Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de QNAP HS-251 met 5 sterren.

The Good
 • De ultieme NAS voor in de huiskamer
 • Heerlijk stil
 • Snelle Celeron processor
 • Verschillende afstandsbedieningen mogelijk
 • Goede ondersteuning van apps
 • Goede ondersteuning op iOS en Android


Met de HS-210 introduceerde QNAP een fluisterstille NAS. Perfect voor in de woonkamer, behalve dat er geen reden is om hem in de woonkamer te zetten. Met de HS-251 komt daar verandering in en lanceert QNAP een NAS voor de ware filmliefhebber.

Dag Intel Atom, Hallo Intel Celeron!

De nieuwe HS-251 markeert een belangrijk moment in de geschiedenis van QNAP. Waar Synology, Asustor en Thecus systemen hebben uitgerust met de speciale Evansport processors van Intel (die gebruikten voorheen Intel Atom), slaat QNAP een stap over. Het voordeel van Evansport chips ten opzichte van de reguliere Intel Atom is dat deze enorm snel videostreams kunnen converteren, wat handig is voor je smartphone en tablet.

QNAP kiest echter voor de nieuwste generatie Intel Celeron processors die beschikt over Intel Quick Sync Video technologie. En dat maakt de HS-251 misschien wel de snelste NAS als je streams gaat kijken via de eigen transcoding software of een populair platform als PLEX.

Stil

Voorop de HS-251 prijkt ‘Silent NAS’. Hoewel de HS-251 een rekenmonster is geworden, zit er totaal geen koeling in. Dat wil zeggen, de HS-251 maakt gebruik van passieve koeling. De bovenkant is bijvoorbeeld een dikke aluminium plaat die als koelelement dient. Je mag dus niets op de NAS leggen, want dan kan hij zijn warmte niet kwijt.

QNAP-HS-251-Corner

Specs

De HS-251 beschikt over 1GB DDR3L aan werkgeheugen en beschikt over twee LAN adapters. Deze kun je gebruiken als back-up voor elkaar, maar met link aggregatie kun je de bandbreedte naar jouw switch verdubbelen. Mits jouw switch hier ondersteuning voor biedt. De Netgear JGS516PE die wij hier gebruiken kon zonder moeite gebruikt worden in combinatie met deze NAS door in te stellen dat de QNAP gebruik moest maken van een XOR verbinding. Hierdoor kregen we twee keer de bandbreedte vanaf de switch ter beschikking.

QNAP-HS-251-Front-Open

 

Aan de achterkant zitten vier USB aansluitingen om USB sticks, camera’s, printers en andere accessoires aan te sluiten. Twee hiervan zijn USB 3.0. Tenslotte zit er nog een HDMI aansluiting voor naar jouw TV of home cinema set.

QNAP-HS-251-Back

Unboxing

QNAP levert haar NAS systemen buitengewoon compleet af. In de doos vinden we de netstroomlader met netsnoer, twee LAN kabels, de nodige schroefjes voor de installatie van harddrives en natuurlijk documentatie met een QR code om de installatie te kunnen starten.

Installatie van de harddrives

Maar voor je start, moet je zeer waarschijnlijk nog even twee harddrives in de HS-251 plaatsen. Ik heb voor deze test gekozen voor de WD RED WD30EFRX harddrives van 3TB per stuk. Hoe ik ze heb geïnstalleerd zie je in onderstaand filmpje. Optioneel kun je ook 2,5 inch drives plaatsen.

Installatie van de HS-251

Wanneer je de HS-251 voor het eerst start, zal deze de drives meteen klaarmaken in een RAID opstelling. Hierbij worden de drives gespiegeld. Gaat er één stuk, verlies je dus geen data. Wil je liever de maximale opslagruimte, moet je dit later aanpassen.

QNAP-HS-251-Systeemstatus

Nu ben je klaar om naar start.qnap.com te gaan. Op deze website wordt naar jouw qloud key gevraagd. Deze is onderdeel van de QR code op de documentatie. Vul je deze in, kun je vanuit de browser de hele installatie doen.

Heb je meerdere QNAP systemen, is het handiger om met QFinder te werken. Dit gratis stukje software laat alle QNAP systemen in het netwerk zien samen met de status van de systemen. Handig!

Je zal zien dat je al snel in kunt loggen en dan is de standaard installatie al klaar. Op dat moment kun je de NAS naar je eigen hand gaan zetten.

QNAP-HS-251-Welkom

Installatie van de HDMI functies

De HS-251 is van een HDMI aansluiting voorzien. Tijd dus om de NAS om te bouwen naar een mediaplayer. Hiervoor moeten we de nodige apps downloaden en dat gaat voor de verandering niet via de App Center software op de dashboard.

QNAP-HS-251-HD-Station

In plaats daarvan start je het configuratiescherm en klik je daar op applicatie-servers. Daarna kun je doorklikken naar HD Station en kiezen wat je wilt installeren. Misschien is XBMC dan al genoeg, maar misschien wil je ook wel Chrome, YouTube en de andere apps installeren. Net wat jouw voorkeur heeft.

TV functies bedienen

Zeer waarschijnlijk wil je geen losse muis en toetsenbord aan de HS-251 hangen. Een simpele oplossing als de Logitech K400r is dan een mooie oplossing. Wil je het nog gemakkelijker? Dan kun je een gewone Windows Mediacenter afstandsbediening op de HS251 richten.

Wil je volledige controle, dan download je de Qremote app via iTunes of Google Play. Deze gratis app sluit perfect aan op deze belevenis. Wil je het vooral gemakkelijk hebben, dan kun je de QNAP RM-IR002 aanschaffen. Dit is een infrarood afstandsbediening met alle basisfuncties voor XBMC erop.

Films kijken via XBMC

De belangrijkste app voor de HS-251 is zonder twijfel de aanwezigheid van XBMC. Door de Intel Celeron processor laadt XBMC enorm snel. Hij is ook meteen goed geconfigureerd zodat je kunt starten met het downloaden van add-ons. Tussen deze add-ons zitten diensten als Uitzending Gemist (NPO) en de streams van Nederland 24.

Films kijken via PLEX

Ook PLEX kan goed gebruik maken van de rekenkracht van de Celeron processor die QNAP in de HS-251 heeft gelegd. Het transcoden op Full HD lijkt nauwelijks problemen op te leveren. Dit maakt de PLEX ervaring erg plezierig.

QNAP-HS-251-Dashboard

Streamen binnen jouw netwerk

Zowel QNAP als een groot aantal anderen bieden DLNA apps aan waarmee je media op de HS-251 snel kunt delen met andere gebruikers op het netwerk. Daarnaast kan de HS-251 met AirPlay van Apple overweg. Streamen naar een Apple TV kan dan ook direct vanaf de HS-251.

Back-ups draaien

De HS-251 kan natuurlijk ook voor het serieuze werk worden gebruikt. Zo zijn er apps als QNAP NetBak Replicator waarmee je real-time backups van Windows computers kunt laten maken. Datzelfde kan ook via het Time Machine protocol van Apple. Handig wanneer je even geen films kijkt en voldoende opslagruimte over hebt.

De NAS zelf van een back-up voorzien, kan ook op vele manieren. Van back-ups naar een externe schijf tot een andere server ergens op de wereld. Om de data op de HS-251 veilig te houden, heeft QNAP de NAS voorzien van Clam AV antivirus software. Deze kan zichzelf bijwerken.

Cloud diensten

Met behulp van QSync, kun je de HS-251 als enorme dropbox inzetten. Via deze app kun je bestanden op al je computers synchroniseren. Handig als je thuis graag op je desktop werkt, maar onderweg vaak achter je laptop zit.

QNAP heeft zelf ook weer een cloud dienst voor het onderhouden van je QNAP server. Dit heeft myQNAPcloud en geeft je van overal ter wereld toegang tot jouw QNAP systemen.

