Review: 1 Minute (Bordspel)

1 Minute is een nieuw bordspel van Just2Play en Just2Play kennen we weer van bordspellen als Wie is de Mol en Toen was Geluk Heel Gewoon. Waar de andere spellen echt verhalend zijn, is 1 Minute een typisch vlot partyspel en daarmee ideaal als vulling voor oudejaarsavond.

Het spel

Je speelt One Minute in teams van minimaal twee personen. De hoeveelheid teams blijkt in de praktijk niet veel uit te maken al zal het spel bij meer dan vier teams wat langzaam worden en daarmee het snelle karakter aantasten.

De doos van 1 Minute speelt een belangrijke rol in de opstelling. Onder de wijzerplaat leg je, afhankelijk van het niveau, de roze of gele tandwielen. Elke kant van een tandwiel heeft een woord waarmee je tijdens het spel gaat spelen. De gele tandwielen zijn erg makkelijk en vooral gericht op kinderen. De roze tandwielen zijn meteen een heel stuk lastiger.

Om het bord plaat je de woorden omschrijven, tekenen en uitbeelden. De getallen die hierin worden gezet bepalen het aantal punten, of minuten, dat een team voor het goede antwoord krijgt. Elk team krijgt per ronde namelijk maar één minuut om alle drie de woorden te raden en daar begint het tactische deel van het spel.

1-Minute-Unboxed

Het andere team moet namelijk inschatten hoe goed het radende team is in omschrijven, uitbeelden en tekenen en op basis daarvan bepalen waar de meeste en minste punten te behalen zijn. Dat tekenen gaat op een klein whiteboard met een whiteboard marker. Aan de achterkant zit een stukje vilt waarmee de stift van het bordje te wissen is. Mijn advies is om gewoon een doekje te gebruiken. Iedere ronde wordt het bodje gebruikt en het wissen haalt de snelheid uit het spel.

Ook het grabbelen naar tandwielen onder het tijdbordje is leuk bedacht, maar werkt in de praktijk niet echt lekker. Met mijn volwassen  handen heb ik nauwelijks de ruimte waardoor de puntenwijzers van het scorebord toch iets verschuiven. Beter was het als Just2Play er een grabbelzakje bij had gedaan en dan meteen twee. Zo kan een kinderteam met gele tandwielen tegen een team van volwassenen met roze tandwielen spelen. Die differentiatie maakt 1 Minute namelijk veel meer een spel voor de hele familie.

Conclusie

Los van de kleine comfort probleempjes is 1 Minute een verfrissend spel dat sterk tegen het succes van titels als Pictionary en Party & Co aanleunt, maar vooral de succesvolle elementen van deze games heeft opgepakt. Daarmee zou 1 Minute weleens een evergreen in de spellenkast kunnen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Snel te spelen
  • Erg leuk in teams
  • Verschillende niveaus mogelijk

THE BAD

  • Grabbelen onder het scorebord werkt niet handig
  • Viltje van de whiteboard marker is veel te klein om het bord snel schoon te krijgen
Roelof van Doorn
Je ziet me wel, maar herkent me niet. Blijf gokken wie ik ben. Als je het weet zeg je 'O, die!'

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram