Test: Tough Drive SSD (Externe SSD Drive)

Het was de lente van 2004 dat we van Freecom de ToughDrive Sport ontvingen. Een externe harddrive gemaakt voor extreme omstandigheden. Dit jaar introduceert Freecom met de Tough Drive SSD een razendsnelle opvolger. Natuurlijk moesten we deze ook nog even testen.

Terugblik

Maar eerst even een terugblik op 2011. De ToughDrive Sport beviel ons zo goed, dat we een klein filmpje maakten van enkele mishandelingen die de drive onderging. Kijk je even mee?

Unboxing

Maar nu dan de aandacht voor de Tough Drive SSD. Deze externe harddrive wordt geleverd… zonder accessoires. De USB 3.0 kabel zit immers al aan de behuizing vast.

Freecom ToughDrive SSD Unboxing

Specs

De Tough Drive SSD die wij hebben getest is een model met 256GB aan opslagruimte. Hij maakt gebruik van USB 3.0. Die standaard heeft een theoretische maximale snelheid van 5Gb of 625MB. De drive weegt 172 gram en heeft een rubber finish. Deze ligt enorm lekker in de hand. De USB 30 kabel is in het design opgenomen zodat je deze altijd bij de hand hebt.

Tijd voor de praktijktest

Leuk zo'n filmpje, maar wat is de schade? Natuurlijk heb ik details voor je:

Zoals je kunt zien zijn het de hard-plastic delen die echt schade oplopen. De siliconen hoes is vooral heel vies en kent hele kleine krasjes die nauwelijks opvallen.

Prestaties

Nu de overlevingsskills van de Tough Drive SSD bekend zijn, is het interessant om nog even te kijken welke prestaties de SSD van Freecom levert. Onze collega’s van GoMemory.net hebben de drive even aan hun systeem gehangen. Freecom claimt dat de drive een maximale snelheid kan behalen van 415MB per seconde. Hoewel GoMemory.net doorgaans snelheden meet die hoger ligt dan fabrikanten aangeven, ligt de leessnelheid met 399,4MB per seconde echter onder de verwachtte snelheid. Een afwijking van 3,76% onder de belofte. Dat is geen enorm verschil, maar toch niet iets dat wij van Freecom hadden verwacht. Zoals bij vele flash memory producten ligt de schrijfsnelheid nog een stuk lager. Deze komt uit op 43,67 MB per seconde of 10,93% van de leessnelheid.

Dagelijks werk

Ik heb de afgelopen twee weken de Tough Drive SSD als werkschijf gebruikt voor onder anderen videomontages. Tijdens het monteren van video’s is de leessnelheid van een drive enorm belangrijk om de Full HD en soms zelfs 4K bestanden uit te lezen en op afroep weer te geven. Het renderen van video’s heeft doorgaans wat meer tijd nodig, en dan is de schrijfsnelheid van deze drive prima. Wil ik de drive gebruiken om bijvoorbeeld back-ups van systemen te draaien, dan is de leessnelheid van de ‘bron’ enorm belangrijk voor de kwaliteitsbeleving. Bij reguliere harddrives merk ik weinig verschil in back-up tijden. Back-up ik van een high-end SSD in mijn PC, merk ik dat de schrijfsnelheid van de Tough Drive SSD wel een bottleneck is. Al geef ik toe dat de prestaties op zich nog lekker vlot te noemen zijn.

Conclusie

SSD's hebben hun voordelen. Het belangrijkste is dat ze zelf al tegen een stootje kunnen. De sterke behuizing van Freecom voegt daar nog een hoop stevigheid aan toe. Het is indrukwekkend om te zien hoe sterk het geheel is geworden.

Freecom ToughDrive SSD Packshot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem sterk
  • Mooie leessnelheid
  • Handig dat de USB 3.0 kabel aan de schijf vast zit

THE BAD

  • De schrijfsnelheid had wat hoger mogen liggen
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram