Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Tutorial: Upgrade zelf de netwerkkaart in je laptop of ultrabook

Als ik kennissen moest adviseren in de keuze tussen desktop en laptop, vertelde ik ze altijd dat je bij een laptop vrijwel niets zelf kon upgraden. Tegenwoordig verkoopt men meer laptops dan desktops en lijkt dit te keren. Zit jouw mooie laptop of ultrabook nog vast aan een ouderwetse WiFi 802.11 b/g verbinding of een oude bluetooth variant? Voor een paar tientjes zit je al op dual-band WiFi 802.11 ac en bluetooth 4.0.

Benodigdheden

Voor we starten, is het handig om te checken hoe jouw ultrabook open moet. Bij de Asus S400CA ultrabook die ik in deze tutorial gebruik is het een kwestie van een berg kleine schroefjes losschroeven en de kap eraf klikken. Ik gebruik hiervoor een mooie, kleine schroevendraaier die goed op de kleine schroefjes aansluit. Zo voorkom ik dat ik de schroefjes kapot maak.

Naast de juiste gereedschappen voor het openen van de laptop, heb je ook een nieuwe netwerkkaart nodig. Ik koos voor de Intel Wireless 7260. Een kaart met dezelfde antenne aansluitingen als de originele die Asus heeft geplaatst. Dit type kaart is een halve PCIe.

Let op: er zijn verschillende uitvoeringen van deze netwerkkaart. Wees er zeker van dat je de AC variant koopt.

De Intel Wireless 7260

De Intel Wireless 7260 kaart is een kaart met zowel bluetooth als WiFi aan boord. Qua bluetooth krijg je meteen toegang tot bluetooth 4.0. De WiFi upgrade maakt 802.11 a/b/g/n/ac ondersteuning mogelijk op zowel 2.4GHz als 5GHz. Ten opzichte van de kaart die Asus standaard had geplaatst, een enorme upgrade dus.

Waarom één kaart voor twee verschillende draadloze protocollen? Ten eerste ruimtebesparing. In een ultrabook mag je blij zijn als je één halve PCIe slot beschikbaar hebt. Het ding moet immers zo plat mogelijk zijn.

Een ander voordeel zit hem in de controller. Naast WiFi, maakt ook bluetooth gebruik van de 2.4GHz band. Doordat de twee door dezelfde controller worden aangesproken, kan de kaart voorkomen dat beiden gelijktijdig data proberen te zenden en te ontvangen. Dat geeft namelijk storing en vertraagd voor beiden de verbinding. Wanneer je via WiFi naar internetradio luistert op je met bluetooth verbonden speakersetje, wil je dat natuurlijk niet ;-).

Daar komt nog eens bij dat de intel Wireless 7260 een kaartje is dat op internet tussen de €25 en €30 kost. Het is due een lekkere, goedkope upgrade.

Hardware Installatie

De installatie van de nieuwe kaart blijkt zeer gemakkelijk. Ik heb een video voor je gemaakt. Zorg wel dat je stroom en de accu loskoppelt voor je begint. Dit verkleint de kans op kortsluiting.

Software installatie

Op mijn systeem werd de kaart meteen door Windows 8.1 gevonden en in gebruik genomen. Om optimaal te kunnen genieten is de eerstvolgende stop de Intel website om de drivers te downloaden.

Linksboven staat een optie om automatisch de juiste drivers te kiezen. Tip, gebruik die link… maar wel met Internet Explorer. Je moet een tooltje installeren en dat loopt niet helemaal lekker onder andere browsers.

Klaar, maar dan

Jouw laptop beschikt nu over een nieuwe netwerkkaart met de nieuwste bluetooth en WiFi aan boord. Maar dan? Intel stelt je in staat om de WiFi kaart haarfijn in te stellen. Je kunt namelijk aangeven hoeveel stroom de kaart mag gebruiken. Hoe meer stroom, hoe krachtiger de kaart. Als je afhankelijk bent van de accu van jouw ultrabook, wil je misschien wat snelheid en bereik opofferen. Deze kaart is immers al een stuk beter dan jouw oude.

Het volgen van onze tutorial is uiteraard op eigen risico.

2 reacties

  1. Hi hoe weet ik of een vervangende netwerkkaart op de whitelist staat van mijn Lenovo Z-580 met Qualcomm Atheros AR9285 kaart staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.