Test: Rollei eGimbal voor GoPro

In 2014 kwamen gimbals beschikbaar voor professionele filmers. Een gimbal is een elektronisch systeem wat zorgt dat de camera stil blijft bij beweging. Eerder werd dit met gyroscopische balanssystemen gerealiseerd. Nu dus met corrigerende electro motoren. In 2015 zullen er een aantal oplossingen voor consumenten komen. Rollei is de eerste die echt kan leveren. De eGimbal is een elektronische stabilisatie voor GoPro Hero3 en Hero4 camera’s.

Op de IFA zomer 2014 en iets later op de Photokina zagen we diverse Aziatische spelers met gimbals voor hobbyfilmers en action cams. Rollei was al iets verder door echte productie samples te tonen. Toch duurde het tot december voordat de eerste productie exemplaren verscheept werden. Wij hebben inmiddels een paar weken met de eGimbal kunnen filmen om het product op de sterkte punten te gaan waarderen. Er zijn echter wel wat puntjes die in een volgende versie opgelost mogen worden. Maar voor wie niet kan wachten levert de eGimbal direct uit de doos filmplezier.

http://youtu.be/m6hopb1gwHU

De eGimbal is ontworpen voor GoPro actioncams. De Hero3 en Hero4 modellen passen prima op het systeem. Het best is eigenlijk de Hero4 Silver in combinatie met de eGimbal. Op de GoPro Hero4 Silver zit namelijk een display waardoor je perfect ziet wat je aan het filmen bent.

Rollei_eGimbal_G1-1De eGimbal gebruikt een Hero3 accu voor de stroomvoorziening. Erg slim van Rollei om dat zo op te lossen. Deze accu’s zijn goed verkrijgbaar en heeft een GoPro filmer altijd bij zich. Voor wie met een Hero4 begint was wellicht een betreffende accu logischer geweest. De Hero camera moet uit de waterdichte behuizing om deze aan de eGimbal te bevestigen. Een ring gaat om de lens en met een schroef zet je dan de GoPro op de gimbal. De schroef zit in het framepje en kan niet vallen. Wel zo handig als je op een berg staat. Helaas is er geen waterdichte behuizing mogelijk en tevens zit de microfoon aansluiting geblokkeerd. De eGimbal moet de eerste keer ingesteld worden. Dit door je door een pin in een opening te steken en de gimbal met GoPro horizontaal op een tafel te houden. Zo stel je als het ware de nul positie in.

De 3-assen gyroscoop heeft een GoPro bevestiging. Hierop sluit je de handgreep aan of zet je de gimbal op een GoPro mount. Ook weer zo’n doordacht punt. Natuurlijk monteerden we direct de eGimbal op de Skihelm. Om een lang verhaal kort te houden; dit moet je niet doen. Allereerst is de bediening een geklooi, maar vooral zijn de bewegingen gewoon te heftig voor de gimbal om te corrigeren. Dat zal overigens met elke gimbal het geval zijn, maar het idee dat het zou werken wat te verleidelijk om te proberen. De bewegingen mogen best schokkerig zijn, de hellingshoeken hebben echter hun beperking in wat een gimbal kan corrigeren. In de hand bij rennen, op de fiets, motor of motorkap van een auto geeft de eGimbal met een GoPro echt unieke beelden. Waar we bijvoorbeeld gewend zijn geworden aan een horizon die steeds helt, zie je met de gimbal dat de horizontal vlak blijft maar het onderwerp de bochten en bewegingen maakt. In relatief veel shots is dit veel natuurlijker om te filmen.

rollei_egimbal_g1

De eGimbal is een product wat unieke shots oplevert en simpelweg wat trial en error nodig heeft om het op de merites te beoordelen. Een klein punt wat wel opgelost moet worden is dat de eGimbal na wat akties bij het opstarten uit het lood kan hangen. Met een pin en de installatie methode heb je dat relatief snel gefikst. Echter op een skihelling of op de motor heb je daar dan geen zin in. Dat moet makkelijker in te stellen zijn.

Conclusie
Rollei is de eerste die echt een gimbal kan leveren die betaalbaar is en werkt. Er zullen spoedig alternatieven komen, maar wie niet kan wachten zal geen spijt krijgen van de eGimbal. De eGimbal is echter geen tovermiddel wat alle bewegingen corrigeert. Aandacht bij gebruik is noodzakelijk voor optimaal resultaat.

De eGimbal is direct verkrijgbaar en kost 385 Euro.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • slim ontwerp
  • werkt prima mits aandacht bij gebruik
  • licht in gewicht
  • aansluiting op GoPro systeem

THE BAD

  • initialisatie noodzakelijk
  • kan uit balans raken na tijdje
  • kan geen extreme bewegingen corrigeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.