Review: Freecom ToughDrive Sport

Voor wie tijdens de wintersport weinig heeft aan een USB stick, heeft Freecom de oplossing in de vorm van de ToughDrive Sport. Een externe hardeschijf die als we Freecom mogen geloven, tegen een stootje kan. Wij kregen de vrije hand om ermee te doen en laten wat we zelf wilden en dat lieten wij ons geen tweede keer zeggen!

Uitrusting

Het eerste dat aan het ontwerp van de ToughDrive sport opvalt is dat deze een groot oog heeft. Freecom geeft er dan ook een haak bij zodat je de hardeschijf aan kleding of tassen kan hangen. Een beschermhoesje zit er natuurlijk niet bij.

Software

Freecom levert de ToughDrive Sport met dezelfde beveiliging die je op de DataBar Secure en andere Freecom schijven met encryptie kan vinden. De schijf bestaat namelijk uit twee partities. Één bevat een programma genaamd Password dat je gebruikt om de andere partitie, waar je al je data op zet, te vergrendelen. Zeer handig als je bang bent dat je de HDD een keer verliest en er materiaal op staat dat je liever voor jezelf wilt houden. De encryptie is 256 bit, dus kraken is een zeer lastige klus.

Specs

Om even heel technisch te worden, ons testmodel bevat een 320GB HDD, maar de drive is ook leverbaar in 500GB, 640GB en 750GB. De drive werkt met USB 2.0 met een maximale snelheid van 480 Mb/s. Om de maximale snelheid te halen heeft Freecom een speciale Windows driver. Ideaal voor grote films dus. Stroom trekt de drive uit de USB poort. Heb je een héle oude computer, dan kan je er een externe adapter op aansluiten. Ook krijg je er twee jaar garantie op.

Testing… Testing… Missing!?

Zoals je in de Kingston Data Traveler review al kon lezen, zijn een aantal sticks bij de douane in Frankfurt achtergebleven, waardoor we wat opnamemateriaal uit Canada missen. Toch hebben we daar flink getest. Éénmaal terug in Nederland hebben we toch nog even de moeite genomen een paar leuke filmpjes te schieten.

Dogfood

Één van de dingen waar we in Canada aan hebben meegedaan is een echte hondensleetocht. Na ruim 45 minuten trekken kan je je voorstellen dat de honden flink trek hadden gekregen. We probeerden de Freecom dan ook aan één van de vele honden te voeren. De tanden van het beestje wisten gelukkig niet door de behuizing heen te komen. Voor deze sport is de ToughDrive dus geschikt bevonden.

-20? -35!

Zo hebben we de Freecom onder een temperatuur van -35 ingegraven in de sneeuw van Jasper National Park. Gezien Freecom op haar site zet dat het apparaat -20 moet overleven, leek dit ons een mooie test. Na ongeveer 24 uur haalden we de drive uit de sneeuw en bleek de drive nog steeds te werken.

Onder de Sneeuwscooter

Aan het einde van onze reis door het zwaarbesneeuwde Canada stopte we ook nog voor een sneeuwscooter rit door de bergen. Hoewel deze rit al spectaculair op zichzelf was, konden we het niet laten om de sneeuwscooter even flink over de ToughDrive heen te laten rijden met als spectaculair effect dat de drive het bos in werd geslingerd. Gelukkig valt een zwarte drive goed op, dus hadden we hem vrij vlot weer teruggevonden. Onderstaande foto laat de ToughDrive Sport zien bij terugkomst in Nederland.

Valtest

Éénmaal terug in Nederland konden we natuurlijk nieuwe filmpjes maken. Freecom geeft aan dat de ToughDrive een val van twee meter op een vlak oppervlak moet overleven. Daar begonnen we dus mee, maar wel op een leisteen vloer. Wederom geen probleem voor de drive.

Voetballen

Oké, hier zijn we slecht in, helemaal met een object dat niet rond is zoals de ToughDrive Sport. Na tien keer schieten wisten we de drive nog niet in beeld te houden. Excuses daarvoor. Oja, ook een potje voetbal is geen probleem. De drive werkt nog steeds.

Fietsen

Tot slot is het nog interessant om te kijken hoe het is om de ToughDrive Sport te verliezen tijdens een fietstochtje. Hoewel de drive ene beangstigend knarsend geluid maakte toen we er overheen reden, was ook dit geen probleem.

Conclusie

Wij durfden de ToughDrive Sport niet onder een auto te leggen, maar het lijkt erop dat Freecom met de ToughDrive Sport toch echt een hardeschijf heeft gemaakt die alle sporten overleeft. Oké, uitgezonderd watersport dan, want echt waterdicht is hij niet. Om af te sluiten hebben we nog wat foto’s van hoe de drive er nu uitziet.

Verkrijgbaarheid

De 320GB versie van de ToughDrive Sport is voor ongeveer €85 te vinden terwijl je voor de 750GB rond de €140 kwijt zal zijn. Freecom geeft twee jaar garantie.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Sportief ontwerp
  • Ligt lekker in de hand
  • Zeer sterke behuizing

THE BAD

  • Nylon kabel smelt bij wrijving
  • Zeer krasgevoelige behuizing ;-)

Eén reactie

  1. Een stootvaste HDD is wel handig, maar jullie overdrijven wel een beetje in de video 😉 Leuk verhaal jongens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.