Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Thread, alles over dit Smart Home platform

Niet lang na haar eerste slimme thermostaat startte Nest het Works with Nest programma om Smart Home producten met de thermostaat als centraal punt te verbinden. Nu snapt Nest ook wel dat directe concurrenten niet het Works with Nest logo op hun verpakkingen willen zetten. Samen met ARM en Samsung startte het Thread als onafhankelijke standaard.

Thread Group

De Thread Group groeit en bestaat op dit moment uit Nest, ARM, Samsung, Big Ass Fans, Yale, Freescale, Somfy, Tyco en Silicon Labs. Een aantal hiervan waren al betrokken bij Works with Nest. Het valt te verwachten dat Nest al snel andere Works with Nest partners in het programma zal betrekken. Denk aan namen als Jawbone, maar ook Whirlpool en Mercedes.

Ook Somfy heeft met Tahoma al een eigen smart home platform in de markt. Het Tahoma platform kan overweg met apparaten van Hitachi, Honeywell, Danfloss, KFW, Velux, GU en Philips Hue. Ook Somfy zou dus meer partners naar Thread kunnen brengen. De Tahoma hub biedt onder anderen ondersteuning voor Z-Wave en Zigbee. De standaard die Somfy voor Tahoma partners heeft bedacht is IO Homecontrol.

De aanwezigheid van Samsung is zeer interessant. Er gaan al langer geruchten dat Samsung een Zigbee antenne in haar smartphones gaat plaatsen. Zigbee voldoet aan de wensen van het Mesh netwerk dat Thread zou willen gebruiken. Daarmee kunnen smartphones, maar ook tablets van Samsung, direct op het netwerk worden aangemeld. Een hub is dan niet nodig.

Mesh

Thread is een zogenaamd Mesh netwerk. Dit wil zeggen dat ieder onderdeel in het systeem werkt als repeater om signalen aan andere onderdelen door te geven. Hoe meer Thread producten je in huis hebt, hoe groter en stabieler het netwerk. Een toegevoegde waarde is dat Thread de verbinding van de nodige beveiliging voorziet die op het niveau van banken zou zijn. Hiermee zou Thread de ideale basis voor beveiligingssystemen vormen. Tenslotte is het stroomverbruik laag genoeg om veel van de apparaten op batterijen te laten werken.

Dit zijn allemaal eigenschappen van het Zigbee protocol. In combinatie met de ambities van Samsung is de kans dan ook zeer groot dat Zigbee de basis van Thread zal vormen. Belangrijke bedrijven achter Zigbee (o.a. het Nederlandse Green Peak en Philips) dragen al bij aan de ontwikkeling van Thread.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.