Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Doppler Labs Dubs (Acoustic Filters)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Strakke vormgeving
  • Goede demping van geluid zonder een doffe klank over te houden

THE BAD

  • Doosje kan handiger

Oordopjes zijn niet alleen handig tijdens grote concerten, maar ze zijn er plenty. Waar traditionele fabrikanten kleine aanpassingen in materiaal en vorm maken om een oordopje op een specifiek gebruik af te stellen, doet het nieuwe Doppler Labs het anders. Experts van onder anderen Sonos en Microsoft hebben akoestische filters ontwikkeld.

Unboxing

De blisters van de Dubs bevatten twee oordopjes en een mooie cast om ze in op te bergen. Er zijn geen verschillende eartips. One size fits all is het idee.

Design

Qua uiterlijk zien de Dubs er lekker high-end uit. Een relatief groot membraam aan de buitenkant laat het geluid naar binnen zoals het oor dit zou doen, maar stuurt het geluid meteen de filters in. 17 verschillende onderdelen zorgen er op dat moment voor dat alle schadelijke frequenties worden gefilterd zonder dat het geluid hier doffer door gaat klinken.

Dubs-Exploded-View

Het Dubs audiofilter bestaat uit een low pass filter en een high pass filter. Het low pass filter kent twee kamers met een soort schuimrubber. Het high pass filter laat hoge tonen vrijwel ongewijzigd door naar het oor. Hierdoor klinkt de muziek niet doffer bij het dragen van de Dubs. De Dubs bestaan uit zes verschillende materialen die ultrasoon aan elkaar zijn gelast. Zo bestaat de body voor een groot deel uit ABS plastic, maar het roostertje is weer van RVS.

Doppler Labs komt met verschillende kleuruitvoeringen van de Dubs. De verschillende kleuren zie je alleen terug in de lichte rand van de Dubs. Bij het setje op de foto is deze grijs, maar we hebben ook blauwe en groene exemplaren liggen die we binnenkort zullen weggeven.

Doppler Labs Dubs IMG_0660

Het doosje zelf is een prachtig doosje om de Dubs in op te bergen. Denk er alleen wel aan dat de bovenkant niet heel stevig op de onderkant geklemd zit. Vervoer je de Dubs in een toilettas o.i.d., kan het doosje dus uit elkaar vallen. Een elastiekje doet wonderen.

Doppler Labs Dubs IMG_0661

Gebruikservaring

Hoewel ik bij in-ear oordopjes altijd de kleinste eartips zal gebruiken, veroorzaken de relatief grote eartips van de Dubs geen enkele problemen in het draagcomfort. Meerdere uren dragen is geen enkel probleem.

Hoewel ik niet naar concerten ben geweest, heb ik die ervaring wel proberen te benaderen door een Philips A5-Pro hoofdtelefoon op mijn oren te plaatsen en op vol volume muziek richting mijn oren te blazen. Hierbij valt op dat de Dubs inderdaad de muziek dempen zonder de klanken echt dof te maken. De muziekbeleving is veel puurder dan bij traditionele oordopjes. Alleen mis ik het trillen van mijn lichaam wanneer de bass pompt. Details 😉

Ook tijdens het klussen heb ik veelvuldig, langdurig gebruik gemaakt van de Dubs. In een klein schuurtje maken gereedschappen als de Dremel DSM20 een beste hoeveelheid lawaai. Dit blijkt niet bezwaarlijk bij gebruik van de Dubs en zelfs de muziek op de Jabra Solemate speaker kon ik gewoon blijven luisteren.

Schoonmaken

De eartip is er één zoals we die van vele in-ear oordopjes kennen. Let op, deze zit vastgelijmd. Trek hem er dus niet vanaf om de Dubs schoon te maken. Hierna zal hij nooit meer vastzitten en daardoor iedere keer in het oor achterblijven. Vervangen voor een kleinere maat is er dus ook niet bij. Gewoon voorzichtig met een watje de buitenkant reinigen en eventueel voorzichtig de eartip omklappen om de achterkant te kunnen reinigen.

Conclusie

Het bewaardoosje kan wat handiger, maar voor de rest valt er weinig negatiefs te zetten over de kwaliteit van de Dubs. De akoestische filters zijn zonder problemen meerdere uren achtereen te dragen en het omgevingsgeluid wordt er niet dof van. Mijn standaard uitrusting bij feestjes en het klussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.