Test: Philips Hue Lux

Philips was het eerste A-merk wat Internet of Things tastbaar maakte met de IOS (en Android) app bediende ‘hue’ kleuren lampen. Voor wie het toch liever iets traditioneler houdt introduceerde Philips hue lux. De lampen geven mooi warm wit licht en zijn dimbaar, met de app of IFTTT kanaal. Een maandje testen maakt duidelijk dat je haast niet meer terug wilt naar ouderwetse lampen.

hue-lux-IMG_4383De gekleurde hue lampen waren al een feest, maar iets teveel van het goede voor onze huiskamer. Perfect in de kinderkamers dus. Philips stuurde een starter-set hue lux om eens in de woonkamer te proberen. Nu zijn de meeste lampen in de huiskamer (en andere kamers) voorzien van een kleine fitting of halogeen aansluiting. In het jaren zeventig plafond zitten echter ouderwetse inbouwspotjes met kopspiegellampen met een grote fitting. Deze blijken de perfect plek voor de hue lux lampen met E27 fitting. Philips zou er goed aan doen spoedig ook kleinere fittingen te ondersteunen. Het installeren stelt niet veel voor. Je sluit de hue zender (ofwel bridge) aan op je netwerk, download de app en maakt een account aan. Daarna is het een kwestie van lampen inschroeven, een naam geven in de app en je bent klaar.

Philips-Hue-LuxDe spotjes zijn aangesloten op een ouderwetse zoemende dimmer. Ooit het hoogtepunt van modern wonen, nu hopeloos achterhaald maar nog wel functioneel. De hue lux lampen gaan stotteren als de oude dimmer bediend wordt, maar daar zijn ze ook niet meer voor gemaakt. Vol gas op de oude dimmer en met de app de lampen instellen werkt prima. De LED-lampen hebben een vermogen van 750 lumen, wat overeenkomt met het licht van een 60 Watt gloeilamp en branden direct op volle sterkte. Qua kleurtemperatuur kan je kiezen uit vier soorten wit licht; ontspannen, lezen, concentreren en bewegen. Ontspannen staat ’s avonds aan en ’s ochtends werkt concentreren prima om snel helder te zijn.

hue-tap_main-productHet Philips hue systeem bevat nog een revolutionair product; de ‘hue tap’. Deze draadloze schakelaar heeft te programmeren knoppen die de lampen, maar ook andere sets van hue lampen, kan bedienen. Het revolutionaire is dat de kinetische energie die nodig is om de knoppen in te drukken, voldoende is om een signaaltje af te geven aan het hue systeem voor de juiste instelling van het licht. De oude dimmer blijkt overbodig en de hue lux lampen in combinatie met de hue tap zijn een perfect combinatie. De grote ‘uit’ knop schakelt met één druk op de knop alle lampen uit. De hue functionaliteit en koppeling aan het hue IFTTT kanaal maakt diverse andere leuke toepassingen mogelijk. Zo gaat het licht aan waneer ons Netatmo station geluid in huis detecteert, al moet je wel accepteren dat IFTTT een vertraging van 10 minuten kan hebben. Dankzij een geprogrammeerd schema speelt het licht tijdens vakantie een ogenschijnlijk onregelmatig patroon.

hue-lux-kitConclusie

De hue kleurenlampen zijn prachtig, maar vergen eigenlijk een hele ruimte met hue licht om echt sferen te toveren. Dat was ook het verkoopargument van de eerste hue lampen. Het hue lux licht is een prima aanvulling in een traditionele verlichting. De hue tap maakt dagelijks gebruik van een paar schema’s erg gemakkelijk voor het hele gezin omdat er even geen app noodzakelijk is. Voor geavanceerde instellingen heeft de gadgetman van het huis alle mogelijkheden in de app en online. Een aantal andere draadloze lampen hebben ook in de woonkamer gehangen, maar zijn naar de schuur gedegradeerd dankzij de superieuriteit van het hue systeem en fraaie lux licht. Zodra het setje retour moet, vinden de oude kopspiegel lampen tijdelijk hun oude plekje. Uiteindelijk zullen ze toch vervangen worden door hue lux. Zo goed beviel de test. Op papier verdienen de lampen zich snel terug. Geld besparen op je energierekening door de meest moderne en innovatieve LED-lampen. Ze verbruiken slecht 10 Watt in de felste stand, terwijl de lichtopbrengst vergelijkbaar is met die van een gloeilamp. Je verbruikt dus 80% minder stroom. De levensduur is hoog met 25.000 uur of meer. Mooie argumenten, maar het blijft wel even sparen. De starterset kost 149 Euro.

Beschikbaarheid

De Philips Hue Lux is onder anderen verkrijgbaar via Any-Lamp.nl.

het-innovatieve-huis

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Fraai licht
  • Handige mogelijkheden
  • Perfect met hue tap
  • Gemakkelijke installatie
  • Geen storing
  • Led besparing
  • Levensduur

THE BAD

  • Enkel grote fitting
  • Prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events