De Amazon Kindle Paperwhite 2015 en de Kobo Glo HD zijn dé grote ereader releases van dit eerste half jaar. Maak je al gebruik van de boekenwinkeltjes van Amazon of Kobo (of Bol.com), dan hoef je deze vergelijking niet te lezen omdat jouw logische keuze al vastligt. Start je met e-reading, dan is dit dé vergelijking die je gelezen moet hebben.

De boekenwinkel van Amazon

Amazon laat je alleen boeken kopen in de eigen boekenwinkel. Deze is uiteraard volledig geïntegreerd in het besturingssysteem van de Paperwhite 2015.

Het is wel mogelijk om via de PC e-boeken te sideloaden. Deze sleep je gewoon in de map op de Paperwhite 2015 en je bent klaar. Die boeken kun je gewoon bij andere boekenwinkels kopen.

De boekenwinkel(s) van Kobo

Kobo is tegenwoordig onderdeel van het Britse Rakuten. Voor een goede internationale dekking gokt Rakuten niet enkel op haar eigen boekenwinkel. Voor ons Nederlanders is het ook mogelijk om een Bol.com account te linken en boeken via Bol.com op het apparaat te zetten.

Verder laat ook Kobo het sideloaden toe. Zo zijn boeken van andere online boekenwinkels gewoon te gebruiken op de Glo HD.

Displays

Beiden maken gebruik van hetzelfde type display. Het gaat om de Carta E Ink HD. In beide gevallen betreft het een 6 inch model, maar door afrondingen zijn er kleine verschillen in de hoeveelheid pizels in de breedte. De Kindle heeft er 8 meer. Door de afronding rekenen wij de pixels per inch als een gelijk aantal.

Hoewel het E Ink display in beide gevallen van dezelfde fabrikant komt, zijn er toch wat verschillen. Dit begint bij de verlichting. Zo gebruikt Kobo 5 LED’s in plaats van 4 bij de Kindle. Hierdoor ligt het energieverbruik iets hoger, maar is de verlichting egaal terwijl we bij de Kindle Paperwhite 2015 aan de onderkant van het display wel wat contrastverschillen zien.

Ook de kleur van de LED verlichting is bij de Kobo en Kindle verschillend. De Kobo is warmer dan de Kindle, maar het verschil is klein. Zonder verlichting lijkt  het display van de Kobo ‘witter’ dan dat van de Kindle. Ook hier is het verschil zeer klein.

Hoewel beiden op papier maar 16 grijstinten kunnen tonen, blijkt bij onze displaytest dat de Kindle Paperwhite toch veel meer grijstinten laat zien. Bij het kijken van foto’s en het lezen van strips is dit een belangrijk verschil.

Kobo Glo HD vs Amazon Kindle Paperwhite 2015 IMG_4383

De Kobo Glo HD ververst met grote regelmaat haar scherm om ghosting te voorkomen. De Kindle Paperwhite 2015 doet dit optioneel. Bij de standaard instelling heb je dan ook last van ghosting bij het kijken naar foto’s zoals je op het bovenstaande voorbeeld ziet. Laat je de Kindle wel verversen, is er niets aan de hand.

Vergelijkingstabel

Kobo Glo HD Amazone Kindle Paperwhite 2015
Specs
Processor 1GHz 1GHz
Werkgeheugen  1GB 512MB
Opslagruimte 4GB 4GB
WiFi 2.4GHz b/g/n 2.4GHz b/g/n
3g Nee Optioneel
Display
Type Carta E Ink HD Carta E Ink HD
Formaat 6 inch 6 inch
Resolutie 1448 x 1072, ~300 ppi 1448 x 1080, ~300 ppi
Grijstinten 16 16
Verlichting 5 LED’s 4 LED’s
Uiterlijk
Formaat 157 x 115 x 9,2 mm 169 x 117 x 9,1 mm
Gewicht 180 g 205 g
USB Micro USB Micro USB
Knoppen Power aan/uit Power aan/uit
Software
Browser Ja Ja
Lettertypen 11 7
Letterformaten 48 8
Woordenboek Ja Ja
Sociaal netwerk Reading Life Goodreads (alleen in de VS)
eBooks EPUB, EPUB3, PDF, en MOBI
Strips CBZ en CBR
Foto’s JPEG, GIF, PNG, BMP en TIFF
Geleende boeken ePub en Adobe DRM
Review Review

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.