Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Braun Series 9 9030s met 4.5 sterren.

The Good
  • Veel minder scheerbewegingen nodig
  • Pakt de liggende haren goed op
  • Goed schoon te houden
  • Ligt prettig in de hand
The Bad
  • Afwerking had nog net iets strakker gemogen
  • Jammer dat de voorziening om te laden op een cradle of Clean&Charge wel aanwezig is, maar de optie om die upgrade aan te schaffen niet


In het jaar dat marktleider Philips haar 9000-serie scheerapparaten presenteert, komt ook pionier Braun met een compleet nieuwe 9 series op de markt. Wij mochten het instapmodel, de 9030s, testen en vergelijken hem meteen met het model van Philips.

Unboxing

Braun levert de 9030s inclusief een reis etui, olie om de messen te onderhouden, een klein borsteltje en een netstroomlader.

Design

Als het gaat om producten voor in de badkamer ben ik echt wel fan van het design van Braun geworden. Hoewel de 9030s het instapmodel is, zijn er mooie plastics gekozen die goed op elkaar aansluiten. Ook de kleurstelling van grijs met blauw is prima, al had een gekleurd accent zoals bij de 5040s best gemogen.

De 9030s ligt comfortabel in de hand en de twee knoppen zijn goed te bedienen. Braun heeft voor de verlichting van de knoppen voor blauw licht gekozen, wat we in veel Braun producten terugvinden.

Opvallend detail is de aanwezigheid van twee contacten aan de achterkant van het scheerapparaat. Deze zijn voor het Clean&Charge systeem of de cradle, maar die worden niet los verkocht. Je hebt er dus helemaal niets aan omdat je het systeem niet kunt upgraden.

Trimmer

Voor ik in detail ga vertellen over de scheerkop van de Series 9, sta ik eerst even stil bij de achterkant van de 9030s. Hier zit namelijk een uitschuifbare trimmer. Deze is ideaal voor de bakkebaarden, maar ook voor een eerste bewerking van zware baardgroei. Wanneer je de trimmer uitschuift, zal deze het scharnier van de scheerkop deels blokkeren om te voorkomen dat ze elkaar beschadigen. Slim!

Braun 9030s IMG_4145

Scheerkop

De scheerkop van de nieuwe Series 9 zit bijzonder in elkaar en lijkt mij de grootste tot nu toe en draagt als naam Synchrosonic. Deze Synchrosonic bestaat uit vier scheerbladen. De twee buitenste daarvan zijn identiek. Dit zijn de OptiFoil scheerfolies die Braun al heel lang in dit type scheerapparaat gebruikt. Hoewel het misschien niet opvalt, heeft Braun wel de structuur van de gaatjes aangepast. Zo zijn deze aan de buitenkant, waar je minder druk zet, een stuk groter om baardharen beter op te vangen.

Braun 9030s IMG_4148

In het midden vinden we twee compleet verschillende scheermessen. De Direct&Cut trimmer hebben we al eerder in de scheerkoppen van Braun gezien en doet vooral het grove scheerwerk waarna de scheerfolies de klus afmaken.

Braun 9030s IMG_4181

Echt nieuw is de HyperLift&Cut trimmer. Deze moet platliggende baardharen omhoog werken en alvast een stuk inkorten voor de Direct&Cut trimmer er overheen gaat. Dit is dan ook het geheim aan de nieuwe scheerkop en het feit dat Braun enorm goed presteert bij de driedagenbaard. De stoppels die daarbij ontstaan zijn niet alleen zeer stug, maar ook behoorlijk lang. Door verschillende messen de haren te laten voorbewerken, krijg je met minder scheeracties een gladder resultaat. En minder scheeracties staat gelijk aan minder irritatie.

De scheerervaring

Mijn huid kon snel wennen aan het scheren met de Braun 9030s. Wellicht doordat ik me een zeer lange periode met de CoolTec heb geschoren. Hoewel ik het verkoelende van de CoolTec mis, ben ik blij dat de scheerkop van de Series 9 wel kan meebewegen met de huid. Door goed mee te bewegen is het resultaat gladder terwijl je minder scheerbewegingen hoeft te maken.

Dat laatste is waar de nieuwe kop zich echt op concentreert. In vergelijking met voorgaande modellen heb ik het idee dat ik nog maar de helft van het aantal scheerbewegingen hoef te maken. In de twee weken dat ik me nu met de Series 9 scheer heb ik geen enkele keer last gehad van een geïrriteerde huid.

Braun Series 9 vs. Philips 9000 series

We hebben de 9030s ook naast de nieuwe 9000-serie shavers van Philips gelegd. Natuurlijk kan ik proberen iets te vertellen over het verschil in scheerresultaat, maar beide scheerkoppen zijn compleet anders van opbouw. Zou ik dit doen, gaat persoonlijke voorkeur een enorme rol spelen. Dat doe ik dus niet. Daarnaast kregen we voor deze review het instapmodel van Braun terwijl we van Philips de meest luxe uitvoering kregen met het Philips alternatief voor een Clean&Charge station. We gaan dus een beetje appels met peren vergelijken.

Braun 9030s IMG_4187

Naast de scheerkop, is het gebruik van de trimmer het eerste dat opvalt. De van Braun zit ingebouwd in het scheerapparaat terwijl je bij de Philips de scheerkop voor een trimkop vervangt. De Philips is dan wel een volwaardige trimmer waarmee je ook de hoofdharen goed kunt trimmen.

Waar Braun vijf blauwe LED’s gebruikt om de accustatus in stappen van 20% weer te geven, heeft Philips een keurig wit LED display van twee cijfers geplaatst. Bovendien gloeit dit display op wanneer je het scheerapparaat oppakt. Er zit een bewegingssensor in en dat geeft wel een heel high-tech uitstraling.

Qua materiaalgebruik is Philips voor de combinatie van plastic en metaal gegaan. De naden van het apparaat zijn zeer goed afgewerkt waardoor je deze amper voelt. De uitstraling van Philips is klassiek terwijl Braun de andere kant opgaat. Braun oogt wat sportiever, maar de naden van de verschillende plastics zijn beter voelbaar in dit model. Doordat de Braun breder is, ligt hij voor mij wel prettiger in de hand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.