Windows 10 kan illegale games en hardware uitsluiten

We lezen ze nooit, de gebruiksvoorwaarden van de software die we gebruiken. Of in ieder geval ik niet. De heren van PC Authority over de Windows 10 EULA deden dit wel en ontdekten een interessante clausule in de nieuwe EULA die deel uitmaakt van Windows 10.

Binnen de Europese EULA in clausule 7b, vond de website de volgende tekst:

‘ Sometimes you’ll need software updates to keep using the Services. We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices. You may also be required to update the software to continue using the Services.’

In juridische taal beschrijft Microsoft hier dat je toestemming geeft om te checken of jouw software (o.a. games) en hardware wel rechtmatig verkregen is en / of Microsoft niet heeft besloten dat de hardware niet gebruikt mag worden.

Wat wel of niet illegaal is voor wat betreft software en games snappen we natuurlijk allemaal. Zorgelijk is dat Microsoft verklaart dat er zoiets bestaat als ongeautoriseerde hardware. Kan Microsoft jouw Chinese USB 3.0 hub zomaar afsluiten? Of die ultragoedkope 1TB harddrive die je op de zwarte markt hebt gekocht? En hoe gaan ze dit controlleren?

Microsoft hint hier duidelijk naar een strategie die Apple ook hanteert voor iOS gebruikers. Hardwarebouwers voor iOS moeten betalen om ‘made for iPhone’ op hun verpakkingen te mogen zetten. Producten met een Lightning aansluiting moeten bovendien voorzien zijn van een identificatiechip die bij Apple moet worden ingekocht. In theorie zou Microsoft ook een dergelijke stap voor Windows 10 kunnen zetten. Juridisch hebben ze deze met de nieuwe voorwaarden alvast geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events