Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Hashtag365 (Fotoboek)

Ze begonnen drie jaar geleden. Gewoon met een SLR camera. Omdat hun vaders daar zoveel lol mee hadden en omdat ze zich beseften dat ze veel te weinig deden met het mooie glaswerk. Vandaag hebben we een prachtig fotoboek voor ons met het resultaat van 3 jaar lang fotograferen door Spendel & De Jong.

Een fotoboek kent niet veel tekst, maar de toon van het boek is al snel gezet wanneer je het voorwoord leest. De heren hadden namelijk de afspraak om 365 dagen per jaar, iedere dag een mooie foto online te zetten. Die foto moest en zou zwart-wit zijn. Daarnaast wilden ze hun grenzen verleggen en uitzoeken wat ze allemaal met hun camera’s konden doen.

Die foto’s werden eerst op het blogplatform Tumblr geplaatst en daar wisten ze al snel een schare fans op te bouwen. 300.000 volgers wist het duo te verzamelen. Omdat computerdisplays mooie foto’s weinig eer aan doen, heeft uitgever Aerial Media Company al snel besloten om de foto’s en het verhaal van de twee vast te leggen in een boek en dat boek is Hashtag365 gaan heten.

Alle foto’s in Hashtag365 zijn dus zwart-wit. Afwisselend zijn de foto’s op een witte of zwarte achtergrond gezet. Pagina vullende foto’s zijn er niet zo heel veel omdat een foto meer aandacht krijgt met een mooie lap zwart of wit er omheen.

Die aandacht blijken de foto’s namelijk al snel te verdienen. Hoewel het duo over de hele wereld foto’s heeft geschoten, zien we enorm veel werk in en om de Randstad met natuurlijk extra veel ruimte voor Amsterdam en fietsen.

Hashtag365 is voorzien van een mooie, stevige kaft en binding. Hierdoor is het boek goed open te leggen. Iets dat wat mij betreft enorm belangrijk is bij een goed fotoboek. Je wil immers kijken naar wat er allemaal op de foto te zien is. Bij sommige foto’s is het dan ook een genot om naar de kleinste details te kijken.

Dat de heren succes hebben met dit fotoboek, is ook al snel duidelijk geworden. Hoewel Aerial het boek in Nederland en België uitbrengt, heeft het in Londen gevestigde Clearview de rechten gekocht om het boek ook in Engeland en de Verenigde Staten uit te brengen.

Conclusie

Een goed fotoboek is veel meer dan plaatjes kijken. Als je, net als mij, graag met een DSLR op de hand loopt, is Hashtag365 een enorme bron van inspiratie. Al is het maar om de camera gewoon eens in zwart-wit te zetten in plaats van in kleur.

Beschikbaarheid

Hashtag365 is te vinden onder ISBN 9789402605365 en kost €27,50. Het boek bevat 160 pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.