Apps

Naast de afstandsbediening app die ik al eerder aanhaalde, heeft QNAP een complete serie apps op Android en iOS uitgebracht. Deze apps helpen je de server goed te onderhouden

QNAP HS-251 vs. HS-210

Aan de start van het verhaal noemde ik al even de HS-210 als voorloper van dit model. Voor iedereen die tussen deze twee twijfelt, is het belangrijk om de voornaamste verschillen te weten. Zo bezit de HS-210 geen HDMI aansluiting en dus alle HD Station functies. Daarnaast zit hier nog een oude Atom processor in. Qua rekenkracht is die dan ook minder geschikt voor HD streams over het netwerk. Wel heeft de HS-210 een SD Card lezer, iets dat op een huiskamersysteem als de HS-251 goed had gepast.

Conclusie

Ik heb me enorm ingehouden bij het schrijven van deze review. Met iedere update van het QTS besturingssysteem, groeit het aantal mogelijkheden van de HS-251. Het belangrijkst is wat mij betreft het mediagebruik op deze NAS en daar weet QNAP echt in op te vallen. Met name het transcoden is een genot geworden door de aanwezigheid van de Intel Celeron processor. Hier hebben andere merken echt nog een inhaalslag te maken.

Beschikbaarheid

De QNAP HS-251 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

27 REACTIES

 1. Ik heb een Synology DS412Play voor het transcoden van films met Plex. Ik ondervind alleen maar ellende met grote film bestanden!

  Een Nas als de QNAP HS-251 kan ik goed gebruiken in de woonkamer en wat ik zo lees lijkt het een goede uitkomst te bieden in het transcoden van video data.

  Is de QNAP HS-251 al verkijgbaar?

  • Ik geloof dat hij al wel verkrijgbaar is. De DS412play kan prima transcoden wanneer je dit met Synology’s eigen apps doet. Die kunnen namelijk met de Evansport chip van Intel overweg. PLEX zelf kan dit helaas nog niet en daar wordt op de forums veel over geklaagd. Jammer, want de Intel Atom met Evansport is een stuk goedkoper dan een Celeron. Overigens scheelt het enorm of je ondertitels met het transcoden mee laat komen.

 2. Hi,

  I would buy this NAS mainly to direct play MKV via HDMI.
  Did you tried some MKV with High-Bitrate?
  It’s possibile to play even the 5.1 DTS and Dolby Digital audio, using an amplifier?

  • I haven’t tested 5.1 on this unit, but as long as XBMC can handle it, this NAS will be able to play it. I have only tested high-bitrate MKV’s on it and that worked perfectly.

 3. Hi,
  Thanks a lot for the review! Sounds great! I will most probably order one as well.
  I have a short question regarding the online streaming. I read the QNAP HS-251 could stream video online (via internet, and not via the “intranet / local network”). Did you try it?
  I read the system was adapting the quality of the video to the device playing it and to the internet connection…

  Thanks for your feedback on this

  Cheers

  • Local network allows more traffic. I mainly used Plex for streaming. Plex works local and online and is fully adaptive.

 4. Zelf ben ik in het bezit van de Qnap HS-251 en kan ik alleen maar zeggen een super apparaat alleen mis ik de kaartlezer.
  Dit had echt op dit toestel een meer waarde geweest.
  Xbmc en Plex werken perfect ook voor grote bestanden.
  Het enige minpunt als je dit een kan noemen de bovenkant word echt wel warm dus het toestel nooit afdekken of plaatsen in een gesloten kastje.
  mvg

 5. @Lambrechts: Ik ga waarschijnlijk ook een HS-251 aanschaffen, welke ik voornamelijk wilt gebruiken als mediacenter of foto’s te bekijken op mijn TV en op gedownloade films (avi, iso, video_ts map etc) te bekijken.

  Is dat goed te realiseren op de HS-251 en kan je b.v. je filmcollectie zelf indelen (actie, tekenfilm, etc)?

 6. @Arie, dat is allemaal goed te doen, maar wel afhankelijk van de app die je daarvoor kiest. Plex is het meest flexibel, maar XBMC zit op jouw HDMI poort. Onder XBMC kan het ook, maar vraagt de eerste keer iets meer uitzoekwerk. Tip, verander de skin van XBMC niet voordat je hem hebt ingesteld. De meeste tutorials zijn op basis van de standaard skin.

