Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Peak Design CapturePRO Camera Clip

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem veelzijdig
  • Zeer stevig
  • Goed doordacht

THE BAD

Als het om camera accessoires gaat, is Peak Design een bijzonder merk. Met de CapturePRO Camera Clip heeft Peak Design een clip gemaakt waarmee je een camera met het grootste gemak aan de broekriem hangt, of aan de band van een rugzak of zelfs op statief kunt zetten.

Unboxing

In de verpakking van de CapturePRO Camera Clip vinden we de CapturePRO Camera Clip. Deze bestaat uit de Capture Pro plaat voor onder de camera en de clip zelf. Deze bestaat uit twee delen die met duimschroeven aan elkaar zitten. Tenslotte krijg je er een inbussleutel bij om de plaat goed vast te zetten.

Design

Peak Design heeft meerdere uitvoeringen van de Camera Clip ontwikkeld. De CapturePRO Camera Clip is de meest solide en veelzijdige uitvoering. Zo is het de enige uitvoering die volledig van metaal is. De onderplaat is bovendien voorzien van een schroefgat waarmee hij op een statief te zetten is. Zeker wanneer je een dure DSLR aan de Peak Design CapturePRO Camera Clip hangt, is metaal toch net even wat geruststellender.

Qua metaal heeft Peak Design gekozen voor aluminium met een poedercoating. Dit maakt de klem niet alleen licht maar ook nog eens ongevoelig voor vocht. Het maakt dus niet uit of je met jouw camera de sneeuw of de jungle in trekt. Die CapturePRO Camera Clip overleeft het wel.

De CapturePRO Camera Clip plaat heeft bovendien op elke hoek een oogje. Hier zijn de ankers van Peak Design aan te bevestigen. Wat je aan deze ankers hebt lees je bij andere Peak Design reviews die al snel zullen volgen.

Op statief

Voor ik het ga hebben over de ervaring om met de CapturePRO Camera Clip een camera aan een riem of tas te hangen, wil ik je eerst bijpraten over mijn ervaringen met de CapturePRO Camera Clip in combinatie met een statief.

Het ontwerp van de CapturePRO plaat steekt namelijk erg slim in elkaar. Hierdoor kan hij op elk balhoofd met een ARCA of RC-2 sluiting geplaatst worden. Deze worden onder andere geleverd door Manfrotto en Redged. In combinatie met het RNB-2n balhoofd van Redged werkt deze plaat ook netjes met de vergrendeling.

De CapturePRO Camera Clip is in zijn geheel ook op een statief te plaatsen en dient dan netjes als quick-release klem. Hieronder zie je hoe ik de CapturePRO Camera Clip gebruik in combinatie met een Manfrotto Pixi statief.

Aan de riem

Eerlijk is eerlijk, de mogelijkheid om de CapturePRO Camera Clip op een statief te plaatsen is niet dé reden om hem aan te schaffen. Je koopt de CapturePRO Camera Clip namelijk om jouw camera aan een riem of tas te bevestigen.

Ik geef meteen toe dat ik het de eerste keer behoorlijk eng vond. Kon de CapturePRO Camera Clip mijn Canon EOS 70D wel goed vasthouden? Zeker omdat ik de nodige speling voelde. Deze speling blijkt noodzakelijk voor het gebruiksgemak van de CapturePRO Camera Clip. Dit zorgt er namelijk voor dat je de plaat met gemak in de houder laat glijden.

Nu klinkt speling misschien niet tof in bovenstaand scenario waarbij de CapturePRO Camera Clip op een statief is geplaatst. Geen zorgen. Met een duimschroef is de speling eruit te stellen. Alleen glijdt de plaat dan moeizamer in de clip.

Door het vierkante ontwerp, kun je de camera in meerdere standen in de clip plaatsen. Bij montage aan de broekriem is dit enorm handig. Bij het normaal dragen van de camera wil je de zware lens naar beneden laten hangen. Draai je de camera een kwart slag voor je hem in de clip schuift, kun je net even wat gemakkelijker een lens verwisselen.

Voor wat riembreedte betreft, krijg je van Peak Design veel vrijheid. De riem mag alleen niet breder zijn dan 7,6 cm en niet dikker dan 1,3 cm. Zo hang ik de EOS 70D met grote regelmaat aan mijn Case Logic Kontrast fototas.

Het aardige is dat je op deze manier ook een camera op de schouder kunt plaatsen. In mijn voorbeeld zie je een standaard compactcamera, maar dit kan net zo goed een action cam zijn. Deze kan dan filmen vanuit jouw blikveld. Voor gebruik in combinatie met een GoPro heeft Peak Design overigens de Capture P.O.V. Action Mount in het assortiment.

Conclusie

De CapturePRO Camera Clip van Peak Design is redelijk uniek in zijn soort en dat maakt de CapturePRO Camera Clip lastig te vergelijken. Of Peak Design snel een goede concurrent zal krijgen is een vraag die bijna niet te beantwoorden is. De relatief kleine CapturePRO Camera Clip zit geniaal in elkaar en lijkt tot in perfectie doorontwikkeld. Het grootste nadeel is misschien wel dat je al vrij snel een tweede zou willen ;-).

Beschikbaarheid

De verschillende varianten van de Peak Design Camera Clip liggen nu bij de fotovakhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.