Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de The Expendables 3 met 3.5 sterren.

The Good
  • Zeer vermakelijk
The Bad
  • De serie komt echt tot haar eind


Vier jaar geleden reedt Sylverster Stalone voor het eerst zijn oude actiefilmvrienden het bejaardenhuis uit voor de opnamen van The Expendables. Het resultaat was een film die zo enorm fout was, dat hij gewoon enorm leuk is om te zien. In The Expendables 3 doorbreekt Sylvester dit patroon alweer. Natuurlijk zit ook deze film vol helden uit de tijd dat het gras nog groen was, en de Pieten zwart. Sylvester heeft echter ook een blik jonge acteurs opengetrokken.

In de jaren tachtig en negentig waren het de Vietcong en de Russen die de traditionele tegenstanders vormden. In The Expendables 3 zijn het dan ook weer de Russen en daarmee is Sylvester misschien onbedoeld relevant gezien de huidige spanning tussen de EU en Rusland.

De Russen vullen dan ook meteen de openingsscene van The Expendables 3. Ze blijken Doctor Death gevangen te houden op een trein. Doctor Death is een voormalig lid van The Expendables, dus reden genoeg om hem van deze trein te redden. Op de gebruikelijke over the top manier ;-).

Al snel na deze reddingsactie verplaatst het hele verhaal zich naar Afrika, waar een aartsvijand van The Expendables opduikt. Wapenhandelaar Conrad Stonebanks (Mel Gibson) blijkt alles behalve dood. Sylvester besluit op dat moment echter ook om de oude club actiehelden te ontbinden. Nog in het eerste uur stuurt hij het team met pensioen en gaat hij op jacht naar een nieuwe generatie van Expendibles.

Ook deze nieuwe generatie wordt met de nodige humor verzameld, maar tegelijk merk je als kijker dat deze jonkies niet zozeer gewenst zijn door de oude garde. Een generatiekloof ontstaat en moet door de missie duidelijk gedicht worden.

Hoewel er wel vaker ‘jonkies’ te zien waren, voelt een compleet team van jonge acteurs vreemd. Het hele idee van The Expendables was altijd een flinke dosis zelfspot op de acteurs en verhaallijnen van vroeger en dit concept wordt een beetje in de steek gelaten.

Qua acteerwerk zien we dat oude rotten als Sylvester Stallone, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger en Wesley Snipes gewoon doen wat ze altijd al hebben gedaan. De constante kwaliteit die we gewoon van ze gewend zijn geraakt. Positieve uitzondering is Mel Gibson die als badguy het hele verhaal duidelijk richting weet te geven.

Conclusie

Het is de vraag hoelang Sylvester het succes van The Expendibles weet te rekken. Deel drie was nog steeds erg leuk, maar laat zien dat de serie echt wel aan haar eind begint te komen terwijl het vierde deel alweer in de steigers staat. Daarnaast is de jonge cast niet in staat om een persiflage van zichzelf neer te zetten omdat ze simpelweg weinig tot geen historie hebben en daar gaat het nou net om. Voor nu is The Expendibles wat mij betreft het ideale eind van de serie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.