Dyson introduceert de nieuwe Dyson Cool ventilatoren

Aan het einde van de zomer van 2012 mochten we de Dyson Air Multiplier Ventilator AM01 testen. Een ventilator zonder grote, draaiende ventilatorbladen. Zonder een enorme herrie en met een mooie constante luchtstroom. Toch kon het beter en vooral ook stiller. Met de introductie van de Dyson Cool series AM06, AM07 en AM08 tilt het bedrijf de ventilator opnieuw naar een hoger niveau.

Op het eerste gezicht lijken de AM01, AM02 en AM03 respectievelijk op de nieuwe AM06, AM07 en AM08 modellen. Toch heeft Dyson flinke aanpassingen aan het design gemaakt, zoals ze ons eerder deze week op het kantoor in Amsterdam presenteerden.

Dyson-AM06-Motor

De ventilatoren van Dyson zijn legendarisch. De zijn gebouwd op de borstelloze motoren die Dyson ook voor haar stofzuigers gebruikt. Het voordeel hiervan is dat ze geen kleine deeltjes uitscheiden die in de luchtstroom terecht kunnen komen. Hierdoor blijft de lucht die de ventilatoren produceren zo schoon mogelijk.

Dyson maakt ook gebruik van de Air Multiplier technologie die het voor de eerste generatie heeft ontworpen. De ventilatoren zuigen actief lucht van om de voet af. Deze lucht wordt onder hoge druk door de ring uitgeperst. De luchtdruk achter de ring neemt hierdoor af waardoor een licht vacuüm ontstaat. De lucht achter de ventilator wilt zich hierdoor ook door de ventilator bewegen en dat is dan weer een cadeautje van moedertje natuur.

Dyson-AM08-VerstelbaarNiet alleen de motor is een complex hoogstandje van Dyson, maar het gehele binnenwerk dat is vernieuwd. Er is een nieuwe kamer met een 'Helmholz' geluidsdemper. Dyson heeft bij de geluidsdemping vooral het geluid rond de 1.000Hz proberen te reduceren. Dit is een toonhoogte die mensen over het algemeen als storend ervaren. Zet ik de AM01 en de AM07 op maximaal vermogen, dan is het effect meteen duidelijk. Ik hoor de AM07 nog wel, maar begin het geluid al snel te negeren terwijl ik bij de AM01 toch altijd de neiging heb om hem niet harder te laten werken dan op half vermogen. Dyson geeft aan dat de nieuwe generatie 75% stiller is dan haar voorganger.

Één van de grootste aanpassingen is de ondersteuning voor een nieuwe afstandsbediening, zelfs bij het AM06 tafelmodel. Deze afstandsbediening is met een magneet keurig op de bovenzijde van de ventilator te leggen. Zo heeft hij een vaste plek gekregen zonder dat de ventilator een lelijke houder voor de afstandsbediening heeft gekregen.

De afstandsbediening heeft ook het design van de voet aangepast. De bediening is weg en heeft plaats gemaakt voor een display. Een display dat alleen zichtbaar is wanneer het aan staat. Mooi.

Wat misschien niet meteen op zal vallen is dat de gehele rand van de luchtdoorgang niet even dik is. Bij de oude modellen is dit wel het geval. Door de rand aan de onderkant dikker te maken, krijgt de luchtstroom meer ruimte waardoor er minder turbulentie optreedt. Minder turbulentie staat gelijk aan geluidsreductie en dat is goed.

De laatste grote toevoeging is de sleeptimer. Deze is via de afstandsbediening aan en uit te schakelen. Deze gaat van 15 minuten tot 9 uur. Ideaal om de slaapkamer te luchten.

Dyson-AM06-Presentatie

Was de ontwikkeling van deze nieuwe generatie echt al nodig? Als ik in de webshops kijk, zie ik eigenlijk geen alternatieven voor wat Dyson heeft ontwikkeld. Dyson heeft echter 1.600 onderzoekers in dienst die zich bezighouden met het verbeteren van producten. Wekelijks steekt Dyson 2,5 miljoen pond in onderzoek en een enkel product bevat honderden patenten. Uit oogpunt van de concurrentie lijken er geen alternatieven in dit segment. Dus nee, het was niet nodig. Maar als ik het eindresultaat bekijk is het wel weer een enorme stap vooruit.

Wil je weten hoe hij bevalt? Dat lees je binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One comment on “Dyson introduceert de nieuwe Dyson Cool ventilatoren”

  1. Hi there, thanks for nice review. I'm also looking for dyson air coolers and can't find the partnumber of those that you described above. I was looking on http://hardware.be/dyson (I'm from Belgium). Maybe you can share the link on where to buy page or just partnumber? (but only disctibutors websites)

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram