Arjan Olsder
Arjan Olsder

De smaak van Nespresso Perú Secreto en Monsoon Malabar

Het lijkt op dit moment hard te gaan met de special editions van Nespresso. Dit voorjaar komt het koffiemerk met twee exclusieve grand cru’s voor haar instant espressomachines.

Monsoon Malabar

De Monsoon Malabar is misschien wel het mooiste cupje dat Nespresso tot nu toe heeft ontworpen. De warmgele kleur krijgt diepte door een tekening zoals we die veel in Henna tatoeages terugzien. De keuze is niet vreemd gezien de koffie voor deze grand cru afkomstig is uit Zuid-India.

De koffie is geïnspireerd op het verhaal van de Monsoon Malabar. Dit waren de koffietransporten in de 18de eeuw waarbij de Arabica bonen tijdens het transport werden blootgesteld aan de wind en vochtigheid van de zee. Deze omstandigheden pasten het aroma in de boon aan.

Om deze smaakontwikkeling opnieuw tot stand te brengen, gebruikt Nespresso een proces dat Monsooning heet. De bonen worden dan twee tot drie maanden aan de moessonwinden blootgesteld. Dit gebeurt in pakhuizen dicht aan de Malabar kust zodat de zilte zeelucht haar werk kan doen.

Maar hoe smaakt het? Om te beginnen is deze Arabicaboon één met vooral houtachtige aroma’s. Het Monsooning proces geeft de koffie een licht ziltig karakter. In combinatie met een melkbereiding komen ook smaaktonen van granen naar boven. Met een intensiteit is de Monsoon Malabar vooral een koffie voor in de namiddag.

Nespresso Monsoon Malabar IMG_3072

Perú Secreto

Voor de tweede limited edition verruilen we Zuid-Azië voor Zuid-Amerika en wel het prachtige Peru. De boon voor de Perú Secreto komt uit het centrale Andes gebergte. Daar wordt de boon op 1.500 meter boven de zeespiegel verbouwd. Doordat de gehele samenstelling van deze melange uit Peru komt, behoort de Perú Secreto tijdelijk tot de Pure Origins smaken.

De Perú Secreto is eveneens een koffie met een intensiteit 8, maar kent een zoeter karakter dan de Monsoon Malabar. Dit maakt de Perú Secreto bijzonder geschikt voor melkbereidingen en gebruik in cocktails. Wanneer je een standaard latte maakt, merk je dat de koffie smaaktonen los laat die lijken op dat van de bakbanaan. Niet te zoet, maar wel een mooie nasmaak. Een heerlijke koffie voor op een warme middag of bij het natafelen.

Nespresso Monsoon Malabar Perú Secreto IMG_3070

Beide smaken liggen slechts enkele weken in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.