 7. Hoi Arjan,

  Ik ben me aan het orienteren om een NAS aan te schaffen en twijfel tussen de HS251 en de DS214Play. Ik wil de NAS sowieso aansluiten op mijn ‘vintage’ versterker. Ik had de volgende opstelling in gedachte: NAS–>Apple tv–>DAC–>Vertsterker. Welke NAS zou jij aanraden en waarom?
  Kan de Apple tv er ook tussen uit worden gelaten?

  Met vriendelijke groet,

  Vincent

 8. Arjan is net de deur uit, maar ik kan hier denk ik ook wel op antwoorden @vincent. De Synologies zijn perfecte fileservers, maar de Celeron rekenkracht van de HS251 is toch wel heel wat anders dan de Atom die in de DS214Play zit. Voor enkel audio zijn ze beiden prima. Wil je films afspelen, is de HS-251 interessanter. Als jouw TV ondersteuning biedt voor ARC op de HDMI, kun je de HS-251 meteen op de HDMI poort aansluiten en dan via de TV de audio naar jouw DAC sturen. De HS-251 draait immers XBMC/Kodi.

 9. Hoi Roelof,
  Bedankt voor je antwoord.
  Uit jou opmerking mbt de processor maak ik op dat de HS251 processor krachtiger is dan die van de DS214Play, correct? Ik verwacht niet dat mijn TV ondersteuning biedt voor ARC daar het al een oudere TV is (JVC LT-32X70BU). Ik zal ook wel films en forto’s willen streamen echter muziek is het belangrijkste. Ik neig erna om de HS251 aan te schaffen met 2 WD Red harde schijven.

  • Correct. De DS214 gebruikt nog een Intel Atom terwijl de HS251 op een Intel Celeron draait. Met andere woorden, dat is echt al een low-end desktop PC. Je kunt er ook prima Windows 8 op draaien ;-). De combinatie met RED drives is altijd goed. Dat is ook dé reden dat wij tot nu toe exclusief met RED drives van WD testen.

 10. Hoi Arjan,

  Bedankt voor je reactie.
  Kun je voor mij ook nog bevestigen dat de volgende opstelling correct is:
  HS251–>Apple TV–>DAC–>Vintage audio versterker.
  Dit wil ik dan bedienen via een ipad mini 2. Raadt je aan om video via Apple TV te streamen of direct met de HDMI kabel van de HS251 naar de TV?

 11. Hoi Arjan,

  Klinkt logisch:).
  Maar dan wel via de apple tv en DAC naar mijn vintage audio versterker neem ik aan?

 12. Kun je niet vanuit de TV naar de versterker? DAC lijkt me niet nodig, tenzij je er een bijzonder doel voor hebt. De HS-251 stuurt het geluid namelijk digitaal uit, dus doet er zelf niets mee.

 13. Hoi Arjan,

  Vandaag heb ik mijn HS 251 ontvangen.
  Via start.qnap.com mbv de cloud key geinstaleerd. Allemaal succesvol. Heb de hs 251 direct op de ziggo router aangesloten. Nu kom ik niet op de NAS. QFINDER vind niets als ik gewoon via het LAN wil. Ik heb een kabel direct van de NAS op mijn laptop aangesloten. QFINDER ziet de nas wel maar als ik wil inloggen krijg ik een melding dat het apparaat niet te benaderen is.
  HELP!

  Grtn,

  vINCENT

 14. Jouw omschrijving is niet helemaal helder voor me, maar laat ik een situatieschets voor je maken.

  Ik heb de NAS aan een router gehangen en geïnstalleerd via QFINDER. Deze router had vier poorten voor LAN gebruik. Ik weet niet of de Ziggo dit ook heeft.

  Direct, dus één op één instellen op de laptop, zou betekenen dat de NAS ook DHCP moet draaien en dat je een speciale LAN kabel moet gebruiken. De naam daarvan schiet me niet te binnen. Die DHCP is belangrijk omdat jouw laptop dan een IP adres krijg. Eigenlijk werkt de NAS dan als router. Dit is een lastige stap, dus de directe methode zou ik zeker niet uitvoeren.

