Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Sony MDR-NC31EM (Headset)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Actieve ruisonderdrukking
  • Groot draagcomfort

THE BAD

  • Mist een afstandsbediening

De MDR-NC31EM is misschien wel de beste in-ear hoofdtelefoon voor smartphones die Sony ooit heeft gemaakt. Het is de actieve ruisonderdrukking die deze hoofdtelefoon zo enorm goed maakt. Dat er offers gemaakt moeten worden om deze technologie de ruimte te geven is ook duidelijk. De Sony MDR-NC31EM werkt namelijk alleen op een Xperia Z2 of Xperia Z2 Tablet.

Actieve ruisonderdrukking

De actieve ruisonderdrukking komt tot stand door een extra microfoon in het linker oortje. Deze meet het omgevingsgeluid terwijl jouw Z2 in je broekzak zit. De smartphone kan op basis van het omgevingsgeluid een tegengeluid met de muziek meespelen.

Hoor je dan echt niets meer om je heen? Dat valt wel mee. Het is vooral contactgeluid dat je blijft horen. Bijvoorbeeld wanneer je op een toetsenbord aan het tikken ben. Toch is het geluid sterk geminimaliseerd en klinkt het allemaal dood. Alle echo’s worden weg gefilterd.

Telefoneren

Het ontwerp van de MDR-NC31EM wijkt wat af van andere headsets. Vooral doordat het ontbreekt aan een afstandsbediening in het snoer. De meeste merken gebruiken deze afstandsbediening voor de plaatsing van een microfoon. Sony gebruikt de microfoon in het linker oor voor de stem. Helaas zitten er geen knoppen op om de muziek te bedienen. Daarvoor zal je toch je Z2 uit de broekzak moeten halen.

Door de aanwezigheid van de versterkte microfoon in het linker oor, is de MDR-NC31EM meteen ook de eerste bedrade headset met ruisonderdrukking tijdens gesprekken. Daarmee heeft de MDR-NC31EM wederom een stap voor op de concurrenten. Al is de ruisonderdrukking minder van kwaliteit tijdens gesprekken dan tijdens het luisteren naar muziek.

Geluidstechnisch

Ik gaf het tijdens de introductie al aan. Dit zijn misschien wel de beste oordopjes die je ooit bij een smartphone hebt gekregen. Dit is dan ook volledig aan de ruisonderdrukking te danken. Zeker wanneer je in de trein, de bus of in het vliegtuig zit, zal je enorm veel waarde aan deze functie hechten.

Maar hoe zit het qua geluidskwaliteit? Reken ik de effecten van de ruisonderdrukking niet mee, valt de MDR-NC31EM prima te vergelijken met de andere high-end headsets die worden meegeleverd met iPhone’s en LG G’s. Het is nog steeds zo dat high-end in-ear modellen van UE of Shure een stuk beter klinken. Maar die zijn gericht op de audiofiel en hebben een prijskaartje die dicht ligt bij het prijskaartje van de Xperia Z2 zelf. En dan hebben die nog niet eens de actieve ruisonderdrukking ;-).

Waarom alleen op de Z2’s?

Sony zal de ondersteuning vast niet bij enkel de Z2 smartphones en tablets houden. De Z3 generatie komt eraan en er zullen vast ook veel andere high-end speeltjes van Sony komen die deze nieuwe technologie (Sony Digital NC) ondersteunen. Op dat moment zal de losse verkoop ook interessant worden.

Het probleem is ook niet zozeer gerelateerd aan software. Nee, Sony heeft de 3,5mm aansluiting moeten veranderen om de extra microfoon te kunnen ondersteunen. Hierdoor is de plug van de MDR-NC31EM vijfpolig in plaats van de vier polen die we op de gemiddelde headset tegenkomen.

Sony-MDR-NC31EM-Plug

De kans dat we deze techniek snel bij een Samsung, LG of HTC gaan zien is dan ook heel klein. Het lijkt echt een eigen dingetje te zijn van Sony. Toch is deze technologie voor mij een enorm goed excuus om met een Xperia Z2 op zak te blijven lopen.

Wil je de MDR-NC31EM toch op een ander apparaat gaan gebruiken, kan dat wel gewoon. Alleen het hele systeem van ruisonderdrukking valt weg. Daarnaast kun je hem niet als headset gebruiken omdat de microfoon niet bruikbaar is.

Overigens zijn er op draadloos gebied wel vergelijkbare initiatieven te vinden. Alleen zijn die niet of nauwelijks te vinden in de vorm van een in-ear headset. De elektronica voor de ruisonderdrukking vraagt nogal wat ruimte. Doorgaans zijn dit dan ook de duurdere on-ear en over-ear hoofdtelefoons.

Conclusie

Stel je luistert graag muziek onderweg… en je zoekt een nieuwe Android smartphone in het high-end segment. Dan heeft Sony met de MDR-NC31EM een zeer sterke troef in handen. Het maakt de keuze voor een Z2 ineens heel interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.