Vanavond heeft Google haar Android M aangekondigd. M is de logische opvolger van Android L dat we ook kennen als Android Lollipop. De nieuwe versie van Android brengt een hoop verbeteringen naar het besturingssysteem.

Google Pay

Zo zal Google met Google Pay het mobiele betalen breed willen invoeren. Hiervoor werkt Google onder anderen samen met Visa en Mastercard. Google Pay moet een open platform worden waardoor zoveel mogelijk partijen kunnen deelnemen.

Betalingsgemak blijkt erg belangrijk voor Google. Wanneer je via NFC draadloos gaat betalen is het unlocken van jouw homescreen al voldoende om de betaling te bevestigen.

Ook wil Google meer met vingerafdrukken doen. Apple, Samsung en Motorola hebben hier alleen en eigen systeem voor ontwikkeld (API). Google gaat nu voor Android een universele oplossing introduceren zodat alle fabrikanten hiermee aan de slag kunnen.

App rechten

Wanneer je nu een app gaat installeren moet je meteen jouw akkoord geven op alle rechten die de app nodig heeft. Vooral bij gratis apps wordt vaak om rechten gevraagd waarmee de ontwikkelaar bij veel van jouw persoonlijke gegevens kan. Dit is dé manier voor de ontwikkelaar om zijn tijd terug te verdienen.

Omdat hier altijd veel ophef over is, gaat Google het apps verplichten om tijdens gebruik steeds om de betreffende rechten te vragen. Zo krijg je duidelijker inzicht in wat een app allemaal met jouw toestel en data van plan is. Ook kun je op dat moment beslissen om een app juist geen toegang te geven. Hiermee loopt Google voor op het app beleid van Microsoft en Apple.

Energiebeheer

Om de accuduur van Android smartphones beter te beheren, voert Google een compleet nieuw energiebeheer in. Jouw Android gaat op basis van haar sensoren jouw gebruiksgedrag meten en op basis daarvan voorspellen wanneer apps op de achtergrond wel updates binnen gaan halen en wanneer niet. Als je jouw tablet bijvoorbeeld thuis laat liggen wanneer je gaat werken, zal deze op het gegeven moment in een slaapstand raken tot je weer thuis bent. Zou zou de accudur theoretisch kunnen verdubbelen.

USB Type-C

We maken al jaren trouw gebruik van de micro-USB poort en Samsung heeft het zelfs aangedurfd om een aantal toestellen met micro-USB 3.0 poorten uit te brengen. USB Type-C heeft duidelijk de toekomst, dus gaat Google deze nieuwe plug breed ondersteunen binnen Android. Eerder voegde Google al ondersteuning voor deze aansluiting toe aan Chrome OS.

Beschikbaarheid

Google lanceert Android M als preview voor gebruikers van de Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 en Nexus Player. Rond de herfst mogen we de eerste andere toestellen op Android M verwachten. Naar verwachting zullen die tijdens de IFA worden gepresenteerd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.