Review: Braun 5040s Wet&Dry Scheerapparaat

Onlangs lanceerde Braun de nieuwe Series 5 scheerapparaten. Ook nu weer wist Braun te verbazen met een mooi, strak ontwerp van de scheerapparaten en beloften over een nog flexibelere kop. Binnen de nieuwe serie zit ook weer een Wet&Dry shaver. Een scheerapparaat dat je veilig onder de douche, of in bad kunt gebruiken. Hoe scheert dat?

Unboxing

Wanneer we de doos van de Braun 5040s openen, vinden we de 5040s en alle accessoires keurig beschermd door piepschuim en folie. De scheerapparaten van de Braun series 5 zijn van mooie materialen gemaakt en Braun doet er duidelijk alles aan om deze goed te beschermen.

Trek ik alles uit de doos, dan vind ik naast de 5040s, een handleiding, een netstroomlader, een borsteltje om de scheerkop mee scheen te houden, een flesje olie voor de messen, een beschermkapje voor de scheerkop en een handig tasje om de Braun 5040s te beschermen wanneer deze mee op reis gaat.

Design

Hoewel de meeste scheerapparaten er grofweg hetzelfde uitzien, is het iedere keer weer bijzonder om te zien wat Braun op de markt zet. Ook nu weer, is de Series 5 een lust voor het oog. Eerste klas materialen en bijzondere details maken de shavers een lust voor het oog.

Bij de Braun 5040s is dit niet anders. Ook voor dit rugged scheerapparaat hebben de designers al hun skills uit de kast getrokken om iets bijzonders neer te zetten. Zo hebben ze een groot deel van de body van rubber voorzien. Rubber met voldoende grip om het apparaat met een ingezeepte handt e kunnen hanteren.

Om de strakke lijnen van het scheerapparaat van kleur te voorzien, heeft Braun de onderkant met blauw aluminium afgewerkt. Een blauw randje onder de scheerkop, maakt het geheel af.

FlexMotionTec Scheerkop

Design is leuk, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het scheerresultaat. Kijk ik naar de kop, dan straalt het vakwerk er vanaf. Zowel de twee foliescheerbladen (dat zijn de twee ronde roosters onder en boven) als het met voor het grove werk kunnen geheel onafhankelijk van elkaar bewegen. Het veersysteem dat erachter zit zorgt ervoor dat ze de contouren van de huid goed kunnen volgen.

Naast de scheerbladen, kan de hele kop bewegen. Deze beweegt alleen naar voren en naar achteren. Omdat het met een bewegende kop lastig kan zijn om de haartjes bij de neus goed mee te pakken, is de kop vast te zetten. Door de bovenste knop van het scheerapparaat omlaag te trekken, activeer je het MultiHeadLock systeem. Je kunt de kop nu in vijf standen klikken.

Trimmen

Ook het trimmen van de bakkenbaarden is geen probleem voor de Braun 5040s. Achterop het apparaat kun je namelijk een compacte trimmer uitschuiven en ook deze is gewoon onder de douche te gebruiken.

De trimmer is uiterst plat en schuift behoorlijk strak over de scheerkop heen (wanneer deze in de neutrale stand staat). Maak je geen zorgen over botsingen. Wanneer je kop in de weg zit, zal een handig systeem in de shaver de scheerkop weg laten draaien voordat deze de trimmer kan raken. Geniaal!

Accuduur

De Braun 5040s Wet&Dry is voorzien van een Lithium-Ion accu. Dit heeft enkele voordelen. Zo hebben deze accu’s geen last van een geheugeneffect. Dat is handig, want dan kun je de 5040s probleemloos tussendoor bijladen. Na 5 minuten laden heeft de 5040s voldoende stroom op kunnen nemen voor een scheerbeurt.

De accu is in een uur helemaal geladen en gaat dan 45 minuten mee. In de praktijk schommelt het vermogen een beetje afhankelijk van de hoeveelheid werk die de kop moet zetten. Zet ik de 5040s aan en leg ik hem naast me neer, werkt hij 79 minuten voor de accu leeg is.

Het tweede grote voordeel aan de Lithium-Ion accu is de constante energielevering. Hij gaat dus niet langzamer scheren naarmate de accu aan haar einde komt. In plaats daarvan blijft het scheerapparaat op constant vermogen werken tot de accu echt leeg is.

