De smak van: Nespresso Maragogype

Sinds deze week heeft Nespresso een nieuwe Special Reserve in haar assortiment opgenomen. De Maragogype. Een grand cru (of cupje) op basis van deze bijzondere Maragogype boon die ook wel de bijnaam olifantenboon kent.

De naam olifantenboon heeft temaken met het formaat van deze koffieboon. Hij is namelijk een stuk groter dan de reguliere koffieboon. Hierdoor groeien minder bonen aan een relatief dure struik en moet de Braziliaanse Maragogype boon op een net even andere manier worden gebrand. Door haar smaak is de boon bovendien erg gewild en dit is de oorzaak dat de beschikbaarheid van koffie op basis van de Maragogype boon erg slecht is.

Geen zonder dus dat Nespresso deze Maragogype boon in haar Special Reserve lijn heeft opgenomen. Een lijn die maar zeer kort wordt geproduceerd en niet eens ieder jaar terug komt. De laatste Special Reserve werd in 2012 uitgegeven.

Dat de uitgifte van een boon als deze bijzonder is voor Nespresso, zien we in de ondersteuning vanuit Nespresso. Nespresso heeft glasmaker Riedel namelijk de opdracht gegeven om een glas te ontwikkelen dat ideaal is om de smaak van deze boon zo goed mogelijk te kunnen proeven.

Het resultaat is het Reveal glas. Een soort van klein cognac glas met een massieve voet. Een voet die misschien verwijst naar de bijnaam olifantenboon. Doordat de hals van het glas zeer kort is, ben ik blij met de grote voet gezien deze veel gemakkelijker in de hand te houden is.

Qua inhoud is het glas half vol wanneer je de Maragogype als espresso uitschenkt. Ruim voldoende ruimte dus om een klein scheutje melk aan de Maragogype toe te voegen. Deze maakt de Maragogype heerlijk romig en ook een suikertje kan de Maragogype goed hebben.

Het Reveal glas zorgt er voor dat de aroma’s die vrijkomen, met gemak de neus zullen bereiken. Hierdoor krijgt de Maragogype een voller karakter dan wanneer ik hem bijvoorbeeld uit een Pixie glas drink. Daarmee classificeert het Reveal glas van Nespresso en Riedel zich vooral als een must-have glas voor de ware espresso fan.

Hoewel de aroma’s wat minder aan hun bod komen in een gewoon espresso kopje, is de beleving op de tong bijzonder. De Maragogype, die een sterkte 6 heeft, geeft een enorm volle smaak en een milde nasmaak. In mijn beleving is het vooral een pure koffie zonder al te veel last te hebben van bijsmaken. Dit maakt de Maragogype bijzonder geschikt als espresso. In een cappuccino of latte bereiding zou ik de Maragogype alleen afraden. Het melkschuim blokkeert een groot deel van de aroma’s en vlakt daarmee de bijzondere smaak van de Maragogype af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events

Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.