Logo GadgetGear.nl
Arlo Pro 5 2K Zijkant
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Arlo Pro 5 beveiligingscamera

Arlo introduceerde met de Arlo Pro 3 haar eerste 2K draadloze beveiligingscamera. Afgelopen week gingen we hier met de Arlo Pro 5 aan de slag die nog steeds over een flinke 2K beeldsensor beschikt.

Unboxing

Je hebt niet langer verplicht een Arlo hub nodig. Alleen wanneer je offline beelden wilt opslaan. De Arlo Pro 5 koop je dan ook in een losse verpakking. Daarin zit ook een muurbeugel, schroefjes, pluggen, documentatie en een USB laadkabel. Je kunt meteen aan de slag.

Arlo Pro 5 2K Uitgepakt

Wat overigens wel opvalt is dat veel fabrikanten overstappen op verpakkingen waar amper nog plastics in zitten. Hier heeft Arlo echt nog een hele weg te gaan.

Kleuren nachtzicht

Een groot deel van de verbetering van de Arlo Pro 5 zit hem in kleurennachtzicht. Een nieuwe, fellere, witte LED boven de lens schijnt nu nog verder weg. Daarnaast zou de beeldsensor gevoeliger zijn geworden. Ten opzichte van de Arlo Pro 4 zien we inderdaad wel verschil in de hoeveelheid kleuren die de camera weet vast te leggen. De camera komt ook met 12x digitale zoom, maar dat lijkt nog altijd op basis van croppen op de sensor te zijn.

Geluid

De camera komt opnieuw met ingebouwde sirene, microfoon en speaker. Hierdoor kun je hem gebruiken om real-life te communiceren met de persoon die voor de camera in beeld is. Een erg handige feature. Er zit wel zo’n 3 seconden vertraging op de verbinding.

Arlo Pro 5 2K voorkant

Dual-band WiFi

Nieuw is de ondersteuning voor Dual-Band WiFi. De camera kan dus met zowel 2.4GHz als 5GHz WiFi netwerken overweg. Opvallend genoeg zit er nog geen WiFi 6 ondersteuning in. Iets dat we sinds vorig jaar bij enorm veel WiFi devices zien en wat juist voor videostreams veel voordelen biedt. Net als bij haar voorganger is het hebben van een Arlo Hub niet meer verplicht, maar kan deze dus direct op jouw eigen WiFi netwerk.

Batterijduur

Arlo claimt bij gebruik een batterijduur die 30% langer is dan haar voorgangers. Tijdens de presentatie voor de test werd zelfs benoemd dat deze onder ideale omstandigheden een jaar gebruikt kan worden zonder tussentijds opladen. De testperiode was wat te kort voor ons om dit echt goed te valideren, maar het is een logische ontwikkeling, dus plausibel.

Arlo Pro 5 2K uit elkaar geklikt

Smart Home compatibility

Wat Arlo al vele jaren erg sterk maakt is de samenwerking met andere smart home platforms. Nog steeds biedt Arlo ondersteuning voor Works with Alexa, Google Assistent, IFTTT, SmartThings en Apple HomeKit. Voor die laatste moet je echter wel een Arlo basisstation kopen. Arlo heeft geen overeenkomst met Apple voor HomeKit ondersteuning in individuele camera’s gesloten. Arlo kondigde begin 2022 ondersteuning voor Matter aan, maar daar zien we nog niets over terug in deze release. Nu is het wel zo dat Matter zelf ook wat moeite heeft om de specificatie goed van de grond te krijgen. Dus dat ligt zeker niet aan Arlo. Ook andere merken kunnen hier momenteel nog niet aan voldoen.

Arjan Olsder en de Arlo Pro 5 2K

Eindelijk een update voor de app

Android gebruikers konden hem al enkele maanden ervaren, maar ook iPhone gebruikers krijgen nu de nieuwe Arlo Secure app. Die zit een stuk logischer in elkaar. Voor Android gebruikers zat er al een enorme winst in dat de terugknop/veeg eindelijk goed wordt geïmplementeerd, maar er is natuurlijk veel meer. Zo is het gemakkelijker door de opnamen te bladeren en deze te downloaden. Al is het op Android nog steeds even zoeken waar ze dan blijven. Wanneer je een abonnement hebt, worden gebeurtenissen als het zien van personen ook keurig in een feed gezet zodat je alle opnamen op logische volgorde terug kan zien en met dashboard widgets kun je de beleving verder naar jouw eigen smaak aanpassen.

Conclusie: Arlo Pro 5

Los van dat we super blij zijn met de verbeteringen aan de app, is de Arlo Pro 5 een stap vooruit op de Arlo Pro 4. Een net wat betere batterijduur. Net wat meer detail in het beeld, maar dat is het dan ook. Eigenlijk gaat het mis in de Arlo Cloud. We betalen maandelijks meer aan Arlo dan aan Netflix. Als ik kijk naar de enorme bak compressie die Arlo over de 2K beelden van de Arlo Pro 5 knalt, krijg ik bij het downloaden een slechtere kwaliteit dan wanneer ik een slechte FullHD smartphonecamera gebruik. Daarmee tackelt de Arlo Cloud de hele kwaliteitsbeleving van de Arlo Pro 5 2K en dat is intens jammer. Je ziet het resultaat in de video. Wie GadgetGear volgt weet dat ik al jaren een enorm fan ben van Arlo, maar meer dan een krappe voldoende kan ik er nu gewoon niet voor geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.