Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

HTC presenteert haar One A9 en maakt hem duurder in Nederland

De HTC One A9 zou weleens het best gelekte toestel van het jaar kunnen zijn. Enkele dagen geleden konden we je al de eerste persfoto’s laten zien en somden we de geruchten even voor je op. En ja, we zaten er wel heel dichtbij.

De HTC One A9 is wederom een metalen smartphone, maar volgends HTC wel een smartphone dat een hoger niveau behaalt qua design. HTC lijkt daarbij vooral heel trots te zijn op de afgeronde hoeken. Daarnaast zijn ook de antennes (anderskleurige strepen) erg netjes weggewerkt.

Aan de voorkant zit een Full HD (1920×1080) display. Dit display is beschermd met Gorilla Glass 4.

Qua chipset zaten we er deze week een stukje naast. Na de blunder met de Qualcomm Snapdragon 810 chipset kiest HTC nu voor de SnapDragon 617. Deze bevat een octacore processor met vier 1.5GHz en vier 1.2GHz processorkernen. Graphics komen van de Adreno 405 GPU en afhankelijk van de uivoering krijg je 2GB of 3GB aan werkgeheugen. Afhankelijk van de uitvoering krijg je 16GB of 32GB aan opslagruimte.

Een nieuwe DAC in de chipset levert ondersteuning voor 24-bit high-resolution audio. De accu heeft een capaciteit van 2.150mAh en biedt ondersteuning voor Qualcomm Quick Charge 2.0. De home knop doet, net als bij Samsung, dienst als vingerafdrukscanner.

Je krijgt een 13 megapixel camera die in Full HD kan filmen (4K kan de chipset niet aan). Interessant is dat je RAW foto’s kan schieten waardoor je enorm veel mogelijkheden krijgt om foto’s te bewerken. Een 4 ‘ultrapixel’ beeldsensor aan de voorkant maakt het af.

Beschikbaarheid

Het echte verhaal van vanavond blijkt vooral in de prijsstelling zitten. HTC is natuurlijk geplaagd door tragisch lage omzetten, dus het bedrijf moet ‘iets’ doen om het hoofd bovenwater te houden. HTC komt dan ook met een bijzondere prijsstelling. In de VS kost de HTC One A9 $399. Dat is afgerekend zo’n 350 euro. In het Verenigd Koninkrijk vraagt HTC £429.99. Dat is omgerekend en afgerond €585. Hier gaat de HTC One A9 €599 kosten. Teruggerekend naar dollars is dat $680. Dat is een slordige toeslag van 75%.

Overigens lijkt HTC hiermee in Google’s voetsporten te treden. De Nexus 5X kost in de VS $380 terwijl we er hier €480 voor neerleggen. De Nexus 6P kost in de VS $500 en hier €650. Dit zou weleens een trend kunnen worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.