Toch heeft de Braun 5040s Wet&Dry ook een klein nadeel ten opzichte van de duurdere broertjes die niet onder de douche kunnen. Braun heeft er namelijk voor gekozen om het accudisplay van slechts 2 batterijniveaus te voorzien in plaats van 5. Dit maakt het lastiger om te zien wanneer je nu echt moet beginnen met bijladen. Bij het prijsniveau van de series 5 hoort voor mijn gevoel het uitgebreidere display standaard te zijn.

Het Scheerresultaat

Op het moment dat ik me met de Braun Series 5 5040s begon te scheren, mocht deze zich eerst op mijn 5-dagenbaard storten. Het viel mij op dat de 5040s daar relatief weinig moeite mee heeft. Zeker ten opzichte van andere apparaten die ik al heb mogen testen.

Ik merk dat het verende FlexMotionTec systeem van de 5040s de contouren van mijn gezicht goed volgt. De UltraActiveLift moet haartjes onder de kin en in de nek overeind helpen om zo een beter scheerresultaat af te leveren. Bij het scheren van een flinke baar onder de douche presteert dit minder goed dan wanneer ik droog scheer.

Als ik kijk naar het eindresultaat, dan is dat behoorlijk glad. Sterker nog, het resultaat komt wel heel dicht bij de gladheid van scheren met een mes.

Reisgezel

Ik merkte het al even op, de kit van de Braun 5040s Wet&Dry bevat een handig reistasje. Net als bij het scheerapparaat, heeft Braun ook hier voor bijzondere materialen gekozen. Het gekozen materiaal heeft een carbon-fiber look. Het enige dat jammer is, is dat Braun ervoor heeft gekozen om de details (het stickwerk en de lussen) in het rood af te werken. De nieuwe Series 5 zit boordevol rode elementen, maar de Wet&Dry is de enige blauwe shaver. Het was dus netter geweest als Braun voor een blauwe afwerking had gekozen.

Niet alleen het bijgeleverde zakje maakt de Braun Series 5 een ideale reisgezel. De shaver bevat namelijk ook nog een reisslot. Deze treedt in werking wanneer je de power-knop drie seconden indrukt. Hierdoor is de kans klein dat de shaver in jouw tas of koffer begint te trillen en dat voorkomt genante momenten.

Reiniging en onderhoud

Door de mogelijkheden om nat te scheren, heeft de Braun 5040s Wet&Dry qua reiniging wat opvallende eigenschappen tegenover de rest van de serie. Wanneer je onder de douche scheert, lijken de baardharen vrijwel meteen weg te spoelen. Ik heb na het scheren de kop een aantal keer losgehaald, maar over het algemeen kon ik geen baardharen vinden.

Doordat je onder de douche vaker met zeep zal werken, zullen de messen in theorie sneller geolied mogen worden. Je krijgt er van Braun dan ook een flesje olie bij. Als je de kop goed verzorgd, moet hij bij gewoon gebruik 18 maanden meegaan. Braun geeft aan dat je dan een oppervlak ter grote van een voetbalveld hebt geschoren. Dat mag dan ook wel ;-).

Suggesties

Ook deze review wil ik niet afsluiten zonder suggesties voor de toekomst toe te voegen. De 5040s is zeer compleet en Braun geeft je alle accessoires die je nodig hebt om hem mee te nemen op vakantie of zakenreis. Behalve de mogelijkheid om hem op een universele manier te laden. Braun gebruikt nog steeds een eigen stekkertje. Het zou mooi zijn geweest als Braun overstapt op USB zodat je de 5040s gewoon op kantoor kunt laden, of op iedere andere plek waar je USB tot je beschikking hebt.

Conclusie

Ik ben extreem tevreden met de prestaties van de Braun 5040s Wet&Dry, maar ook voor deze machine geldt: “Scheren moet je leren”. Het beste resultaat bereik je als je de machine gebruikt zoals de fabrikant dat adviseert. Heb je het scheren onder de knie, dan is de vrijheid om de machine onder de douche te gebruiken echt fantastisch. Zeker bij gebruik van scheergel. Je hebt weinig schoon te maken en de accuduur is voor mij voldoende om me de hele werkweek van een gladde kin te voorzien. Op een beter batterijniveauindicator na, heb ik voor mijn gevoel niets te klagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Nat scheren, ook met scheergel
  • Kop volgt netjes de contouren van de huid
  • Mooi, glad scheerresultaat
  • Ook zeer geschikt voor het zwaardere scheerwerk
  • Li-ion Accu
  • Prachtig stukje design voor in de badkamer

THE BAD

  • Batterijniveauindicator had beter gekund
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram