Test: Sony Xperia Z2 (D6503)

Leg je de Xperia Z1 en de Xperia Z2 samen op tafel, is het verschil alleen voor de kenner duidelijk. Kom je dichterbij, dan valt het al snel op dat het design enorm verfijnd is. Zet je beide toestellen aan, wordt het verschil ineens een stuk groter. Man, wat is dat display van de Z2 goed geworden.

Unboxing

De unboxing kent een enorme verrassing. Niet alleen is Sony zo handig om een USB OTG kabel aan de doos toe te voegen, Sony stopt er ook de high-end MDR-NC31EM headset bij. Check de link voor een review van deze bijzondere accessoire.

Design

Verfijning is het sleutelwoord in het design van de Xperia Z2 geworden. Het gaas dat de speaker van de Z1 moest beschermen heeft plaats gemaakt voor een paar keurig uitgeboorde gaten aan de onderkant. Er zijn minder, maar grotere klepjes en de rand is weer net iets mooier afgewerkt.

De voor- en achterkant zijn opnieuw van glas, maar Sony heeft duidelijk naar de reviews geluisterd. Veel reviewers klagen al jaren over de krasjes op het glas van de Xperia’s. Sony plakte altijd af-fabriek een screenprotector op het glas en die zat er heel precies op. Wilde je van de krasjes af, hoefde je deze er alleen maar af te trekken.

Met de Z2 is dit niet langer het geval. Wil je een screenprotector, moet je die gewoon los kopen. Mocht je toch wild genoeg zijn om krassen op het glas te krijgen, is dat dan ook permanent.

De Xperia Z2 weegt 163 gram (zonder SIM kaart en zonder MicroSD kaart). Hij is 8,2mm dik.

Display

Het display van de Xperia Z2 is met 5,2 inch weer net iets groter geworden ten opzichte van de Z1. Iets wat niet zichtbaar is aan de buitenmaten van de smartphone als we die naast de Xperia Z1 leggen.

Sony is ook over op het gebruik van hoge kwaliteit IPS displays. Dit wordt meteen zichtbaar wanneer de twee naast elkaar liggen. De kleuren van de Z2 zijn gewoon warmer dan die van de Z1. Daarnaast lijken de kleuren ook dieper. Zeker bij het kijken van films is de Z2 toch echt net wat prettiger aan het oog. Dit is het gevolg van technieken als het Triluminos display en de X-Reality Engine.

Het display heeft een Full HD resolutie (1920×1080). Met 424 pixels per inch is het scherm een stuk scherper dan dat van bijvoorbeeld een iPhone 5C.

Specs

Onder de motorkap ligt een snelle quad-core 2.3GHz processor van Qualcomm met een heerlijke 3GB aan werkgeheugen. Het schakelen tussen apps gaat dan ook weer net even wat prettiger dan bij de Z2. Dit geheugen is bovendien nodig om de processor wat extra ademruimte te geven bij het filmen in 4K, maar daar later meer over.

Gamers krijgen van Sony wederom een Adreno 330 voor hun kiezen. Voor 3D gaming wijken de benchmarks dan ook nauwelijks af van die van de Z1.

Waterdicht

De Xperia Z2 is niet alleen een smartphone die mooi is afgewerkt, maar hij is ook waterdicht tot 1,5 meter. Leuke foto’s maken in het zwembad is geen enkel probleem. Om onderwater toch gemakkelijk foto’s te maken, heeft Sony een fotonkop op de rand van het toestel geplaatst.

Android

Sony blijft trouw aan de originele Android ervaring en voegt er slechts enkele eigen technologieën aan toe. Één daarvan is de Stamina Modus. In deze modus worden taken op de achtergrond uitgeschakeld. Tenzij je ze echt nodig hebt. Hier komt een enorme besparing op de accuduur vandaan.

Geluid

Voor filmkijkers heeft de Z2 meer te beiden dan alleen een goed scherm en een headset met ruisonderdrukking. Gebruik je de headset niet, zal de Xperia Z2 je van stereo geluid voorzien. Boven en onder het scherm zit een speaker.

Draadloos

Op het gebied van connectiviteit lijkt het de Xperia Z2 aan niets te ontbreken. Zo is er volledige ondersteuning voor bluetooth 4.0 en beschik je over WiFi a/b/g/n/ac op zowel 2.4GHz als 5GHz. Buitenshuis maak je natuurlijk gebruik van 4G en positie bepalen kan met zowel GPS als het GLONASS systeem. Wil je snel verbinden met je gadgets, beschikt de Xperia Z2 over NFC.

Camera

Qua camera heeft Sony weer iets bijzonders van de Xperia Z2 weten te maken. Achter een serie glazen lenselementen zit een 20.7 megapixel Exmor RS beeldsensor van 1/2,3 inch. Hoe groter de sensor, hoe meer detail in de foto’s en dat zien we dan ook terug. Dit mede door de Bionz beeldverwerker.

Toch houdt Sony het niet bij alleen een mooie foto. De Xperia Z2 is de eerste smartphone (van Sony) die zonder problemen in 4K video’s kan opnemen. Daarmee is de Xperia Z2 futureproof en geschikt voor 4K/UHD TV’s. Natuurlijk heb ik een serie foto’s voor je.

Info Eye

De camera app van Sony kent enorm veel creatieve standen. Van panorama tot HDR en van selfie tot complete augmented reality foto’s. Echt handig wordt het met de Info Eye stand. Daarmee neem je een foto van iets en Sony komt zo snel mogelijk met alle gerelateerde informatie. Bijvoorbeeld over deze wijn uit 1999.

Sony-Xperia-Z2-Info-Eye

Xperia Z1 vs. Xperia Z2

Stel, je hebt een half jaar geleden een mooie Xperia Z1 gekocht. Misschien voelt het dan wel naar dat Sony zo snel al met een opvolger is gekomen. Moet je dan beslist upgraden? Een goede vraag. Met de IFA in zicht, zou ik zelf even wachten. Het grootste verschil dat echt merkbaar is, is het verschil in display en de mogelijkheid om in 4K te filmen. Oke, de MDR-NC31EM headset is ook geniaal, maar die kun je ook los kopen. Kopers van een Z1 zou ik adviseren om op een Z3 te wachten. Het is gewoon nog te vroeg om het verschil echt te voelen.

Xperia Z vs. Xperia Z2

De Xperia Z was ten tijden van de release de eerste echte high-end Android van Sony en kan nog steeds goed met haar tijd mee. De sprong naar de Z1 was echter alweer een forse en de afstand tot de Z2 is alleen nog maar groter geworden. Wanneer je van de Xperia Z af komt, is de Z2 echt weer een enorme verbetering. Zeker de upgrade waard.

Must have accessoires

Sony was en blijft handig met haar accessoires. Wil je niet steeds het klepje van de Z2 openen, dan verkoopt Sony de magnetische oplaaddock DK36. De Z2 klikt simpelweg in de gleuf van de DK36. Dit geeft een berg aan oplaadgemak.

Conclusie

Dat Sony na een half jaar al met een nieuw vlaggenschip in de Z-reeks komt, zien we duidelijk in de specs. Het gat tussen de Z1 en de Z2 is niet heel groot. Leg ik de Z2 naast toestellen als de LG G3 en de Samsung S5, dan maakt de Z2 mij toch wel heel vrolijk. Zeker gezien de prettige camera en het snelle wisselen tussen apps.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Verfijnd ontwerp
  • Opnieuw een betere camera
  • Sneller schakelen tussen apps
  • Goede headset
  • Goed geluid
  • Beter display

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.