Kevin Krechting
Kevin Krechting

Review: Evolve (PS4), wie jaagt er op wie?

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • unieke gameplay
  • mooie omgevingen

THE BAD

  • voor zover die er zijn: dun verhaal

Dat is een vraag die je je zeker kan stellen. Een prachtig spel wat zeker wat sensatie met zich meebrengt!

Evolve, deze game heeft vele prijzen gewonnen op de vorige editie van de Gamecom, is dat terecht? Mijn mening is van wel. Ik vind het een redelijk unieke game, 4 VS 1. 4 Hunters die goed moeten samenwerken om 1 monster op te jagen en zorgen dat ze hem dood hebben voordat hij te krachtig wordt. Een werkelijk kat en muisspel waar de balans zomaar kan omslaan wanneer het de Hunters niet lukt om snel het monster op te sporen en te doden! Dus daarom stel ik mezelf altijd de vraag: Wie jaagt er op wie?

Het verhaal

Laten we daar mee beginnen. Het verhaal is dat de planeet Shear onder de voet wordt gelopen door de lokale flora en fauna. De hulptroepen worden ingeroepen en dat zijn de Hunters. Aan hun de taak om binnen 5 dagen zoveel mogelijk mensen te helpen evacueren . Dit komt neer op, wanneer je de “campaign”speelt, 5 veldslagen met een monster met diverse objectives. En, dat was het verhaal. Weinig verhaal maar zeg eerlijk, heeft deze game dat nodig? Niet echt, het gaat om de jacht, het gevecht tussen monster en Hunters, daar gaat het om en daar is de game ijzersterk in.

De Hunters

Je hebt 4 verschillende klasses, en van elke klasse heb je drie verschillende personages met ieder zijn eigen skills. Je hebt Assault, deze kunnen wat klappen hebben, door een geringe tijd imuun te zijn voor schade en ook zeker uitdelen met krachtige wapens. Deze klasse doet de meeste schade van allemaal.

evolve assault

Dan heb je de Medic. Deze moeten er voor zorgen dat het team in leven blijft en mocht het zover komen dat er 1 sneuvelt deze weer snel op zijn voeten staat. Ze kunnen zelf niet veel hebben en zijn daarom vaak uitgerust met een sniper om van een afstandje toch een steentje bij te dragen.

evolve medic

De trapper, verantwoordelijk voor het vinden en isoleren van het monster. Ze kunnen een dome over de groep en het monster gooien zodat het monster maar 1 keus heeft. Namelijk vechten, verder hebben ze vaak wel een wapen om het monster te tracken en te slowen zodat de angel uit de aanval is.

evolve trapper

Als laatste maar zeker niet de minste, de support. Zoals de naam al doet vermoeden ondersteunen ze de rest van het team door ze meer schade te laten doen of juist minder schade in te nemen, verder kunnen ze in stealth gaan en daarmee ook andere onzichtbaar maken, goed voor een terugtrekkende beweging.

 

Hank, Maggie, Val en Markov zijn je karakter waar je mee begint totdat je de andere unlocked. Ook een leuk feitje is dat sommige karakters uit te printen zijn in 3D! Leuk gedaan 2K 😉

De Monsters

Dan de sterren van het andere team! Qua monsters zijn het er 3. Je begint met de Goliath, een fysiek sterk wezen die het vooral van zijn kracht moet hebben. Hij kan stenen gooien, op de Hunters springen, vuur spuwen en de Hunters omver rennen. Deze laatste is vooral handig om de Hunters te scheiden van elkaar.

Dan de Wraith en Kraken, de Kraken is een monster die kan vliegen en vooral elektrische aanvallen heeft. Dit monster kan mijnen leggen om achtervolgers te vertragen en over een gebied bliksem kan laten inslaan.

De Wraith, je kan deze het beste beschrijven als een soort Assassin. Je ziet hem nauwelijks en als je hem al ziet dan is de kans groot dat je op zijn decoy loopt te poffen. Hij kan een energieveld creëren waarbij hij enorm snel kan aanvallen en kan daarbij ook nog Hunters ontvoeren, dat wil zeggen dat hij naar de locatie van de Hunter teleport en dan weer terugkomt met de Hunter op de plek waar hij de aanval begon. Afstand creëren met dit monster is dus redelijk lastig.

Monsters evolve

Gamemodi

Het zou een beetje saai worden als het alleen maar om de jacht zelf ging. Daarom zijn er nog meer modi om je bezig te houden. Zo heb je Nest, een modus waar de Hunters 6 eieren van het monster moeten vernietigen. Aan het monster de taak om dit tegen te gaan, hij kan zelf een ei uit laten komen om een kleinere versie van zichzelf mee te laten doen in de strijd. Zo heb je een variant van de Hunters genaamd Rescue, hier moet het monster een aantal verstekelingen doden en de Hunters op hun beurt naar het schip begeleiden. Wie het eerste bij de 5 is heeft gewonnen.

Dan hebben we nog Defend, standaard ook de laatste modus van de “Campaign”. Hier moeten de Hunters 2 generatoren bewaken en moet het monster (altijd stage 3) met zijn minions deze zien te vernietigen om vervolgens het schip zelf aan te vallen. Er is een timer en wanneer deze afloopt winnen de Hunters, telkens wanneer er een generator vernietigd wordt komt er tijd bij voor het monster om de resterende doelen uit te schakelen.

