Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: TRNDlabs Skeye Pico Drone

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Echte controller
  • Gemakkelijk en veilig op te bergen
  • Gratis extra setje rotorbladen
  • Goed te kalibreren
  • Goed te vliegen

THE BAD

  • Losse laadkabel nodig
  • Geen rotorbescherming (waarschijnlijk door het kleine formaat)

Eerder deze maand kondigden ze hem aan, de Skeye Pico Drone. ‘s werelds kleinste drone of in ieder geval de kleinste drone dat het Nederlandse dronemerk TRNDlabs in haar assortiment heeft. Wij gingen ermee op vakantie om te ervaren hoe leuk deze kleine drone is.

Unboxing

TRNDlabs levert de Skeye Pico Drone met een USB laadkabel en vier reserverotorbladen. Dat laatste is een goede service en zouden we graag bij meer droneleveranciers willen zien.

Design

Dat TRNDlabs in Overijssel zit laat het bedrijf zien door onze nationale sportkleur terug te laten komen in haar drones. Ook deze TRNDlabs Skeye Pico Drone heeft een oranje bovenkant terwijl de knoppen van de meegeleverde controller ook in het oranje zijn uitgevoerd. Bijkomend voordeel is dat je de kleine drone snel terug zal vinden wanneer je deze laat crashen in een struik ;-).

Handig is dat de Skeye Pico Drone in de bijgeleverde afstandsbediening kan worden opgeslagen. Wel moet je er dan even aan denken de rotorbladen netjes bij te draaien. Anders kan het klepje helaas niet dicht. Of beschadig je de rotorbladen als je toch probeert het klepje te sluiten.

De controller is zo opgebouwd dat de linker stick gebruikt dient te worden om ‘gas’ te geven. Hiermee heb je directe invloed op de kracht van de rotorbladen. Ook gebruik je hem om de TRNDlabs Skeye Pico Drone naar links of naar rechts te laten roteren.

De rechter stick gebruik je om hem naar voor, achter, links of rechts te laten vliegen. Rechtsonder zit ook nog een kleine D-Pad. Deze gebruikt de Skeye Pico Drone voor de trimm. Met andere woorden, het kalibreren van de drone. Wanneer je deze uit de verpakking haalt, of een paar keer flink hebt laten crashen, kan het zijn dat hij automatisch een bepaalde draaiing of andere beweging maakt. Met de trimm stel je de boel elektronisch bij zodat hij toch mooi stabiel en stil kan hangen.

De linker D-Pad is niet in gebruik bij deze TRNDlabs Skeye Pico Drone.

Kalibreren en vliegmodi

Wanneer je start met vliegen, zal de TRNDlabs Skeye Pico Drone eerst een kalibratie cyclus willen doorlopen. Daarvoor moet de Skeye Pico Drone bij het opstarten op een vlakke ondergrond staan zodat de gyro sensoren hun 0-waarde kunnen bepalen. Ook haal je de ‘gas’ trekker een keer omhoog en omlaag zodat de schaal goed bepaald kan worden. Slim. Deze kalibratie is ook tussentijds te activeren.

Er zijn drie vliegmodi voor de TRNDlabs Skeye Pico Drone. Deze zijn instelbaar door de linker stick in te drukken. Standaard stat deze in beginner modus. De tweede stand maakt de controller gevoeliger. Dit is de modus voor ervaren gebruikers. Daarnaast is er nog de extreme stunt modus. Die laatste heb ik nog niet durven gebruiken omdat de drone daarmee simpelweg te snel is voor mijn eigen reactievermogen ;-).

Laadtijd en vliegtijd

De laadtijd is zo’n 60 minuten. Leuk detail is dat de USB kabel een LED lampje bevat om te bevestigen dat de Skeye Pico Drone goed verbonden is. Nadeel is dat je dus een USB kabel nodig hebt en deze kan je niet netjes in de controller opbergen. Daarmee breekt de USB kabel eigenlijk de vrijwel perfecte ervaring van het design van de set. Het was mooi geweest als de Skeye Pico Drone (net als bij AirHogs helicopters) aan de controller kan worden geladen. Gewoon vanaf de batterij in de controller. Dat zou het geheel compacter maken en wellicht wat comfortabeler.

