Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Freecom Tough Drive Mini SSD PRO 256GB

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • IJzersterk
  • Zeer hoge leessnelheid

THE BAD

  • De schrijfsnelheid mag echt wel een stuk omhoog

Externe SSD’s worden betaalbaar en zijn daarmee een ultrabetrouwbare manier om data mee te nemen met als bijkomend voordeel dat ze snel, stil en energiezuinig zijn. Vorig jaar mochten we al het uithoudingsvermogen van de Freecom Tough Drive SSD testen. Dit jaar is het de beurt aan de mini, die wel erg klein is.

Terugblik

Onze eerste kennismaking met de Tough Drive serie van Freecom was in 2011. Toen nog met een 750GB harddrive erin. We voerden toen de volgende crashtest uit:

In 2014 kreeg de Tough Drive eindelijk opvolging in vorm van de eerste Tough Drive SSD. Ook die hebben we aan extreme omstandigheden proberen bloot te stellen zoals je in onderstaand filmpje kunt zien:

Unboxing

Freecom levert de Mini Tough Drive SSD in een keurig doosje met een stukje documentatie. De USB 3.0 kabel zit, net als bij de grotere broer, aan de drive zelf vast. Zo raak je deze ook niet kwijt.

Design

Mini Tough Drive SSD lijkt natuurlijk enorm op de grote variant, maar het verschil is groter dan alleen de maat. Het logo zit nu in de siliconen hoes verwerkt en dat ziet er erg mooi uit. Ook de status LED is weer net iets mooier weggewerkt.

Specs

Om de snelheid van de SSD te ervaren, is de Mini Tough Drive SSD uitgerust met een USB 3.0 aansluiting. Het testmodel dat we hebben gebruikt is het grote model met 256GB aan opslagruimte. De theoretische maximum snelheid van USB 3.0 ligt op 5Gb per seconde. Omgerekend is dat zo’n 625MB per seconde. Die theoretische maximale snelheid hebben we in de praktijk nog niet gezien. Met een leessnelheid van 411.4 MB per seconde presteert de Mini Tough Drive SSD erg goed. De schrijfsnelheid van de Tough Drive Mini SSD PRO ligt met 34,15MB per seconde wel een heel stuk lager.

Crystal DiskMark x64 Freecom Mini Tough Drive SSD 256GB
Crystal DiskMark x64 Freecom Tough Drive Mini SSD PRO 256GB

Wanneer onze collega’s van GoMemory.net de drive langer testen, blijkt dat deze de snelheid netjes boven de 30MB per seconde blijft houden. Daarmee is de Mini Tough Drive SSD ook prima te gebruiken om opnamen mee op te slaan. Je zou hem dan ook goed aan een Smart TV kunnen koppelen.

In vergelijking tot het model van vorig jaar zien we nauwelijks verschil in prestaties. Je zou kunnen zeggen dat de Tough Drive SSD van vorig jaar net iets snellere prestaties neerzet, maar de verschillen zijn verwaarloosbaar. Bij deze snelheden mogen we stellen dat de drives gelijkwaardige prestaties neerzetten.

CrystalDiskMark-Freecom-Tough-Drive-SSD
Crystal DiskMark X64 Freecom Tough Drive SSD 256GB

De praktijktest

Maar hoe schokbestendig is de Tough Drive Mini SSD PRO uiteindelijk geworden? Ook dit jaar hebben we weer een crashtest voor je opgenomen:

Doordat Freecom aan de buitenkant dezelfde materialen gebruikt, zijn de beschadigingen en de vervuiling die we zien vergelijkbaar. Hoewel de USB plug tijdens het fietsen naar buiten is gekomen (en dus flink beschadigd), klikt deze na de test gewoon weer vast.

Conclusie

Analyseer ik de beelden van vorig jaar met die van de Tough Drive Mini SSD PRO, dan valt het op dat de kleinere behuizing een flink stuk steviger is geworden. Wilde deze tijdens de vorige test echt nog buigen wanneer we er met een fiets overheen reden, blijft de behuizing van de mini mooi stabiel. De mini zet dus niet alleen dezelfde specs en prestaties neer, maar lijkt ook een stuk steviger te zijn geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.