Review: Sony SmartWatch 3 (SWR50)

De vierde generatie smartwatches van Sony is de eerste generatie die niet op Sony’s eigen OS draait. In plaats daarvan is Sony gezwicht voor de populariteit van Google’s Android Wear. Of Sony’s jarenlange ervaring dan toch nog een meesterwerk kan opleveren lees je in deze review.

Sinds vorig jaar hebben we aardig wat klokjes met Android Wear voorbij zien komen. Collega’s zijn vol lof over het ronde display van de Moto360, maar ook de Asus ZenWatch lijkt populair. Toen ik de SmartWatch 3 voor het eerst met een siliconen bandje zag liggen, kon ik me daar alles bij voorstellen. Onlangs viel hier de metalen uitvoering op de deurmat en dat veranderde in één klap hoe ik tegen Sony’s laatste horloge aankeek.

Unboxing

Sony levert de SmartWatch 3 SWR50 met een USB kabeltje, twee extra schakels en de nodige documentatie.

Design

Het design van deze uitvoering van de SmartWatch 3 bestaat uit twee componenten. De band is volledig van metaal. Net als bij andere horloges zijn schakeltjes te verwijderen. Met mijn dikke pols was hij net iets te krap, maar een extra schakel bracht de uitkomst. Let wel, het plaatsen van de schakels vraagt wat gereedschap en kracht. Mijn advies is om een horlogemaker te betalen om de schakel er tussen te zetten. Dan is het vlot gedaan zonder het risico dat je het bandje beschadigd.

De kast van de SmartWatch 3 bestaat deels uit metaal. Alleen de randen zijn van plastic. Dit is omdat het display eruit te drukken is zodat je de SWR50 in een ander bandje kunt dragen. Zo kun je bij het sporten toch voor siliconen kiezen. Maar dat sporten kom ik zo op terug.

Het enige dat niet heel handig is, is de plaatsing van de micro-USB aansluiting. Sony had er verstandig aan gedaan om met een cradle of qi oplossing te komen. Om vuil van de huid uit de aansluiting te houden zit er namelijk een rubber klepje voor en dat zit altijd in de weg bij het aansluiten van de kabel. Verder valt er qua design weinig op aan te merken.

Display

Met een resolutie van 320×320 pixels wijkt het display van Sony niet af van dat van andere Android Wear horloges. Met een doorsnede van 1,6 inch is het display wel erg prettig van formaat. Bovendien heeft Sony voor een transflective display gekozen. Dit is minder realistisch qua kleurgebruik, maar de kans is klein dat je dat merkt. Het voordeel is dat het horloge in de zon wel af te lezen is en dat in nou net heel belangrijk.

Specs

Qua specs zien we al snel waarom de Sony SmartWatch 3 één van de grotere smartwatches is. Net als vele andere smartwatches op Android Wear, biedt de Sony de mogelijkheid om via Bluetooth 4.0 LE met de smartphone verbonden te worden. Sinds de software update van afgelopen maand beschikt het toestel echter ook over WiFi. Sony heeft de aanwezigheid van WiFi nooit gecommuniceerd omdat Android Wear daar simpelweg nog niet mee overweg kon. Nu kan dat wel en is de SWR50 het gros van de concurrenten in één klap weer een flinke stap voor. Hier laat Sony duidelijk zien dat het nauw communiceert met Google en anticipeert op wat komen gaat.

De reden dat WiFi een sterke toevoeging is, is omdat het horloge zo niet binnen enkele meters van jouw smartphone hoeft te zijn om updates weer te geven. Zolang de twee binnen hetzelfde WiFi netwerk zitten is het al goed. Slim!

Ook opvallend (maar niet heel uniek) is dat Sony de SmartWatch 3 SWR50 heeft voorzien van een eigen GPS ontvanger. Ga je sporten en wil je jouw prestaties vastleggen, mag je de smartphone dus gewoon thuislaten. De SWR50 synchroniseert de data gewoon bij thuiskomst.

De 4GB aan interne opslag is zo ook ineens interessant geworden. Daar kun je namelijk muziek op zetten. Daarna hoef je de SWR50 enkel nog met een bluetooth headset te verbinden om tijdens het sporten muziek te kunnen luisteren. Als sporthorloge werkt de SWR50 dus autonoom en dat is in de praktijk erg fijn.

Voor de techneuten onder ons, de chipset bestaat uit een quad-core ARM A7 processor op 1.2GHz. Deze chipset beschikt over 512MB aan werkgeheugen.

Waterdicht

Tijdens het sporten hoef je niet bang te zijn dat zweet het klokje sloopt. Sony heeft de SWR50 zelfs IP68 laten certificeren. Je mag er dus mee zwemmen zolang hij niet dieper gaat dan 1,5 meter en voor niet langer dan 30 minuten. Een belangrijke aantekening is dat dit niet opgaat voor zeewater. Zout water sloopt de metalen en daarmee het horloge. ook bij gebruik in chloorbaden is het advies hem af te spoelen.

Accuduur

De reden dat ik nog lang bij de SmartWatch 2 van Sony bleef hangen is de accuduur. Met een beetje zuinigheid ging deze tot 5 dagen mee. Android Wear is duidelijk een zwaarder besturingssysteem dan wat Sony zelf bouwde en alle sensoren en andere hardware vragen ook iets meer van de 420mAh accu. Sony geeft aan dat de SWR50 het twee dagen moet uithouden. Als je ’s nachts de SmartWatch 3 uitzet, haal je dat ruim. Bij weinig gebruik zelfs drie dagen. Bij non-stop connecties komt het horloge op krap twee dagen gebruik. Dit kan te maken hebben met het WiFi gebruik dat er nu bij is gekomen.

Gebruikservaring

Met een brede, zware band is de Sony SmartWatch 3 SWR50 een echt mannenhorloge. Hij ligt mooi op de pols en het metaal neemt al snel de temperatuur van het lichaam aan waardoor het prettig draagt. De MicroUSB kabel aansluiten blijft wat vervelend door het rubberen klepje, maar dat is de enige irritatie die ik heb aan het horloge. Met name de accuduur is enorm goed.

Qua software is en blijft het Android Wear. De verschillende merken hebben daar nog niet heel veel invloed op. Het zijn vooral de verzamelingen met wijzerplaten die per merk verschillen en hier heeft Sony echt een paar leuke wijzerplaten bedacht.

In de overgang van de non-wifi software naar de wifi software veranderde wel aardig wat aan Android Wear. Ook mijn gebruik veranderde. Het is heerlijk dat het horloge ook over langere afstanden verbinden is en blijft.

Conclusie

Sony is over op Android Wear, maar laat zien jarenlange ervaring mee te brengen. de Sony SmartWatch 3 SWR50 draagt zeer prettig en bevat features die het horloge ook bijzonder geschikt maken voor tijdens het sporten. Daarnaast ben ik zelf helemaal weg van het stoere uiterlijk van de metalen band. Wat mij betreft een aanrader.

Beschikbaarheid

De Sony SWR50 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Mooi ontwerp
 • Voelt stevig aan
 • Werkt goed in de volle zon
 • Ondersteuning voor WiFi
 • Ideaal voor sporters

THE BAD

 • De micro-USB aansluiting is verre van ideaal

Eén reactie

 1. Ik heb voor 2 weken terug bij http://www.nl de Smartwatch SWR50 besteld.
  Echt een hebbedingetje op mijn lijst van gadgets die ik perse moest hebben.
  Hij werkt prima met mijn Samsung galaxy S5. Moor stoer design.
  Dankzij de bluetooth 4.0 LE gaat de batterij lang mee. Bij normaal gebruik ongeveer 2 dagen.
  Nog een groot voordeel is dat die waterdicht is, vooral met hardlopen erg fijn.
  Tevens kan je er ook mee zwemmen al heb ik dat nog niet gedaan.
  Echt een fijn ding.
  http://www.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.