Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Sony Z4 tablet met toetsenbord; Waanzinnig goed met 4.5 sterren.

The Good
  • licht en dun
  • nagenoeg perfecte tablet/toetsenbord combi
  • goede spes voor paar jaar plezier
  • waterdicht
  • prachtig scherm
The Bad
  • afzonderlijk laden tablet en toetsenbord
  • niet duidelijk wat accu status toetsenbord is


Het was even wachten voor we een review sample in onze handen hebben gekregen. Op de MWC2015 in februari in Barcelona is de Z4 tablet gelanceerd en vonden wij het al een kek ding. Maar als je deze tablet in je handen hebt en gaat gebruiken, is de positieve verrassing gelijk aan de eerste keer dat wij een MacBook Air in onze handen kregen; wat is dit dun en licht! Dan blijkt de combi met toetsenbord ook nog eens een serieus alternatief voor de mini laptop. Rijst de vraag: is het de prijs waard?

De Sony way
Apple blijft heer en meester in tabletland met de vele iPad opties. Maar de iPad blijft een kostbaar product en dankzij Android zijn er veel goedkope alternatieven voor wie niet perse een IOS product wil hebben. Samsung heeft in de begindagen van de tablet (2011-2014) heel wat marktaandeel veroverd, maar lijkt nu moeite te hebben. Sony was vanaf het prille begin eigenwijs met hun afwijkende vormgeving. Menigeen is het misschien al vergeten maar in 2010 tot 2012 woede er een hevige juridische strijd over hoe een tablet er NIET uit mag zien. Apple sleepte iedereen voor de rechter die een rechthoekige plank maakte als tablet. Dat zou teveel op de iPad lijken. In die tijd kwam Sony met een heel eigenzinnige tablet; de S. De vormgeving had wat weg van een omgeslagen boek. Het beeldscherm was vanaf dag 1 al top. De tablet was ook nog eens waterdicht. Allerlei reviewers deden er vervolgens de stomste dingen mee welke je nooit zou doen als je het product zelf gekocht zou hebben. Zo kwam de waterdichtheid in een negatief daglicht te staan. Maar dit was volledig onterecht. De tablets van Sony zijn prima in de badkamer, op het strand en in de jungle te gebruiken. In 2013 was het juridisch helder wat wel en wat niet teveel op een iPad lijkt en kwam Sony met een 16:9 vormgeving. Ultra dun (voor die tijd) en waterdicht. De Z tablet was geboren. Deze tablet doet het tot op de dag van vandaag prima. De mogelijkheid om met een micro-SD kaart het geheugen uit te breiden is werkelijk top. Vaak hebben we op vakantie zo beelden uit aktiecamera’s online gezet zonder tussenkomst van een laptop. Na de Z kwam de Z2 met de Z2 telefoon als gebroederlijk design statement. Met een Triluminos display (1920 x 1200 HD) en slechts 6.4mm dun en natuurlijk waterdicht, was de Z2 het beste alternatief na een iPad Air. Nu is er dan de Z4. Het display telt 2560 x 1600 pixels en geeft 2K kwaliteit weer. Het scherm is 40% helderder en zonder twijfel één van de beste tablet schermen op de markt.

xperia-z4-tablet-meet-the-lightweight-a47a5ae2b777969b49f1e6c4c4ba9e76-620Puik ontwerp
De Z4 tablet borduurt voort op de 16:9 dunne vormgeving. Slechts 6.1 mm dun en nog geen 400 gram licht. De karakteristieke Sony aan/uit knop aan de linkerkant is met het logo aan de voor- en achterzijde, zijn zowat het enige expliciete design statement. De kaartlezers voor GSM en geheugen zitten goed verborgen achter klepjes die je moet weten te zitten. In afwerking is de Z4 weer een stap beter dan zijn voorgangers en je vraagt je bijna af hoe dit nog beter kan. De eerste Sony tablets hadden dopjes op de USB en hoofdtelefoon aansluiting om de waterdichtheid te garanderen. Dat is niet meer nodig. Zo heb je altijd direct toegang tot deze poorten. De waterdichtheid is van binnen geregeld. De tablet is extreem licht en voelt lekker in de hand. De voorzijde is natuurlijk van glas, maar de achterzijde heeft door de lichte rubberachtige finish een goede grip. Intern heeft Sony ook alles voor elkaar. De Qualcomm® Snapdragon™ 810-processor met geïntegreerde LTE en 64-bits Octa-core-CPU zorgt voor een enorm soepele ervaring. Zelfs onze favoriete app Djay van Algoriddim speelt probleemloos. Daarmee is de Z4 de eerste Android (5.0 (Lollipop) tablet die probleemloos in te zetten is als DJ set.

xperia-z4-tablet-just-rinse-it-off-54b94f85562ce8f29350ee6559bad20e-940Sony uniek
De installatie van de Z4 is anders dan eerdere Z-tablets. In het installatie proces vraagt de software of je al een Sony Xperia tablet of telefoon hebt. Die hebben we en dus klikken we ‘ja’. Allerlei instellingen worden draadloos overgenomen wanneer we de twee apparaten tegen elkaar aanhouden. NFC doet zijn werk en het tablet voelt bij opstarten al bijna als bekend. Natuurlijk is dit ook met Android automatische backup mogelijk, maar waarschijnlijk neemt de Sony installatie Xperia specifieke zaken over. Sony heeft de interface minder dan voorheen voorzien van allerlei eigen zaken. Daardoor voelt de tablet nog responsiever aan dan de eerdere modellen. Gelukkig zijn typische Sony features als accu functie ‘Stamina’ en beeldscherm verbetering ‘X-Reality’ gebleven. Misschien nieuw voor sommige lezers, maar ook prettig is de mogelijkheid om op de Sony tablets diverse gebruiker accounts aan te maken. Elk met zijn eigen interface en apps. Tablets zijn de meest gebruikte computers in huishoudens en tegenwoordig wordt alles bijgehouden wat je doet. Alleen daarom al is het prettig dat kinderen of jouw partner met hun eigen login werken. Zo krijg je niet steeds advertenties die je niet wilt zien en wordt jouw YouTube historie niet vervuild met honderden Barbie of Bob de Bouwer filmpjes.

xperia-z4-tablet-business-flexibility-at-your-fingertips-e9e37cea29945b75e01ef49c5d5e15b2-940Toetsenbord
Bluetooth toetsenborden zijn er al jaren en sommige fabrikanten weten met een toetsenbord een tablet ervaring dicht in de buurt te krijgen van een laptop ervaring. Zonder twijfel is het meegeleverde BKB50 toetsenbord één van de beste op de markt. De combinatie met de Z4 tablet is uniek. Wanneer je de tablet met toetsenbord in de hand neemt voelt deze set dichtgeklapt dunner en lichter dan een MacBook Air. Toch levert de combi een prima laptop alternatief ervaring. Er zit zelfs een trackpad op het toetsenbord. De tablet merkt wanneer deze in het toetsenbord wordt geklikt. Een sensor registreert dit en attendeert op de noodzaak van een Bluetooth verbinding als dit nog niet aanstaat. De verbinding tussen toetsenbord en tablet is dus draadloos. Maar door de goede combinatie werkt dit bijna altijd probleemloos. Eenmaal gekoppeld krijg je als gebruiker in de Android interface een Windows achtige taakbalk en startknop. Deze extra functionaliteit is uniek voor Sony en eerlijk is eerlijk, erg prettig. De meest gebruikte apps staan direct klaar om op te starten. Met de trackpad is een pointer op het scherm te gebruiken. De integratie werkt zelfs beter dan een tabletlaptop als de Acer Switch10. Bij dat apparaat moet je altijd eerst een toets aanslaan voordat het toetsenbord herkend wordt. De eerste aanslag ben je dus altijd kwijt bij die Windows laptop met tablet. Bij de Z4 met BKB50 toetsenbord is typen ook direct input. Geen verloren aanslagen dus. Het toetsenbord is prima voor gebruik onderweg. Deze review hebben we ook op dit toetsenbord getikt en online gezet. Een echt mini laptop alternatief dus.

xperia-z4-tablet-you-have-to-hold-it-3191c467cc08125a9f5d2cf25a74b602-940One more thing
Je zou het bijna vergeten, maar met de Z4 is te bellen en de tablet heeft toegang tot 4G data. Natuurlijk indien je voor de 4G versie kiest. Er is ook een Wifi only versie. Met de front (5mp) en back (8.1mp) camera’s zijn prima foto’s en video beelden te schieten. Zelf zijn we geen voorstander van fotograferen of filmen met een tablet, maar er zijn mensen die dit doen. Qua gewicht en beeldkwaliteit is het geen probleem. Het beeld is haarscherp en natuurgetrouw. Wanneer je een skype sessie voert zal de ontvanger zeer fraai beeld ontvangen en onder de indruk zijn. Wel zo handig als zakelijk beeldbellen belangrijk voor je is. Laat je dus niet misleiden door enkel naar de camera specs te kijken. Op papier zijn het niet de beste camera’s, maar in de praktijk werken ze prima. Inzoomen moet je natuurlijk wel vergeten.

Als een verbeterpunt moeten noteren is dat Sony een laadkabel mag meeleveren waarmee tablet en toetsenbord samen op te laden zijn.

Conclusie
De Z4 met toetsenbord is een waanzinnig goede tablet die zelfs mini laptops kan vervangen. Tenminste als je Android als waardig alternatief ziet voor Windows. Wij werken nu op vergaderingen en persmeetings met de Z4, met toetsenbord. Lekker licht in gewicht en uren, zelfs dagen, zonder opladen te gebruiken. Sony Nederland heeft er goed aan gedaan om de tablet als combi met toetsenbord uit te brengen. Het prijskaartje van net geen acht honder Euro is even slikken, maar je krijgt daar een tablet en laptop alternatief voor welke zeker drie tot vier jaar meegaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.