Wanneer de accu eenmaal is geladen, vlieg je er 7-10 minuten mee. Een beetje afhankelijk van hoe wild je doet en hoe vaak je hem van de grond moet rapen ;-).

Vliegervaring

Ik heb al aardig wat drones mogen besturen en dit zijn voornamelijk de wat duurdere modellen geweest. Het voordeel van die duurdere modellen is dat ze in veel gevalleen een ultrasone sensor bevatten voor hoogtemetingen en soms zelfs een camera om zelf te kunnen evalueren of ze echt wel stil hangen.

Bij een kleine drone als deze Skeye Pico Drone is daar natuurlijk geen ruimte voor en dat vraagt van jou als vlieger net even wat meer inzet. De drone stabiel op hoogte houden lijkt heel makkelijk, maar wanneer je de Skeye Pico Drone in beweging zet zal je de rotorbladen net even wat harder moeten laten werken om te compenseren voor het verlies aan verticale kracht door de beweging die de drone maakt.

Voor een beginner is de Skeye Pico Drone dan ook net even wat lastiger dan bijvoorbeeld drones als de Rolling Spider van Parrot. Je moet gewoon echt even gevoel ontwikkelen voor hoe de Skeye Pico Drone op jouw acties reageert.

Dit gaat ook op bij het starten van de drone. Er is geen autostart. Je moet het zelf doen. Ga dan niet eerst voorzichtig kracht zetten zoals je op onze unboxing video ziet, maar geef meteen vol gas en laat hem minimaal een halve meter van de grond komen. Op dat moment heb je geen last meer van de turbulentie die het vloeroppervlak veroorzaakt. Doe je dit niet, zal je merken dat de Skeye Pico Drone wat lastig onder controle te krijgen is en dat is gewoon iets waar vrijwel elke kleine drone het lastig mee heeft.

Tenslotte heeft de Skeye Pico Drone een groot voordeel ten opzichte van, bijvoorbeeld, de Rolling Spider van Parrot. Je hebt namelijk de fysieke afstandsbediening in plaats van een app op jouw smartphone. Hierdoor voel je letterlijk wat je doet en dat heeft voor mij nog altijd de voorkeur.

Accessoires

Niet onbelangrijk is dat TRNDlabs ook accessoires verkoopt en dan voornamelijk extra rotorbladen. Tijdens onze eerste vluchten wisten we al snel de eerste rotorbladen te beschadigen. Ze zijn immers heel klein, dus ook heel kwetsbaar. Onder de naam ‘Drone Crash Pack’ koop je voor nog geen €15 16 extra rotorbladen. Onze tip is om deze gewoon mee te bestellen. Er is ook een kleinere set verkrijgbaar, maar dan betaal je per rotorblad ruim het dubbele. Ook de USB laadkabel is los bij te bestellen.

TRNDlabs Skeye Drones

Niet Uniek

Hoewel de kleine oranje Drone van TRNDlabs afkomstig is, is de Skeye Pico Drone niet heel uniek. Hij is onder diverse andere namen, vooral vanuit China, te koop. De prijs zit dan rond de twee tientjes. Het voordeel van de TRNDlabs Skeye Pico Drone is natuurlijk niet alleen dat hij lekker oranje is. Je krijgt namelijk ook Nederlandse service en garantie op de drone. Daarnaast is de levertijd natuurlijk een stuk korter en loop je geen risico op een opslag van de douane. Dan is de verkoopprijs die TRNDlabs voor de Skeye Pico Drone heeft vastgesteld best te verklaren.

Conclusie

Met de Skeye Pico Drone brengt het Nederlandse TRNDlabs misschien wel de kleinste drone ter wereld naar Nederland. De drone is gemakkelijk mee te nemen en de controller maakt het vliegen gemakkelijker dan wanneer TRNDlabs voor een app zou hebben gekozen. De rotorbladen zijn wel erg kwetsbaar door het kleine formaat, dus zorg dat je een pak reservebladen in jouw bestelling meeneemt. Verder is de Skeye Pico Drone gewoon een enorm leuke drone, maar of het nou zo’n babe magnet is als in onderstaand filmpje…

Beschikbaarheid

De TRNDlabs Skeye Pico Drone is momenteel via TRNDlabs zelf te koop voor $49, maar zal ook op andere verkooppunten opduiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.