Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: GoPro video licht Qudos

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • kwaliteit licht
  • kwaliteit ontwerp
  • prima accu
  • veel extra's
  • multi inzetbaar
  • waterdicht 40m

THE BAD

  • gewicht?

Elke nieuwe actie camera kan weer beter dan zijn voorganger filmen bij schemering of minder goede licht omstandigheden. Desondanks blijft een lampje wel zo handig. Het Australische merk Knog maakt al meer dan een decennium lampjes voor actiesport en fietsen. Nu is er dan het perfecte lampje voor GoPro, maar ook voor andere actie camera’s en zelfs DSLR’s.

qudos_black_960Kudos van down-under
Heel wat lampjes hebben we in het verleden uitgeprobeerd om beter te filmen met de GoPro en smartphone. Variërend van kampeerlampjes tot mini led zaklampen. Ook diverse foto en camera merken hebben een lampje. Vaak is het plastic rommel met ledjes die niet steeds hetzelfde licht produceren. Als je pech hebt zijn de lampjes ook nog eens batterijen vreters. Op de CES in Las Vegas kwamen in januari de Australiërs van Knog tegen. Een klein standje met een ongelooflijk leuk lampje. Het lampje heet Qudos.

Knog - Qudos Action video light for GoPro 3Kwaliteit
Het eerste wat opvalt is de degelijkheid van het ontwerp en de makelij. Het lampje weegt 150 gram en heeft een lichtopbrengst van 70 tot 400 lumens. De lichtbundel kent zes variaties. Van extra wijd, wijd tot normaal. In elke wijdte is het licht in twee lichtsterktes instelbaar. Door deze combinaties is altijd wel een ideale lichtopbrengst te kiezen. Voor een interview of sportieven heb je immers ander licht nodig. Als bonus is de behuizing ook nog eens tot 40 meter waterdicht. Met de standaard waterdichte behuizing van de Hero4 en het lampje heb je een onderwater filmuitrusting waar Jacques Cousteau alleen maar van kon dromen.

Knog - Qudos Action video light for GoProExtra’s
Nog levert het Qudos lampje compleet met diverse GoPro bevestigingsmiddelen. Zelfs een hotshoe adapter steuntje ontbreekt niet waarmee de Qudos op de meeste DSLR’s te plaatsen is. Heerlijk om zo altijd een goed lampje bij je te hebben. Het lampje heeft zijn eigen 1000 mAh USB oplaadbare accu. Afhankelijk van de hoeveelheid licht die je vraagt is dat voldoende voor een half uur tot maximaal 4 uur licht. Het is aan te raden een extra accu te kopen. Dat werkt wel zo prettig in de praktijk.

Conclusie
Van de vele lampjes die we in de loop der tijd geprobeerd hebben is de Qudos zonder twijfel het prettigst in gebruik en voelt degelijk aan. Tijd moet leren of dat ook zo is, maar alle tekenen van kwaliteit zijn er. Eigenlijk onbegrijpelijk dat een fietsland als Nederland nog niet bekend is met Knog licht. Voor net onder de honderd Euro is de Qudos een aanrader.

 

Onderstaande foto maakt van de Hero4 Zilver met PolarPro stereo mic en Qudos lampje, professioneel mini filmgereedschap.

GoPro Qudos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.