Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Activeon CX (Actioncam)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goed LCD display achterop
  • Goede, lichtgevoelige lens
  • Verwisselbare covers
  • Goed bruikbare knoppen
  • Wi-Fi ondersteuning
  • Ziet er goed uit
  • Voelt stevig aan
  • Goede videokwaliteit

THE BAD

  • De interface op de Activeon CX is echt even wennen
  • Weinig accessoires meegeleverd

Hier in Nederland zijn ze relatief nieuw. Toch is Activeon in de VS al een tijdje dé grote concurrent voor GoPro. Met de CX heb ik afgelopen week het budgetmodel van Activeon eens goed onder de loep mogen nemen.

Unboxing

In tegenstelling tot merken als Rollei en Guardo overspoelt Activeon je niet met accessoires wanneer je de CX koopt. Een plakbevestiging voor op jouw snow- of skateboard, een mini-USB kabeltje, een waterdichte behuizing en een accu. Daar moet je het mee doen.

Design

Design is misschien wel één van de belangrijkste features van de Activeon CX. Zo is de behuizing aan de voorkant voorzien van faceplates die verwisselbaar zijn. Je kunt in de winkel dus jouw favoriete kleur kopen. Wanneer je er meerdere hebt zijn ze op die manier ook handig uit elkaar te houden (tip).

Op de bovenkant van de Activeon CX vinden we twee grote knoppen. De power/rec knop en de mode knop. De aansluitingen zitten keurig aan de zijkant weggewerkt.

Opvallend detail aan het design van de Activeon is dat je faceplates voor de actioncam kan kopen om zo de voorkant echt naar eigen smaak vorm te geven. Hier komen we later op terug.

Display

Prominent aanwezig op de achterkant van de Activeon CX is het display. Dit LCD display dat je als viewfinder gebruikt heeft een doorsnede van 2 inch. In tegenstelling tot de Guardo Action Cam One, die in een hogere prijsrange zit, is dit display echt geweldig van kwaliteit. Vanuit alle hoeken heb je goed zicht, ook bij volle zon. Dit display is echt een duidelijke meerwaarde.

Camera

In de VS is Activeon dé grote uitdager voor GoPro en Sony. De lens is dan ook één ding waar ze bij Activeon niet op lijken te bezuinigen. Deze lens is opgebouwd uit 6 elementen van asferisch glas. Het resultaat is een lens met een lichtsterkte van F/2.4. In tegenstelling tot de gold uitvoering van deze actioncam is de hoek van de lens niet instelbaar.

Achter de lens zit een CMOS beeldsensor. Ook hier weer een keuze om de Activeon CX zo lichtgevoelig mogelijk te maken. De CMOS sensor heeft een resolutie van 4 megapixel. Goed genoeg voor foto’s die je op 10x15cm afdrukt. Video’s worden geschoten in maximaal 1080p HD met 30 frames per seconde.

Videokwaliteit

Maar natuurlijk is de beste overtuiging om gewoon wat voorbeelden te bekijken. We hebben in dit geval twee demovideo’s gemaakt.

Fotokwaliteit

We hebben ook wat foto’s gemaakt waarbij we vooral slechte lichtcondities hebben opgezocht. Zo daag je een camera immers het beste uit. Oordeel zelf.

Effecten

De camera beschikt standaard ook over een berg aan effecten die je kan activeren. Van opnemen in zwart-wit tot het omdraaien wanneer je de Activeon ondersteboven hebt gemonteerd en het vastleggen van timelapse opnamen.

Bedieningsgemak

De Activeon CX beschikt over slechts twee knoppen waarmee je het apparaat compleet instelt. De knoppen zijn groot en gemakkelijk in te drukken. Het gebruik maken van deze vorm van navigatie vraagt wel wat inspanning. Je moet echt even in de vingers krijgen wat de knoppen doen. Alternatief is de camera instellen via Wi-Fi.

Wi-Fi

Ondanks dat de Activeon CX een relatief goedkope actioncam is, beschikt deze al wel over Wi-Fi ondersteuning. Via de Activeon app op Android of iOS krijg je direct toegang tot de Activeon CX en alle instellingen. Hoewel WiFi de batterijduur wat verkort, krijg je er echt een hoop comfort voor terug. Zeker bij de eerste keer dat je de camera gaat instellen is dit echt een aanrader.

Conclusie

Fatsoenlijk foto’s maken met een actioncam blijft een probleem, zo ook bij deze Activeon CX. Het is fijn dat het kan, maar daar blijft het ook bij. Kijk ik naar de kwaliteit van de video opnamen, dan zet de Activeon CX toch echt wel een mooi, scherp plaatje neer. In de categorie actioncams van rond de €100 is dit momenteel echt mijn favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.