Test: Monopoly Empire Refresh

Ooit verbaasde ik me op het vliegveld in Boston. Iedere winkel daar kende een eigen thema. Een hondenwinkel, een kattenwinkel, een chocoladewinkel etc. Iedere winkel had bovendien een eigen monoply spel in de etalage liggen. Monopoly kent dan ook duidelijk vele varianten. Er zijn zelfs versies met elektronisch bankieren. Echt vernieuwend blijkt Monopoly Empire Refresh. Monopoly dat toch echt even heel anders is.

Unboxing

In de doos van Hasbro's Monopoly Empire Refresh vinden we natuurlijk het spelbord, maar ook vier torens. Inderdaad, je kunt deze monopoly variant met maximaal 4 spelers spelen. Of de vijfde moet de bank willen zijn natuurlijk. Meer spelers op het bord kan in ieder geval niet.

Dit leidde ook meteen tot reacties bij de kinderen met wie we Monopoly Empire Refresh speelden. Deze vielen namelijk over het feit dat er zes speelstukken bij het spel zaten. Dus waarom niet zes torens? Logische vraag.

Hasbro Monopoly Empire Refresh Unboxing

De zes speelstukken zijn allemaal naar deze tijd vormgegeven en iconen van echte, grote merken. Denk aan Angry Birds, de Xbox One controller, het Happy Meal, de Beats hoofdtelefoon etc. Leuk en mooi uitgewerkt.

Naast de torens vinden we op het bord ook een hele brei aan bekende merken. Nouja, bekende Amerikaanse merken. Van een aantal is het toch even op Google zoeken wat ze nou doen. Jammer, want bij de Nederlandse bedrukking hadden die merken misschien wel goed vervangen kunnen worden voor merken die we hier meer zien. Gelukkig is het aantal 'vage' merken erg beperkt.

Hasbro Monopoly Empire Refresh Speelstukken

Ook het papiergeld is niet meer zo uitgebreid als bij het klassieke monopoly. Je krijgt briefjes van 50, 100 en 500. Er zijn nog wel kanskaarten, maar interessanter zijn de Empire kaarten. Daar zo meer over. Verder bevat de door twee speciale, blauwe dobbelstenen.

Het spel

Bij Monopoly Empire Refresh gaat het erom dat je geen straten, maar merken koopt. Je bouwt geen huizen en hotels, maar een toren vol grote billboards zoals we kennen van Times Square in New York. Wie als eerste zijn toren vol heeft, heeft gewonnen.

Spelers krijgen wel nog steeds boetes wanneer ze op het merk van een ander staan en die zijn dynamisch. Die zijn namelijk afhankelijk van de hoogte van de toren. Heeft een speler alle merken van één kleur, komt er een bonus bij.

Hoewel de boetes flink kunnen oplopen, zijn er de Empire kaarten die het spel strategisch beïnvloeden. Deze speel je namelijk niet langer op het moment dat je aan de beurt bent. Veel empire kaarten kunnen worden ingezet op het moment dat een tegenstander een actie uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld een aankoop 'stelen' waardoor je tegenspeler een mooi merk aan je verliest. Doordat je niet van elkaar weet welke acties iedereen heeft, ontstaat er een compleet nieuwe tactiek waarbij onderhandelen minder belangrijk is geworden.

Hasbro Monopoly Empire Refresh Opstelling

Ook leuk is het vangnetje dat Hasbro heeft ontwikkeld voor slechte spelers. Heb je geen geld, zijn er diverse mogelijkheden in de spelregels om je schuld alsnog af te lossen. De slechtste spelers gaan in ieder geval niet failliet waardoor iedereen in het spel blijft. Sterker nog, een zwakke speler blijkt enorm snel te kunnen groeien wanneer het geluk keert.

Wat ook opvalt tijdens het spelen, is dat Monopoly Empire Refresh een stuk sneller speelt dan het oude spel. Met een uurtje kun je klaar zijn. Soms sneller, soms langzamer. Het hangt er net een beetje van af hoe ervaren de spelers zijn.

Conclusie

Monopoly Empire Refresh is een alternatief voor iedereen die niet houdt van onderhandelen of de urenlange speelsessies van het klassieke Monopoly. De naam is er, de beeldelementen zijn er, het speelbord heeft vrijwel dezelfde vorm, maar verder is vrijwel alles anders en dat maakt Monopoly Empire Refresh een aangename verrassing in het spelaanbod van dit moment.

Beschikbaarheid

Monopoly Empire Refresh is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel sneller te spelen
  • Leuke speelstukken
  • Empire kaarten geven het spel een heel andere beleving

THE BAD

  • Maximaal 4 spelers
  • Niet alle merken zijn bekend bij jeugdige spelers
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram