Review: Dyson Air Multiplier Ventilator AM01

Ik zou willen zeggen dat we met de hittegolf ook op de redactie wegsmelten, maar dat valt wel mee. Ondanks dat we geen airco hebben, mogen we namelijk de Air Multiplier AM01 van Dyson testen. De Air Multiplier is namelijk een wel heel bijzondere tafelventilator.

Wanneer je naar ventilatoren kijkt zijn er grofweg die modellen in omloop. De plafondventilator die wat meer werk vergt om te installeren en altijd op dezelfde plaats hangt, de ventilator met normale ‘bladen’ en de tower ventilator. Tot nu toe had die laatste onze voorkeur… Tot nu toe!

Uitrusting

In de doos van de Dyson Air Multiplier Ventilator AM01 is niet veel te vinden. Naast een handleiding vinden we de voet en het kopstuk van de Air Multiplier Ventilator AM01.

Installatie

Installatie is relatief simpel. Op zowel het voetstuk als de kop zit een stickertje geplakt. Je lijnt de getallen ‘1’ uit en draait de kop hierna met de klok mee naar nummer ‘2’. Daarna trek je de twee stickers eraf omdat ze niet echt bijdragen aan het design van de Air Multiplier Ventilator AM01. Het verwijderen van deze stickers gaat zonder sporen achter te laten.

Om hem vertikaal te richten, kan je de voet laten scharnieren. Zelfs als hij op de grond staat kan hij vanaf een meter een heerlijke comfortabele luchtstroom over ons bureau verzorgen.

Bediening

Bediening van de Air Multiplier Ventilator AM01 is zeer gemakkelijk. De eerste knop is om hem aan te zetten. De tweede (draai)knop bepaalt de luchtdruk die de Air Multiplier Ventilator AM01 kan verplaatsen. Dyson noemt dit de dimmerknop. De derde knop gebruik je om de kop horizontaal te laten draaien. De maximale hoek is 90 graden.

Air Multiplier Ventilator

Wat maakt de Air Multiplier Ventilator AM01 nou echt beter tegenover andere ventilatoren? Het gaat toch enkel om het verplaatsen van lucht? Dat klopt, maar toch is de Air Multiplier Ventilator AM01 een stuk fijner dan een reguliere ventilator.

Een reguliere ventilator ‘hakt’ door de lucht. Je krijgt dus allemaal korte windstootjes achter elkaar en dat kan gaan irriteren. Doordat de ventilator lucht aanzuigt via de voet en daarna door de ring van de kop heen perst, wordt een constante luchtstroom tot stand gebracht waardoor je zonder problemen veel langer in de luchtstroom kan zitten.

Dyson noemt dit Air Multiplier Technologie. De constructie zou er namelijk voor zorgen dat er 15x zoveel lucht in beweging wordt gezet als dat hij aanzuigt. Hoewel we hier geen metingen kunnen doen, is het logisch dat de lucht die aan de rand van de cirkelvormige kop naar buiten wordt geperst, de lucht ertussen ook in beweging zet. Echter vindt dit effect voor mijn gevoel pas na een meter plaats. Wat ons betreft de optimale afstand tot de Air Multiplier Ventilator AM01.

Qua geluidsproductie kan de ventilator heel stil zijn, maar dan verplaatst hij ook weinig lucht. Wanneer ik hem maximaal aanzet, is hij goed hoorbaar, maar verslaat hij geen van onze oude ventilatoren.

Schoonmaken

Waar lucht stroomt, blijft stof achter. Dat valt nauwelijks te voorkomen. Bij ventilatoren met gewone bladen zie je ze vaak onder de stof zitten wanneer ze stil staan. Bij de Air Multiplier Ventilator AM01 is daar beter over nagedacht. De kop bevat geen bewegende onderdelen, dus doekje erover en de boel is stofvrij. Handig en veilig!

Conclusie

De Air Multiplier Ventilator AM01 is een dure ventilator, zoniet de duurste. Toch laat Dyson ook nu weer zien dat het bedrijf een specialist is in het werken met lucht. De luchtstroom is constant en daarmee zeer comfortabel terwijl de ventilator zelf een waar stukje ‘design’ voor iedere woonkamer of kantoor is. Wij zijn in ieder geval blij dat de Air Multiplier Ventilator AM01 in deze dagen onze hoofden koel heeft weten te houden.

Beschikbaarheid

De Air Multiplier Ventilator AM01 ligt nu in de winkel en kost €299. Dyson geeft twee jaar garantie op de Air Multiplier Ventilator AM01 ventilator.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Constante luchtstroom
  • Zeer makkelijk schoon te houden
  • Geen gevaarlijke 'bladen' die draaien
  • Relatief lage geluidsproductie
  • Kantelbaar
  • Mooi, strak design

THE BAD

  • Kwaliteit kost geld, maar met €299 is deze luxe niet voor iedereen weggelegd.
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram