Review: Amazon Kindle Paperwhite 3g (2015)

De eerste generatie Kindle Paperwhite stamt uit 2012. Toen Amazon nog niet in Nederland actief was. In 2014 zette Amazon voet op Nederlandse bodem met in haar assortiment onder andere de tweede generatie van de Kindle Paperwhite. Zowel met als zonder 3G. Dit jaar komt Amazon met de derde generatie en ik heb de afgelopen twee weken diverse boeken en strips op het nieuwe e-Ink display mogen lezen.

Unboxing

Iedereen die ons YouTube kanaal volgt heeft de Unboxing twee weken geleden al online zien komen. Het stelt niet heel veel voor. Net als bij de concurrenten krijg je een laadkabeltje en wat documentatie om je op weg te helpen. Meer heb je ook niet nodig.

Wel leverde Amazon ons nog een lederen hoes bij de Kindle Paperwhite 2015. Dit is een losse accessoire waar je in een aparte review meer over leest.

Installatie

Het in gebruik nemen van de Kindle Paperwhite 2015 3g is een buitengewoon goed doordacht proces. Hierbij speelt de aanwezigheid van 3G ook een belangrijke rol. Vanaf het moment dat je hem voor het eerst aan zet, leidt de Kindle je stap voor stap door de configuratie. Omdat het bij ons testmodel om de 3G versie gaat, is het niet eens nodig om WiFi in te stellen. Binnen 10 minuten heb ik mijn eerste boek bij Amazon gekocht en zit ik lekker in het zonnetje te lezen.

Design

In de wereld van de e-readers is de strijd om het dunste leesplankje nog niet losgebarsten. De dikte van de Kindle Paperwhite is dan ook goed te vergelijken met de gemiddelde dikte van andere merken.

Voor wat betreft het gewicht valt de Kindle Paperwhite 2015 ook niet op. Hij weegt heel wat meer dan mijn smartphone. Daar staat tegenover dat de Kindle Paperwhite 2015 op een enkele acculading zo’n zes weken mee moet gaan (bij een half uurtje lezen per dag).

De randen en achterkant zijn met een rubber-achtig materiaal afgewerkt. Ondanks dat de randen rond aflopen, blijft de Kindle Paperwhite 2015 hierdoor stevig en stabiel in de hand liggen.

Display

De Kindle Paperwhite 2015 is voorzien van een 6 inch Carte E-Ink HD touchscreen. Dit is hetzelfde display als in de duurdere Kindle Voyage. Het display haalt een resolutie van 300 pixels per inch en dat is een verdubbeling ten opzichte van het 2013 model (de tweede generatie).

Bij regulier leeswerk leidt de veel hogere resolutie tot een scherpere letter, maar zal dit niet altijd meteen opvallen. De kwaliteit van het display wordt pas echt goed zichtbaar wanneer je naar hele kleine lettertjes kijkt. Bijvoorbeeld in afbeeldingen. Afbeeldingen zelf zien er ook echt een stuk beter uit dan op displays met een lagere resolutie.

Met de naam ‘paperwhite’ mag je natuurlijk heel wat verwachten van het contrast. Hoe witter de achtergrond, hoe hoger het contrast. Hoewel het display niet zo wit is als dat van de Kobo Glo HD, ontlopen de twee elkaar nauwelijks.

Wanneer e-readers nieuwe content op het scherm plaatsen, moeten ze even knipperen om oude letters te verwijderen om op deze manier ghosting te voorkomen. Dit is een probleem waar fabrikanten al jaren een oplossing voor proberen te vinden. De Kindle Paperwhite 2015 lijkt nauwelijks last te hebben van ghosting en lijkt het scherm niet of nauwelijks te laten knipperen. Kennelijk is dat geen enkel probleem voor dit type display en dat is een enorme vooruitgang.

Verlichting

De verlichtingsoptie in de Kindle Paperwhite 2015 kent tien standen. Van zeer fel om je overdag te ondersteunen tot zeer een zeer lage verlichtingsstand voor in de donkere slaapkamers. De Kindle Paperwhite 2015 bevat geen sensor die de verlichting dynamisch aanpast. Dit is echt een functie voor de Voyager generatie.

Amazon Kindle Paperwhite 2015 IMG_4380

De verlichting van het display komt van onderen. Daar heeft Amazon 4 witte LED’s geplaatst. Op vol vermogen zie je contrastverschillen aan de onderkant van het display. Bij lagere standen valt dit niet meer op.

Specs

Onder de motorkap zien we ook een kleine update ten opzichte van 2013 model. Amazon maakt nog steeds netjes gebruik van de 1GB processor en 4GB flash opslag, maar vult de specs aan met 512MB aan werkgeheugen om het apparaat een stuk te versnellen. Het vorige model moest het nog met 256MB aan werkgeheugen doen.

3g

De Kindle Paperwhite 2015 3g komt met een ingebouwde simkaart en een 3g verbinding. Door de meerprijs voor het 3g model koop je levenslang datagebruik af met een maximum van 50MB per maand. Deze 50 MB kun je wel wereldwijd consumeren. Waar je ook op vakantie bent, je kunt altijd nieuwe boeken kopen.

Lettertypen

Nieuw in de Kindle Paperwhite 2015 is het Bookerly lettertype van Amazon. Een nieuw lettertype speciaal ontwikkeld voor het lezen op e-Ink displays. In totaal heb je 7 lettertypen om uit te kiezen.

Amazon Kindle Paperwhite 2015 IMG_4381

Naast het lettertype, geeft Amazon je controle over het formaat van de letters, de ruimte tussen de regels en hoe breed regels mogen zijn. Paginanummers worden hier uiteraard op aangepast.

Vocabulary Builder

De Kindle Paperwhite 2015 bevat woordenboeken waarmee je snel de betekenis van moeilijke woorden kunt achterhalen. Simpelweg door ze te selecteren. Met de Vocabulary Builder bouw je langzaam jouw eigen woordenboek met lastige woorden op.

Experimentele Browser

Websites bezoeken behoort ook tot de mogelijkheden van de Kindle Paperwhite 2015. Wanneer je de 3g versie hebt zal dit in het buitenland zeker van pas komen. Het renderen van de pagina’s lijkt best goed te gaan, al maakt hij hier en daar weleens wat foutjes. Hoe dan ook, het werkt en het is functioneel.

Amazon Kindle Paperwhite 2015 IMG_4379

In de VS zijn boekenclubs erg populair en is het delen en bespreken van boeken een hot item. In 2013 kocht Amazon de website Goodreads waar gebruikers beoordelingen konden achterlaten. Goodreads is nu helemaal geïntegreerd in de Kindle, maar alleen wanneer je de Amerikaanse shop hebt ingesteld. Ga je voor Nederlandse boeken, verdwijnt Goodreads.

Social Media ervaring

Onderdeel van de Goodreads integratie is de mogelijkheid om Facebook en Twitter met de Kindle te verbinden. Let op, de verbinding loopt via de VS. Op de Kindle Paperwhite 2015 kreeg ik in beide gevallen foutmeldingen en ontdekte ik later e-mails waarin de netwerken aangaven mijn account te hebben geblokkeerd tot ik kon verifiëren dat ik echt zelf probeerde in te loggen. Na de stappen in de e-mails te hebben gevolgd, waren mijn sociale netwerken keurig gelinkt. Vanaf dat moment is het mogelijk om gemarkeerde passages via de sociale netwerken te delen.

Kindle Paperwhite 2015 vs. Kobo Glo HD

Hoewel je in beide gevallen echt voor een ecosysteem (lees: winkeltje) kiest, zijn de Kindle Paperwhite 2015 en de Kobo Glo HD aan elkaar gewaagd. Binnenkort lees je een uitgebreide vergelijking tussen de twee modellen.

Amazon Kindle Paperwhite 2015 IMG_4156

Conclusie

Het nieuwe display van de Kindle Paperwhite 2015 is haarscherp en ook het nieuwe lettertype draagt bij aan een fijne leeservaring. Het meest opmerkelijke is dat het display veel minder vaak hoeft te knipperen om ghosting te voorkomen en dat zegt iets over de kwaliteit die Amazon ons heeft voorgeschoteld. Tel daar het comfort van wereldwijd 3g bij op en de Kindle Paperwhite 2015 is de volle vijf sterren waard.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goed display
  • Fijn nieuw lettertype
  • Breed aanbod Nederlandse boeken
  • Prima verlichting

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.