Review: Minix Neo Z64 Windows

Afgelopen week las je alles over de eerste 64-bits Android mediaplayer van Minix. Vandaag praten we je bij over het broertje van die mediaplayer. Ik heb het over de Minix Neo Z64 Windows. Deze uitvoering van de Z64 wordt geleverd met Windows 8.1 with Bing licentie waardoor je eigenlijk een volledige Windows desktop in huis haalt.

Unboxing

De unboxing van de Minix Neo Z64 Windows is een stuk korter dan van haar Android broertje. De Minix Neo Z64 Windows biedt immers geen ondersteuning voor een Android afstandsbediening. Wel krijg je keurig een netvoeding en een HDMI kabel. Zorg dus dat je een toetsenbord kunt aansluiten en eventueel een muis of touchpad. Ik koos voor het gemak voor een Logitech K830.

Design

Minix heeft voor dezelfde behuizing gekozen als de Neo X6 en de Neo Z64 Android. Het grote verschil is de bodemplaat. Hoewel onze ‘eerste’ versie nog een Android robot op de bodemplaat heeft, zijn de modellen die je nu in de winkel ziet liggen voorzien van een gladde onderkant.

Aansluitingen

Aan de rechterkant van de Minix Neo Z64 Android vinden we de power knop, een micro-SD slot en twee USB 2.0 poorten.

Minix Neo Z64 IMG_0450

Achter vinden we een 3,5mm analoge uitgang, een HDMI poort en een LAN aansluiting. Het infrarood oog voor de meegeleverde afstandsbediening zit voor achter een klein venstertje.

Minix Neo Z64 IMG_0451

Specs

De Neo Z64 is de eerste 64-bits Windows mediaplayer van Minix. Niet dat ze geen ervaring hebben met het bouwen van Windows PC’s. Minix bouwde ooit HTPC’s op basis van Windows, maar schakelde rond 2012 volledig over op Android. Voor het rekenwerk hebben ze een Intel Atom Z3735F chipset uit het schap getrokken. Deze 64-bits chipset is voorzien van een quad-core 1.83GHz processor met 2GB aan werkgeheugen en een Intel HD Graphics for Baytrail GPU. Voor de echte kenners is het misschien nog leuk om te weten dat de chipset over 4 x 24KB L1 D-cache, 4 x 32KB L1 I-cache en 2 x 1024KB L2 cache beschikt.

Windows

Ik noemde het al even. De Minix Neo Z64 draait op Windows with Bing. Dit is een speciaal licentieprogramma van Microsoft waarbij geen hoge fees betaald hoeven te worden. Hierdoor is het voor Minix kostentechnisch interessant om toch met een mediaplayer op basis van Windows te komen.

Het resultaat is ook dat je, behalve de aanwezigheid van Bing, een brandschoon systeem krijgt opgeleverd. Minix installeert helemaal geen apps mee. Een zeldzaamheid en een genot.

XBMC/Kodi

Wil je de Neo Z64 Windows ombouwen tot mediaplayer, moet je dus zelf Kodi gaan downloaden en dan merken we dat de PC een belangrijk platform voor Kodi is, want het werkt extreem soepel. Persoonlijk prefereer ik Kobi op de Windows versie van de Neo Z64 ten opzichte van de Android versie.

Plex

Maar gelukkig kunnen we ook Plex op Windows  installeren en die heeft een speciale player interface. Ook het afspelen vanaf het netwerk blijkt geen enkel probleem voor Plex.

Gebruikservaring

Ik heb veel HTPC’s op basis van Windows langs zien komen, maar geen is zo bijzonder als de Minix Neo Z64. Niet alleen is de Z64 lekker klein, maar ook muisstil. Er zit immers geen actieve koeling in. De eerste keer dat ik geen gezoem hoor terwijl ik een film kijk met behulp van een Windows systeem.

Qua gaming is de Z64 wat lastiger. Vooral omdat Windows games meteen al enorm zijn in tegenstelling tot Android. Daarmee is de Z64 vooral een systeem om als mediaplayer of als goedkope desktop oplossing in te zetten. Dat laatste kan immers ook gewoon. De Z64 draait gewoon Microsoft office en kan via USB, LAN of WiFi met printers en andere randapparatuur worden verbonden. Met als bijkomend voordeel dat hij lekker vlot start.

Conclusie

Android is heerlijk licht als besturingssysteem, maar Windows bewijst volwassen te zijn. Hoewel de laatste versie van Kodi bij ons kuren geeft, werken apps als Plex en VLC heerlijk stabiel. Het software aanbod is natuurlijk enorm net als de ondersteuning van andere apparaten.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker stil
  • Klein, dus gemakkelijk weg te werken
  • Windows 8 voor weinig
  • Geschikt voor de Windows 10 update

THE BAD

  • Weinig leuke 3D games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events