Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Panzerglass (Screenprotector)

Hoewel we jarenlang tevreden waren met het plakken van plastic screen protectors, kan het altijd beter. Panzerglass bestaat uit vijf beschermende lagen voor jouw dure smartphone.

Unboxing

Qua schoonmaakmiddelen is de Panzerglass extreem goed uitgerust. Natuurlijk vinden we het standaard microfiberdoekje, maar ook een alcoholdoekje en een sticker om los stof te verwijderen. De handleiding is summier, maar op de website staat alles in detail beschreven. Zelfs in het Nederlands.

Panzerglass Unboxing

Wat tegenvalt aan het pakket voor de Xperia Z2, is dat Panzerglass alleen aan de glazen voorkant van het toestel heeft gedacht. De achterkant kun je dus niet beschermen.

Werking

Panzerglass bestaat uit vier lagen. De onderste laag is gemaakt van siliconen en helpt daarmee luchtbelletjes langzaam te ontsnappen. Ook zorgt deze laag voor de plakkracht. Er lijkt namelijk geen lijm gebruikt te worden. Hierdoor kun je de screenprotector gemakkelijk lostrekken en verplaatsen.

De tweede laag is een PET plaklaag die het geharde glas en de siliconen met elkaar verbindt. Deze laag is belangrijk. Mocht het Panzerglas bij een val toch barsten, zorgt deze laag ervoor dat het glas bijeengehouden wordt. Zo voorkom je dat de glassplinters in het rond vliegen.

Panzerglass-Lagen

De bovenste laag is een Oleophobic coating. Deze moet vingerafdrukken voorkomen. Aan de randen is het Panzerglass netjes afgerond om snijwondjes te voorkomen en wederom om de bescherming te verbeteren.

Het geheel is 0,4mm dik en voegt 7 gram aan het gewicht van je smartphone toe.

Design

Het Panzerglass moet het complete glaswerk van je smartphone bedekken. In het geval van de Xperia Z2 is dat de gehele voorkant. Alleen voor de nabijheidssensor is een gat in het Panzerglass gemaakt. Mogelijk kan het signaal door het glas worden verstoord. De front camera zit wel netjes achter het glas.

Panzerglass Afwijking

Aan de randen is het Panzerglass net iets kleiner dan het originele displayglas van Sony. Aan alle kanten is het verschil net iets minder dan een millimeter. Tijdens het aanbrengen moet je hier goed op letten. In mijn geval was ik dan ook blij dat ik de Panzerglass gemakkelijk los kon trekken.

De praktijk

Het aanbrengen van het Panzerglass op de Xperia Z2 ging zonder problemen. De stappen op de site zijn duidelijk en er zijn ruim voldoende schoonmaakmiddelen. Het is de eerste screenprotector die ik echt helemaal stofvrij heb weten aan te brengen. Hulde!

Dat Panzerglass niet zo sterk is als Gorillaglass is duidelijk, maar niet vervelend. Een screenprotector is er nou eenmaal om krassen op te vangen. Toch is de Panzerglass veel ongevoeliger voor krassen dan het bekende plastic. Na een week het Panzerglass over vele tafels te laten schuiven zie ik nog nauwelijks iets.

Panzerglass Xperia Z2

Met de anti-vingerafdruk coating is het slechter gesteld. Het helpt wel iets, maar is vergelijkbaar met de originele coating van het display.

Conclusie

Het is jammer dat Panzerglass niet aan de achterkant van toestellen als de Xperia Z2 heeft gedacht. Wat mij betreft een enorm gemis. Het aanbrengen gaat echt perfect en de bescherming lijkt dik in orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.