Frank van den Berg
Frank van den Berg

Review: Wolf Hall (DVD/Blu-Ray)

Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtige locaties, mooie kleding, uitmuntend geacteerd.

THE BAD

  • Soms iets té uitvoerig verteld.

House of Cards meets Game of Thrones in Brits kostuumdrama!

Serie

Het speelt zich allemaal af in de 16e eeuw in een vaak nat en winderig Engeland. Met  bijpassende muziek en prachtige beelden van kastelen en landhuizen worden we langzaam het verhaal ingezogen van Thomas Cromwell en zijn zegetocht naar de top van aristocratisch Engeland. Verbazingwekkend in die tijd want hij is immers de zoon van een smid, dus van eenvoudige komaf. Hij sluit zich al vroeg aan bij kardinaal Wolsey die in hem een perfecte raadsman vindt. Er ontstaat een band tussen de twee als Cromwell hem uit een paar benarde situaties weet te redden. De Kardinaal echter is tegen het huwelijk van Henry met Anna Boleyn en moet van de koning dus het veld ruimen. Op dit moment in het verhaal moet Cromwell keuzes maken die bepalend zijn voor zijn carrière. Oneindig trouw aan de Kerkvorst of kansen pakken aan het hof. Het wordt het laatste en is ook zo’n beetje het laatste wat hij ziet van Wolsey.

Aan het hof wordt over zijn vriend de Kardinaal gespot en daar leert Cromwell van dat niets is wat het lijkt. Stilzwijgend zie je hem dingen overdenken en met een fluweel zachte stem weet hij stapje voor stapje naam te maken als adviseur van Henry met wie hij uiteindelijk ook een band weet op te bouwen. Intriges volgen elkaar in snel tempo op en intussen overlijdt zijn vrouw wordt hij verliefd op Jane Seymour, maar dat blijkt een onmogelijke liefde. Uiteindelijk, door eigen toedoen, is Henry degene die er met Jane vandoor gaat. Cromwell lijdt in stilte. De climax van de serie is overweldigend en ik denk tekenend voor de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Een eind dat open is en doet hopen op een volgend seizoen van Wolf Hall.

Picture shows: (L-R) Mary Boleyn (CHARITY WAKEFIELD), Anne Boleyn (CLAIRE FOY), Mary Shelton (HANNAH STEELE)

mening

Wolf Hall is een aangename kijkervaring strak geregisseerd door Peter Kominsky. Wanneer je je volledig overgeeft aan het iets langzamere tempo kom je spelenderwijs achter een aantal leuke geschiedenis feitjes. Het zal allemaal wel niet heel erg accuraat zijn wat ze hier laten zien maar indrukwekkend en natuurgetrouw is het zeker. Mark Rylance is een heel rustige acteur die Cromwell met een goed onderhuids instinct neerzet tegenover Damian Lewis die als Henry VIII een pedanterige arrogante man portretteert. Voegen we daarbij Claire Foy als Anna Boleyn met een wilde blik en veel lef dan hebben we een sterrencast vanjewelste. Aandacht voor de wat kleineren rollen is er ook. Bernard Hill als de oom van Anna, Jonathan Pryce als Kardinaal Wolsey het zijn allemaal top acteurs in dit BBC Kostuumdrama. Al kijkend valt de vergelijking met House of Cards op als het gaat om spelen met macht en de bereidheid er alles voor over te hebben om die te krijgen. De beelden zijn fantastisch en de kostuums weergaloos. Iedereen die houdt van series als Game of Thrones, House of Cards of Downton Abbey gaat dit meesterstuk prachtig vinden en het houd je gekluisterd tijdens donkere winteravonden.

Kijk hier de trailer;

conclusie

Wonderschoon Brits kostuumdrama met puike acteerprestaties. Het verhaal is lang maar heel interessant en naar het einde toe zelfs zeer spannend! Is goed geacteerd drama en een beetje cultuur echt teveel voor je en ga je voor meer ‘Bommen en Granaten’ laat deze kwaliteitsserie dan maar liggen voor de liefhebbers.

 

Wolf Hall is beschikbaar op DVD en Blu-Ray bij onder andere Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.