 15. Hoi Arjan,

  Ik heb ondertussen een connectie. Heb de laptop ook op de ziggo router aangesloten. Ik ben bezig met muziek en dat gaat prima. 1 probleempje, de cover art van de cd’s wordt niet weergegeven. Enig idee?

  Grtn,

  Vincent

 16. @Vincent, ook bij jouw muziekvraag zijn details enorm belangrijk. Wat gebruik je om muziek te streamen? Gebruik je de ingebouwde DLNA optie of heb je daar iets anders voor gedownload zoals Plex of de iTunes server. Allemaal gaan ze anders met bestanden om. Daarnaast kan het zijn dat de bestanden zelf geen cover art bevatten. iTunes heeft hier bijvoorbeeld een eigen opslagruimte voor, al kun je ze wel handmatig toevoegen.

  Ik heb zelf de QNAP een fixed IP gegeven net als wel meer apparaten in het netwerk. Zorg ervoor dat je de DHCP op de router beperkt om die IP adressen niet per ongeluk uit te delen. Dan krijg je conflicten op het netwerk.

 17. Hoi Arjan,

  Ik stream momenteel via apple tv(airplay). Ik zal de QNAP idd een fixed IP geven. Ga ook nog even proberen om via de tv naar mijn hifi installatie te ‘connecten’ (zoals je eerder al aangaf. Ik heb dit allang niet meer gedaan, ben altijd programmeur geweest dus niet zo up to date met al dat netwerk en streaming etc. 🙂

  Grtn,

  Vincent

 18. Ik overweeg de HS251 of de TS251 aan te schaffen. Ik vind de optie (en dus het uiterlijk) van de HS251 om hem in de woonkamer te kunnen plaatsen een erg interessante. Maar mijn TV ondersteunt geen ARC, dus dat is nu nog niet echt relevant. Niettemin zou ik de optie wel open willen houden. De alternatieve plaats is de meterkast. Hier zit echter een warmtepomp van de stadsverwarming. In de winter wordt het best warm in deze meterkast. Levert dit problemen op met een van beide? En als dit zo is dan ben ik denk ik beroerder af met de HS251 vanwege de passieve koeling? Of is dit verschil te verwaarlozen? Misschien niet geheel onbelangrijk: ik stream vrijwel alleen HD content en download dit dus ook. Vrijwel nooit tegelijk, maar hij mag hierdoor niet zo warm worden dat hij crasht, dus het moet wel mogelijk zijn. Ik ben niet veeleisend hoor 😉

  Alvast bedankt voor jullie tips!

 19. @Emil, ik zou de HS251 niet in de buurt van een hittebron plaatsen. Dat is vragen om problemen. De server moet via de aluminium bovenplaat immers haar warmte kwijt.

  Voor de TS251 is het verhaal niet anders. Deze heeft wel actieve koeling, maar moet ergens koele lucht vandaan halen.

  Hoe warmer de componenten, hoe meer slijtage. Het maakt daarbij niet uit om wat voor’n elektronica het gaat.

 20. LS, ik overweeg de HS251 aan te schaffen. Kan de HS251 ook mijn TV signaal opnemen? Als dat zo is, zou deze mijn oude videorecorder en DVD/HD recorder kunnen vervangen. De aansluiting zal dan worden: Router-Ziggo => HS251 en TV-Loewe Connect ID40 en PC middels ethernetkabels, de HS251 => TV door HDMI, de TV => Yahama RX-V450 door SPdif.

  • Dat kan zeker niet. Het ontbreekt de HS251 aan een CAI aansluiting en decoder. Dit is ook echt nog een lastig onderwerp. Wij zijn één van de weinige landen die met stomme smartcards werken, dus is het voor fabrikanten niet heel interessant om hun hardware op onze situatie aan te passen. We hebben nu wel een eerste mediaplayer box met Android binnen van WeTek die DTV kan opnemen, maar dan nog steeds ontbreekt het aan een decoder waardoor het alleen de FTA kanalen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.