype te gebruiken.

Geluidskwaliteit

Maar het draait natuurlijk om de uiteindelijke geluidskwaliteit van de Solemate MAX. In eerste instantie wilde ik die vergelijken met de Sonos PLAY:3 speaker. Die heeft ongeveer dezelfde klankkamer als de Solemate MAX. Beiden maken ook gebruik van een passieve bass radiator (235x92mm in de MAX) om de lage tonen te versterken.

Toch is er een enorm verschil. Jabra heeft namelijk twee woofers (3 inch) en twee tweeters (3/4 inch) voor in de Solemate MAX gezet. Dat geeft gewoon een veel voller klankbeeld. Het frequentiebereik loopt dan ook netjes van 120-20.000Hz. Zelfs zonder gebruik te maken van de Dolby toevoegingen in de app van Jabra klinkt de muziek gewoon beter.

Jabra maakt voor de Solemate MAX gebruik van bluetooth 3.0. De speaker kan overweg met A2DP (v1.2) streams. Jabra stelt dat de afstand tot de audiobron maximaal 10 meter mag zijn. In mijn tests haalt de Solemate dit met gemak.

Alternatief gebruik

De aanwezigheid van de 3.5mm audiokabel inspireerde mij tot alternatief gebruik van de Solemate MAX. Ik heb hier namelijk een flatscreen van LG met niet al te indrukwekkend geluid. Door de MAX via de kabel op het scherm aan te sluiten, kon ik de MAX als alternatieve soundbar inzetten. Het zal je niet verbazen dat het geluid tijdens films en series een stuk machtiger was.

Solemate-MAX-Audio-Cable

Conclusie

De Solemate MAX koop je niet alleen omdat je een draagbare speaker met enorm volume in huis wilt halen. Je koopt hem wat mij betreft vooral voor de indrukwekkende geluidskwaliteit. Alle andere eigenschappen zijn een fijne bonus.

Solemate-MAX-Packshot

3 REACTIES

  1. Subjecting the top banks in the nation to a so called stress test, an evaluation of strength in the event of a continuing recession, is the latest effort to shore up confidence in the system. It was the texture and sight of green vegetables that put her off. Since the beginning of his career as a historian,ANSI B3.2-1992, his specialised area of research has been anti Semitism and the labour movement. This brings into play the notion of equity. To do justice to being called Indian one of the old

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.