 Gameplay als monster

Ok, genoeg intro over de sterren van de game, hoe speelt het?! Nou, het speelt echt fantastisch, hieronder een tutorial waar ik voor de eerste keer als monster speel. En daarna 1 waar ik al enkele keren het monster heb uitgehangen.  Als monster is het echt kicken om te spelen. In multiplayer is het zaak om de Hunters te blijven ontlopen totdat je stage 3 bent. Je begint als stage 1 en kan evolueren naar 2 en 3 wanneer je genoeg wildlife hebt opgegeten. Op stage 3 is de balans pas echt in jouw voordeel en zelfs dan nog is het een heftige strijd met de Hunters. Je moet veel sluipen om geen vogels op te laten vliegen en de Hunters te laten weten waar je bent, loop geen bomen omver en probeer om albino’s op te eten voor een mooie buf voor enkele minuten, zoals meer armor, sterkere aanvallen enz.

Wanneer je dan toch in gevecht komt met de Hunters is het slim om je te focussen op de Medic, deze kan het minste hebben en kan hierdoor andere teamgenoten niet genezen. Slim is om de Hunters uit elkaar te rukken door ze omver te lopen, te ontvoeren enz. Bij elkaar zijn ze het sterkst en wanneer je er 1 isoleert dan is de klus snel geklaard. Het is echt kicken om als monster het op te nemen tegen 4 andere spelers. Daar gaat je hart wel wat sneller van kloppen, het kat en muisspel, het ontlopen en uiteindelijk de confrontatie! Gewoonweg kicken. Ik denk wel dat dit de leukste en spannendste rol is om te spelen. Wanneer je als Hunter speelt heb je toch nog drie man die je fouten op kunnen vangen. Als monster sta je er alleen voor, en die druk kan je in het begin wel voelen.

Gameplay als Hunter

Zoals je hebt gezien of nog moet zien in de video hieronder, niet alleen het monster zelf is dodelijk. Er is genoeg flora en fauna die mij ook dood wilde hebben. Ik lette niet goed op en was bijna maaltijd geweest van zowel een plant als een roofdier. Je kunt niets doen op dat moment, je moet een teamgenoot in de buurt hebben om erop te vuren. Is dat niet het geval dan ben je ten dode opgeschreven. Wat ook dodelijk, hieronder ook meegemaakt, het monster in je eentje bevechten. Kortom de vele manieren om dood te gaan heb ik helaas hieronder wel vastgelegd denk ik!

Teamwork, daar draait het om. Bij elkaar blijven en elkaar helpen, met de assault klasse kun je mijnen leggen als je Markov bent om je achter te verschuilen, hiermee bedoel ik dat het monster zware schade tegemoet kan zien wanneer het bij je wilt komen. Het monster voorzien van zwakke plekken (Sniper van Medic) en het vertragen van het monster zijn enkele voorbeelden om het elkaar een stukje makkelijker te maken. Als Hunter ben je met meer, maar dat heb je ook nodig. Een paar rake klappen en de Medic kan weer aan de bak, het schild van een support kan dan van levensbelang zijn. Zo heeft iedereen zijn eigen taak en wanneer ze die goed uitvoeren zal het voor het monster moeilijk worden om alle 4 de Hunters om te brengen.

 

Voortgang

Hoe zit het daarmee? Je hebt vast wel gezien en ook gelezen dat je andere karakters en monsters vrij kunt spelen en dat je na een potje enkele balkjes gevuld ziet worden. Wanneer je met een karakter alle balken vol hebt tot 1 ster dan unlock je het volgende personage. Je aanvallen krijgen dan meer range, doen meer schade enz. Bekijk de laatste minuten van de video’s voor een voorbeeld ervan.

Maar je kunt ook in algemene zin je level verhogen. Aan het einde van de ronde krijg je punten voor je prestaties, je kunt met deze nieuwe levels nieuwe perks verdienen zoals meer schade doen, meet jetpackfuel hebben, sneller kunnen eten enz. Hoe hoger het level hoe groter het voordeel dat je kan kiezen aan het begin van een nieuwe ronde.

Graphics en geluid

Het ziet er prachtig uit en het geluid is ook om je vingers bij af te likken. Wanneer je in de buurt komt van het beest dan voel je de grond trillen en hoor je hem wel rennen of hijgen. Wanneer het monster evolved dan hoor je dat ook zeker. Er vliegt van alles om je heen en je gaat echt op in je omgeving. In de jungle hoor je van alles en wanneer het sneeuwt dan hoor je de wind suizen. Het geluid is echt goed gedaan.

Dat is ook te zeggen van de graphics. Alles ziet er zeer goed uit, de monsters de omgeving en natuurlijk de Hunters. Het is bijna alsof je naar een animatiefilm kijkt. Je omgeving is erg belangrijk, wanneer het sneeuwt verlies je het monster snel uit het oog door het beperkte gezicht. Wanneer het donker is ook, daar kun je als monster goed gebruik van maken aangezien jij beschikt over een flinke neus en de wereld altijd goed kunt zien wanneer je de omgeving afsnuffelt.

App

Ja er is ook een app, nou meer een soort Bejeweled game. Maar wel erg leuk gedaan. Het is een soort turnbased game. Je staat oog in oog met monsters en welke soort stenen je weg speelt die aanval doet het personage dan. Speel je 3 assaultstenen weg dan valt Markov aan, enz. Erg leuk en ook nog wel nuttig! Je kunt namelijk coole badges winnen en zelfs mastery over je wapens krijgen. De mastery krijg je dan in Evolve erbij waardoor je sneller de balk vol hebt van een bepaald wapen of ability! Dus ook onderweg kun je bezig zijn met Evolve. Leuk bedacht en ook best wel verslavend.

Conclusie

Al met al is dit een unieke game die de jager in je los maakt. Speel in een team van Hunters samen of hang de badass uit en kies het monster. De gameplay is goed uitgebalanceerd en er is genoeg diversiteit in karakters/monsters en missies om het lang erg leuk te houden en het level up systeem is prima afgesteld om door te blijven gaan voor nog betere upgrades. De jacht is fantastisch en de gevechten evenwel. Een echte musthave!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.