Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gamescom 2015: LEGO komt tot leven dankzij RFID in LEGO Dimensions (Hands-On)

Voor wie Skylanders en Disney Infinity een beetje zat begint te worden, komt de volgende rage met poppetjes eraan en wel uit Denemarken. Inderdaad. Echte LEGO Minifigs en voertuigen zijn speelbaar geworden in LEGO Dimensions dankzij een slimme mix van plastic blokjes en RFID.

De techniek

LEGO Dimensions speel je in eerste instantie met behulp van de portal die in het starterpack zit. Dit starterpack bevat ook LEGO Batman en een LEGO Batmobiel.

Alle LEGO Dimensions poppetjes en voertuigen staan in eerste instantie op een speciale schijf. Deze bevat een opdruk zodat je weet waar hij bij hoort. In de schijf heeft LEGO een RFID chip geplaatst inclusief een forse antenne om een snelle verbinding met het portaal te garanderen.

 

Hoewel er meer poppetjes met RFID of NFC zijn, weet het portaal van LEGO zich goed te onderscheiden. Het portaal bevat 7 lichtzones met ieder een eigen RFID ontvanger. Op deze manier zijn tot zeven karakters en voertuigen in de game te importeren. De positie van de minifigs en voertuigen is in een aantal levels van belang.

Geen LEGO Universe

LEGO Dimensions is een beetje een tweede kans voor het geflopte LEGO Universe. Niet dat die game niet leuk was, maar voor de €120 die de MMORPG kostte konden ouders ook een enorme bult echte LEGO kopen. Reden voor Warner Bros. en LEGO om het over een heel andere boeg te gooien.

Om te starten met LEGO Dimensions, heb je namelijk een starterset nodig waar de game en het portaal in zitten. Je krijgt dan ook de standaard werelden en natuurlijk de meegeleverde karakters en voertuigen om mee te starten.

Ben je uitgespeeld, is het enorm makkelijk om extra content voor de game te kopen. Niet via DLC, maar door gewoon een LEGO Dimensions doosje in de speelgoedwinkel te kopen. In plaats van een abonnement waar je niets fysieks aan overhoudt, heb je dus altijd de LEGO nog.

Geen DLC

Wanneer je een nieuw doosje koopt, krijg je de karakters en voertuigen uit dat doosje meteen beschikbaar in LEGO Dimensions. Daarnaast krijg je ook de wereld waar het doosje bij hoort. Wil je avonturen in de wereld van Portal of de Simpsons beleven, dan hoef je dus maar één enkel doosje te kopen om die hele wereld te unlocken. Uiteraard heb je dan niet alle karakters beschikbaar, maar dat schijnt niet noodzakelijk te zijn om de nodige uren plezier te beleven.

Een leuke bijkomstigheid is dat je met LEGO Dimensions de werelden van de verschillende karakters in elkaar kunt laten overlopen. Zo kan Batman de meest indrukwekkende avonturen beleven in de wereld van Dr. Who terwijl Scooby Doo los gaat in de wereld van Jurassic World om daarna een uitstapje te maken naar de Tovenaar van Os en Ghostbusters.

LEGO komt met een hele range aan expension packs. Van wat we tot nu toe hebben kunnen zijn bestaan deze uit één karakter en voertuig (Fun Pack) of twee karakters en bijbehorende voertuigen (Team Pack). Wanneer doosjes nieuwe levels openen, staat dit ook nadrukkelijk vermeld op het doosje.

De game zelf

Je merkt het al in het verhaal. LEGO Dimensions is zo flexibel als LEGO zelf. Het is mix & match tussen de levels en de karakters om voortgang te boeken in het spel. De bekende LEGO humor is weer volop aanwezig evenals de puzzels. De gameplay zelf blijft wel duidelijk geïnspireerd op titels als LEGO Jurassic Park en LEGO Batman, maar tijdens mijn hands-on tijd blijkt de game toch veel leuker. Ook omdat je in levels komt waar voorheen nog geen LEGO dozen van zijn geweest. Denk aan de Tovenaar van Os.

Als de levels uiteindelijk voldoende diepgang hebben, durf ik te stellen dat LEGO Dimensions de leukste LEGO game ooit zal worden. Hoe dan ook, na deze hands-on op de Gamescom heb ik er echt enorm veel zin in om met de game aan de slag te gaan.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.