Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: intel Wireless 7260 (WiFi + Bluetooth kaart)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Kale levering
  • Gemakkelijk te installeren

THE BAD

  • Iets van documentatie was misschien wel fijn geweest

Deze week is de week van de PC componenten. We pakken een, inmiddels, oude Asus S400CA Ultrabook en gaan deze in drie stappen helemaal verfrissen. Iedere ochtend lees je de review over een nieuw component en in de middag laten we zien hoe we de upgrade uitvoeren.

Unboxing

De Intel Wireless 7260 is een halve PCIe kaart. De online shop waar we hem haalde stuurt hem af zonder drivers, handleiding etc. Hebben we ook niet nodig en houdt de boel lekker goedkoop.

Design

Ultrabooks en laptops worden steeds kleiner. Door deze halve PCIe standaard, is er voldoende ruimte om een netwerkkaart te plaatsen die vervangbaar is. Dit model heeft aan de bovenkant twee kleine, ronde aansluitingen voor de antenne.

Specs

De Intel Wireless 7260 beschikt over zowel Bluetooth 4.0 als WiFi 802.11 b/g/n/ac. Ac is de neiuwste standaard die onder anderen beamforming toestaat. Hierdoor kan jouw ac router een sterkere signaalbundel naar de 7260 sturen. Een ander voordeel is dat dit een dual-band kaart is. Hij werkt dus ook op de relatief storingsvrije 5 GHz band.

Voordeel van de combinatie

Waar WiFi zich rond één kanaal bundelt, hupt bluetooth over verschillende frequenties op de 2.4GHz band. Je snapt dat de twee elkaar flink tot last kunnen zijn tijdens het zenden en ontvangen van data. Doordat Intel de twee heeft gecombineerd, kan de controller voorkomen dat beiden tegelijk data zenden en ontvangen. Op die manier storen de twee elkaar niet.

Installatie

Zoals je in onze tutorial vanmiddag zal lezen, is de installatie een makkie. De ondersteuning van drivers onder Windows 8.1 is zeer goed.

Optimalisatie

Intel laat het ook toe om te specificeren hoeveel stroom de ultrabook naar de 7260 mag sturen en dat heeft weer impact op het bereik, maar ook op de accuduur van jouw ultrabook. Je moet zelf afwegen wat belangrijk is.

De combinatie met Intel Core i processors

Afhankelijk van de Intel processor, kan deze kaart nog vele andere features beschikbaar stellen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van intel Wireless Display (WiDi) om het scherm van jouw ultrabook op een TV te spiegelen, of om via smart connect de ultrabook nieuwe e-mails e.d. binnen te laten halen wanneer deze slaapt. Maar dit is allemaal afhankelijk van jouw andere Intel hardware, dus dit laat ik buiten beschouwing.

Conclusie

Voor nog geen drie tientjes kun je een jonge ultrabook of laptop een flinke upgrade geven voor wat betreft WiFi en bluetooth. Een echte aanrader dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.