Test: LaCie Rugged Thunderbolt 500GB SSD

Hoewel LaCie vooral voor een mooi design lijkt te gaan, is de praktijk vaak anders. Deze Franse ontwerpers zijn ook prima in staat om oersterke producten te maken die qua snelheid weten te presteren. Ook na onze mishandelingen. Jawel, wij namen de Rugged Thunderbolt 500GB SSD op de schop!

Unboxing

Tijdens de unboxing valt het vooral op dat LaCie een extra klepje levert. Deze gebruik je om de Thunderbolt stekker mee vast te zetten.

Design

De Rugged Thunderbolt 500GB SSD is een opvallende drive. Dit komt vooral door de dikke, oranje bumper die om de drive heen zit. Deze huisvest een dun kabelgootje waarmee de thunderbolt kabel wordt opgeborgen. Aan de onderkant zit een klep die de USB 3.0 aansluiting beschermt tegen stof en de thunderbolt plug op zijn plek moet houden.

De boven- en onderkant van de Rugged Thunderbolt 500GB SSD zijn keurig afgewerkt met gezandstraald aluminium. Deze werkt ook als warmtegeleider, al wordt de Rugged Thunderbolt 500GB SSD nauwelijks warm.

Thunderbolt of toch USB 3.0?

LaCie heeft voor de naam Rugged Thunderbolt 500GB SSD gekozen, maar zoals bij alle Apple gadgets kan ook deze gewoon op de PC gebruikt worden. Om maximale compatibiliteit te garanderen, krijg je er dus gewoon een USB 3.0 snoertje bij. Hoe het verschil in prestaties is, lees je verderop.

Thunderbolt wordt vaak als ‘daisychain’ ingezet. Met andere woorden, het ene product sluit je op het andere aan. De Rugged Thunderbolt 500GB SSD geeft geen Thunderbolt aansluiting terug. Zorg dus dat je een extra poort beschikbaar hebt.

Prestaties (datasnelheid)

De bandbreedte van een Thunderbolt kabel is een stuk groter dan dat van USB 3.0. LaCie zet op de verpakking dat de maximale datasnelheid van de SSD op 387 MB per seconde ligt. Dat een USB 3.0 verbinding deze snelheid met gemak haalt, zien we terug in onze eigen benchmarks.

Net als alle fabrikanten, heeft LaCie het over de leessnelheid van de drive. De schrijfsnelheid is altijd lager en die verschillen kunnen enorm zijn. Niet bij deze Rugged Thunderbolt 500GB SSD. De leessnelheid die wij meten ligt met 387,6 MB per seconde net iets boven de specificatie. De schrijfsnelheid is met 345,3 MB per seconde lekker snel. Zeker wanneer je veel, grote bestanden gaat verplaatsen, is de Rugged Thunderbolt 500GB SSD dan ook echt een ideale SSD.

Prestaties (crashtest)

Een SSD op zich is al veel beter bestand tegen schokschade dan een traditionele harddrive. Een SSD bevat immers geen bewegende onderdelen. Daarnaast lazen we in de online documentatie van LaCie dat ze zelf ook uitgebreide stoftests met de Rugged serie hebben uitgevoerd. Dat werden dan ook de speerpunten van onze test.

Natuurlijk beginnen we met een simpele valtest. LaCie claimt dat een val van 2,20 meter geen probleem is. Daar gingen we dus net iets boven zitten. Wat blijkt… geen probleem. Nouja, het klepje (waarvan je er één extra krijgt) schiet wel heel snel los en daarmee is de Thunderbolt plug ook onbeschermd.

Tijd voor de eerste fietstest. Wat gebeurt er als we over de Rugged Thunderbolt 500GB SSD heen fietsen? We zien wat vlekken op de oranje bumper, maar verder lijkt er niets aan de hand.

Tijd voor een tweede fietstest. We gaan de Rugged Thunderbolt 500GB SSD een paar honderd meter achter de fiets aan laten slepen. Omdat we weten dat de klep snel losschiet, hebben we die met een tie-rip vastgezet. Tijdens deze rit maakt de drive enorme klappen, maar het lijkt de drive niet te deren. Een steen blijkt een flinke kras op het aluminium gemaakt te hebben, maar verder niets bijzonders te zien.

We sluiten af met onze eigen stoftest en gaven de kleurrijke Rugged Thunderbolt 500GB SSD mee aan een dreumes. Dat werd een enkeltje zandbak.

Hier ontstond eigenlijk de enige echte ergernis. Het zand kleeft aan de poriën van het rubber vast. Met alle randjes is dat een flinke schoonmaakklus. Er is ook wel wat zand dat langs de klep is gekomen, maar die hoeveelheid is minimaal en dat valt er ook gewoon weer uit te kloppen. Ach, kijk zelf maar even;

Conclusie

Dat de Rugged Thunderbolt 500GB SSD de geclaimde snelheden behaalt, is iets waar ik me geen enkel moment zorgen over heb gemaakt. LaCie heeft ons nog nooit teleurgesteld. Over onze tests maakte ik me iets meer zorgen omdat de LaCie data vooral op voorgangers berust was. Ook dat bleek geen enkel probleem. De Rugged Thunderbolt 500GB SSD is design in de sterkste vorm.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Behaalt de geadverteerde leessnelheid
  • Hoge schrijfsnelheid
  • Enorm sterk

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.