Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Dyson Cool AM06 met 5 sterren.

The Good
  • Erg stil
  • Afstandsbediening werkt erg prettig
  • Goed schoon te houden
  • Gemakkelijk in elkaar te zetten


Bij ons buiten is het 27 graden en dit weekend gaat het niet veel koeler worden. Na de hittegolf van vorige week overleefd te hebben dankzij de Dyson Cool AM06, is het tijd voor een stevige review.

Unboxing

Dyson levert de Dyson Cool AM06 met een afstandsbediening en een handleiding. De handleiding heb je eigenlijk niet nodig ;-).

In elkaar zetten

In het bovenstaande filmpje zie je ook hoe je de Dyson Cool AM06 in elkaar zet. Dat gaat lekker snel en simpel. Alle aanwijzingen staan op stickers die je met gemak van de ventilator trekt. Zo houden ze bij Dyson het design lekker strak.

Dyson Cool AM06 IMG_3017

Afstandsbediening

De afstandsbediening kennen we stiekem al van de grotere Dyson Cool AM07 die we vorig jaar hebben getest. Met de afstandsbediening bepaal je de snelheid, of hij mag draaien en de sleeptimer. Opbergen doe je bovenop de Dyson Cool AM06. Door een magneetje blijft hij lekker slim op zijn plaats.

Design

Qua design zit de Dyson Cool AM06 tussen de Dyson Cool AM07 en de AM01 in. Dat wil zeggen dat de vorm van de Dyson Cool AM01 is aangehouden, maar met de verbeteringen die ook in de Dyson Cool AM07 te vinden zijn. Daarnaast is er natuurlijk plaats gemaakt voor het (simpele) display.

Het testmodel dat wij hebben ontvangen is de zwart/nikkel uitvoering. De zwarte delen zijn gematteerd. Dit ziet er prachtig uit als is het wel wat gevoelig voor stof.

Dyson Cool AM06 IMG_3016

Ten opzichte van de Dyson Cool AM01 is het design van de ‘ring’ aangepakt. Deze is niet langer perfect rond, wat twee voordelen heeft. Zo is de luchtstroom stabieler en is de ventilator stiller geworden. Zeker op de slaapkamer een erg fijne verandering.

Het ontwerp van het ventilatorrooster is overgenomen van de Dyson Cool AM07. Ook hier mogelijk om resonantie tegen te gaan. Ten opzichte van de Dyson Cool AM01 is het bedieningspaneel geheel verdwenen. Alleen de power knop is er nog en die zet de Dyson Cool AM06 in de stand waarin hij was toen hij uit werd gezet. Daarnaast is er natuurlijk het kleine display dat in de zwarte uitvoering nauwelijks opvalt.

Geluidsreductie

Ik noemde het hierboven al. Dyson heeft voor deze serie flink geïnvesteerd in het reduceren van geluid. Hoewel de Dyson Cool AM06 al niet heel lawaaierig was, zijn het de turbulenties in het ontwerp die zorgen voor trillingen en lawaai.

Dyson-Helmholtz

Hiervoor heeft Dyson niet alleen de vorm van de ring aangepast, maar ook een Helmholtz kamer ontwikkeld. Deze zal de motor zoveel mogelijk dempen.

Air Multiplier Technologie

Dyson-AM06-MotorHet staat groot op de doos: Gepatenteerde Air Multiplier Technologie. Deze technologie vormt de basis voor het enorme comfort van de Dyson Cool AM06. De lucht die de Dyson Cool AM06 van onderen aanzuigt en via schoepen in de ring verdeelt is niet de enige lucht die uit de Dyson Cool AM06 komt.

Doordat deze lucht door de ring wordt geperst, ontstaat een lagedrukgebied in de ring welke lucht van achter de ventilator zal aanzuigen. Deze lucht helpt om de koude luchtkolom verder te stabiliseren.

Dit stabiliseren van de luchtkolom is enorm belangrijk voor het gevoel van comfort. Dat wil zeggen, om geen spierpijn te krijgen. Dat is immers het resultaat van een standaard ventilator. Zelf zit ik al dagen zonder klachten in de luchtkolom van de Dyson Cool AM06.

De Ervaring

In vergelijking tot de Dyson Cool AM01 lijkt de Dyson Cool AM06 een veel krachtiger motor meegekregen te hebben. Zo krachtig dat hij voor mij op stand 1 (van 10) al voldoende verkoeling brengt om bij deze temperatuur toch lekker op kantoor te kunnen werken. Oké, wel met een korte broek en een simpel T-Shirt.

Bovendien is de Dyson Cool AM06 veel en veel stiller geworden. Pas vanaf stand drie kan ik horen dat de Dyson Cool AM06 echt aan staat. Op vol vermogen zit hij op het niveau van mijn PC ventilator.

De aanwezigheid van een sleeptimer is heerlijk in de slaapkamer waar het ‘s nachts toch weer afkoelt. Zo voorkom je onnodig energieverbruik en onnodige geluidsproductie.

Schoonmaak

Ik noemde het al even, de zwarte uitvoering is zeer gevoelig voor stof. Gelukkig is schoonmaken een makkie. Doekje erover en klaar.

Conclusie

Niemand maakt ze na, dat komt vooral doordat het ontwikkelen van een goede ventilator als deze moeilijk en daarmee heel duur is. De stille maar sterke motortechniek van de Dyson Cool AM06 in combinatie met de perfecte luchtstroom maken dit de nieuwe favoriet voor op kantoor.

Beschikbaarheid

De Dyson Cool AM06 is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar via Bol.com.

3 REACTIES

  1. Ik zoek een toestel dat het stof uit de lucht wegneemt.
    Een woonruimte van ongeveer 20 op 3 meter met een hoogte van +/- 3 tot 4 meter.
    Is het mogelijk om reinigingsresultaten te geven van de zuivering van stofgrootte, afmetingen en prijsklasse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.