Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Redged RNB-2n Balhoofd

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Loopt mooi zwaar
  • Verschillende waterpassen
  • Veiligheidspal voor de statiefplaat
  • Dubbele vergrendeling
  • Duidelijke gradenboog

THE BAD

Drie jaar geleden mocht ik voor Redged het TSC-424 statief testen. Deze werd standaard uitgeleverd met het RNB-1 balhoofd. Destijds een beetje het instapmodel voor iedereen die met Redged statieven aan de slag ging. Inmiddels is er het RNB-2n balhoofd dat op vele gebieden kleine innovaties laat zien.

Styling

Het meest opvallende aan het nieuwe balhoofd (afgezien van het grotere formaat) is de styling ervan. Was het RNB-1 balhoofd nog volledig zwart, heeft Redged haar best gedaan om de rode kleur die zo typerend is voor het merk terug te laten komen in de rode gradenboog die aan de voet van het balhoofd zit. Daarnaast heeft het molentje van Redged een prominente plaats op het balhoofd gekregen. Hier zie je ze nog even naast elkaar.

Redged-RNB-1-vs-RNB-2n

Meten is weten

Niet alle camera’s zijn nog voorzien van een digitale waterpas, laat staan dat die echt handig geïntegreerd zijn. Onder de koppelplaat krijg je van redged al twee waterpassen. Één voor horizontale metingen en één voor verticale metingen. Daarnaast bevat de draaiknop om de plaat te ontkoppelen ook nog een ronde waterpas. Zo kun je jouw camera in alle posities waterpas zetten.

Veiligheid

Ook nieuw ten opzichte van de RNB-1 is de veiligheidspal die voorkomt dat jouw camera uit het balhoofd glijdt wanneer je hem losdraait. Een verbetering die ik enorm kan waarderen. De oude koppelplaat beschikte ook over een palletje, maar deze kon je zelf niet wegdrukken waardoor je de klem helemaal open moest draaien.

Redged-RNB-2n-Vergrendeling

De koppelplaat

De koppelplaat is zelf ook van de nodige innovatie voorzien, al is dat maar klein. Er zit een handig hendeltje om de moer zodat je hem ook zonder gereedschap erop en eraf kunt draaien. Zeker wanneer je vaak wisselt tussen fotografie met en zonder statief, is dit een zeer handige verbetering.

Redged-RNB-2n-Koppelplaat

Dubbele vergrendeling

Langzaam komen we dan aan bij de onderkant van het RNB-2n Balhoofd. Hier vinden we twee draaiknoppen waarmee je bewegingen van jouw camera kunt vergrendelen.

De grote knop boven klemt het balhoofd af. De kleinere draaiknop onder kun je los zetten om jouw camera netjes te laten draaien. Bijvoorbeeld om een strak panorama te schieten. Door een gradenboog aan de onderkant, kun je precies aflezen hoever je de camera hebt gedraaid.

Het gevoel

het eerste dat opvalt na jaren gebruik te hebben gemaakt van de RNB-1 is het grotere balgewricht dat in de RNB-2n zit. Dit draait een stuk soepeler en geeft met het gevoel net wat meer controle te hebben. De draaiknop hoeft ook minder strak aangedraaid te worden om de camera toch goed te vergrendelen.

De aanwezigheid van de waterpas in het statief is iets dat ik ook enorm waardeer. Zelfs wanneer ik er een Canon EOS 70D op plaats. Bij landschapsfotografie wil ik in één oogopslag alle belangrijke gegevens over de foto die ik neem zien. Waaronder of de camera goed recht staat. Dit is nu snel te doen.

Conclusie

Het RNB-1 balhoofd van Redged was niet slecht, maar in vergelijking tot het RNB-2n statief toch wel heel basaal. Hoewel een balhoofd een simpel ding lijkt, laat Redged zien dat het in de afgelopen drie jaar is blijven innoveren om tot een balhoofd te komen dat niet alleen veel professioneler oogt, maar ook veel fijner aanvoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.