Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Lucia de B. (DVD)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg sterk acteerwerk van Ariane Schluter
  • interessante extra's

THE BAD

  • De rol van Judith Jansen had meer diepgang mogen hebben

Engel des doods is de naam die bij velen is blijven hangen, maar ze bleek vooral slachtoffer van de schijn. Ik heb het over Lucia de B. en haar verhaal in de gelijknamige film. De film die probeert te verklaren waarom deze, sociaal onhandige, vrouw jarenlang onterecht heeft vastgezeten.

Hoewel de afloop van een film redelijk goed te gokken is op basis van het genre, ligt de uitkomst nu natuurlijk helemaal vast. We weten uit de media immers dat Lucia de B. vrijgesproken van alle tenlastelegging. Toch is het een verhaal dat het verdient om verteld te worden. Een verhaal vooral over vooroordelen van mensen ten opzichte van elkaar en hoe toch ook onze rechtsstaat hierin meegetrokken kan worden. Ja, dan mag Lucia nog blij zijn dat ze niet in Amerika leefde. Daar is het immers een publieke jury die over haar lot had moeten oordelen.

De rol van Lucia is weggelegd door Ariane Schluter die we vooral van kleine series als Zwarte Sneeuw en De Geheime Dienst. Gelukkig maar, want hierdoor stappen we zonder vooroordelen de film in en krijgt Ariane Schluter de kant om de sociaal-emotioneel vreemde Lucia perfect op beeld te zetten.

Haar gedrag en de uitspattingen blijken ook voor te komen uit het verleden van Lucia en komen uitgebreid in beeld. Dit helpt allemaal mee om de schijn op te zetten waaronder Lucia haar eerste veroordeling kreeg.

In het echt zijn het twee klokkenluiders die het bewijs voor Lucia’s onschuld voor de rechter wisten te krijgen. Deze twee karakters zijn in de verfilming teruggebracht naar één personage: Judith Jansen. Haar rol wordt neergezet door Sallie Harmsen die met Pizza Maffia, Steekspel en Kenau toch ook al aardig wat leuke, Nederlandse, titels op haar naam heeft staan. In het begin van de film speelt ze vooral het strebertje, maar later slaat ze totaal om. Hoewel ze een belangrijke rol speelt, is deze eigenlijk niet uitgediept en wellicht is het de combinatie van de twee rollen die haar personage gewoon iets te complex maakt voor de korte tijd op het scherm. Jammer, maar het is ook weer niet heel erg.

Extra’s

De DVD zit ook stampvol met extra’s en deze bestaan voornamelijk uit interviews met de cast waarin ze vooral hun karakters proberen uit te diepen. Met name het verhaal van Ariane is erg interessant om te zien.

Conclusie

Lucia de B. is misschien niet 100% waarheidsgetrouw, maar daar is het een film voor. Wat me vooral boeit is het hele juridische spel dat wordt gespeeld en welke invloed dat heeft op Lucia en toch ook haar familie. Lucia de B. hoort in het rijtje films die je gewoon gezien moet hebben.

Eén reactie

  1. Fantastische film en uitstekend geacteerd door Ariane Schluter.

    Met veel spanning naar deze film gekeken en de kwalijke rol gezien van het OM.Hier verbaas ik mij niet meer over. Uiteraard MACHT had toen gezegenvierd:(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.